Kartell en illycaffè

WANNEER TWEE TOPMERKEN ELKAAR ONTMOETEN IN HET KADER VAN EEN NIEUW PROJECT ROND DE CIRCULAIRE ECONOMIE

Als onderdeel van het voortdurende onderzoek van Kartell naar innovatieve en duurzame materialen en productieprocessen, heeft het bedrijf een belangrijk partnerschap gesloten met illycaffè. Twee bedrijven van topkwaliteit in de sector Made in Italy bundelen hun krachten om bij te dragen tot de duurzaamheid van de planeet door de productiemodellen van de circulaire economie te versterken.

Voor het eerst wordt een designproduct gemaakt met gebruikte capsules. De ReChair, waarvan de naam meteen doet denken aan een experiment met gerecycleerde materialen, is de nieuwste creatie van Antonio Citterio voor Kartell. Vandaag is het de speciale ambassadeur van het project dat wordt ondersteund door illycaffè. Gemaakt in zwart van gerecycleerde Iperespresso illy koffiecapsules, is het de eerste creatie in een project dat zal worden uitgebreid naar andere producten in de collectie.

De plastic onderdelen van de Iperespresso capsule komen aan bij de productielijn van illycaffè om een behandeling te ondergaan voordat de capsule wordt gevuld. Ze worden met uiterste precisie geperforeerd om de koffie eruit te laten stromen en vervolgens samengevoegd tot de capsule. Tijdens dit proces worden slecht geperforeerde of verpakte capsules door geautomatiseerde controles geëlimineerd. De afgedankte onderdelen zijn gemaakt van hoogwaardig plastic, dat dankzij dit project wordt omgezet in een secundaire grondstof. Kartell regenereert het gemalen materiaal, nu gereduceerd tot geïnjecteerde korrels, en transformeert de uit de productiecyclus verwijderde koffiecapsule in een duurzaam goed: een designobject.

“Ik ben erg blij met dit partnerschap met Kartell, een bedrijf waarmee we waarden delen die verband houden met kwaliteit en duurzaamheid”, zegt Andrea Illy, president van illycaffè. Als B Corp passen wij regeneratief design toe dat gericht is op welzijn via circulariteit en het herstel van de ecosysteem via de activiteiten van het bedrijf. Re-Chair is de perfecte synthese van dit model.

Het kostte bijna twee jaar werk om de kwaliteitsnorm en de werktuigen te verkrijgen die nodig zijn om een stoel te produceren uit gebruikte koffiepads. “De samenwerking met illycaffè beperkt zich niet tot de eenvoudige levering van gerecycleerde materialen, maar belichaamt eerder een nieuwe werkwijze voor het beheer van het proces van de circulaire economie tussen twee uitstekende merken”, zegt Claudio Luti, voorzitter van Kartell. Uit de kwaliteit van een consumentenproduct ontstaat een samenwerking die schoonheid genereert en gebaseerd is op kwaliteit.

Suggested retail price of Re-Chair : 181 Euro Available for sale in Belux as from October 1st 2022 via KARTELL sales network.