Leydier Et Fils wijnen (producenten, rechtstreekse verkoop). Het hele jaar door besteedt men de nodige zorg aan het onderhoud en de voorbereiding van de wijnstokken om een grote regelmaat in de productie te garanderen. Bij Leydier Et Fils wordt de druivenoogst met de hand uitgevoerd om de bessen niet te beschadigen, met een sorteerproces op de wijnstok om de beschadigde of onderrijpe druiven te verwijderen.
In het hart van de Dentelles de Montmirail lijkt het Domaine de Durban door de goden gezegend, vanop het terras van het wijnhuis zorgt het landschap al voor een immense betovering. Het Domaine de Durban, gelegen op een plateau boven het dorp Beaumes de Venise, kijkt uit over de wijngaarden en biedt een grandioos panorama. In deze uitzonderlijke omgeving besteedt de familie Leydier veel zorg aan de productie van haar wijnen. Dat het druivenras Muscat à petits grains blancs er zijn thuis heeft gevonden is dan ook verre van verwonderlijk.
De wijngaard van Domaine de Durban beslaat 56 hectare: 30 hectare A.O.P. Cru Beaumes de Venise Rouge – 20 hectare A.O.P. V.D.N. “Muscat de Beaume de Venise” – 6 hectare A.O.P. Cru Gigondas
Op het Domaine de Durban wordt de oogst uitgevoerd zoals vroeger: de druiven worden met de hand geplukt om de bessen niet te beschadigen, en de druiven worden op de wijnstok gesorteerd om alle beschadigde of onderrijpe bessen te verwijderen. De geoogste druiven worden ontsteeld en vervolgens in kuipen gedaan om te macereren en hun nectar af te geven voordat ze rijpen in roestvrijstalen kuipen om de temperatuur te controleren.
Le Vigneron Indépendant: Deze authentieke persoonlijkheid respecteert zijn terroir, bewerkt zijn wijngaard, oogst zijn druiven, vinifieert en rijpt zijn wijn, bottelt hem in zijn kelder, perfectioneert zijn vaardigheden met respect voor de traditie, ontvangt, adviseert bij het proeven, presenteert met plezier de vruchten van zijn werk.
Het Domaine de Durban bevindt zich op een bodem bestaande uit 40% Trias en 60% klei-kalksteen, wat zorgt voor rijkdom en complexiteit. Deze wijngaard op een heuvel profiteert van een zeer zonnige ligging en een microklimaat dat hem helpt om in de wijnjaren zeer regelmatige wijnen te produceren.
De Trias is een geologische laag, begraven onder meer dan 1500 m sedimenten, die tegenwoordig op sommige plaatsen weer aan de oppervlakte komt, ze is rijk aan magnesia, calciumcarbonaat en ijzer. De Triasbodems zijn herkenbaar aan hun kleuren: oker, geel en paars. De symbiose van het terroir biedt de ideale omstandigheden voor de productie van een muscat met grote regelmaat, een fruitige witte wijn en een rode wijn van een kwaliteit die nu erkend wordt als de appellation Beaumes-de-Venise.
De rijpe druiven worden met de hand geplukt en voorzichtig ontsteeld. Daarna macereren ze lang om de wijn complexe aroma’s en fijne, gecoate tannines te geven. De totale productie bedraagt zowat 1000 hectoliter A.O.C. Beaumes de Venise rood (ongeveer 130.000 flessen) – 215 hectoliter A.O.C. Gigondas (ongeveer 27.000 flessen). De Muscat Vin doux Naturel (gemuteerde wijn) van Domaine de Durban krijgt door mutage, bewerking waarbij de gisting van natuurlijke zoete wijnen op het juiste moment kunstmatig wordt gestopt door toevoeging van neutrale wijnalcohol. Het woord “Mutage” komt van het feit dat de wijn stom wordt gemaakt, terwijl hij schittert als hij in de gisting is. De totale productie is : 450 hectoliter Vin Doux Naturel (ongeveer 60.000 flessen).
Op de proeftafel:
AOC Beaumes de Venise – Vieilles vignes 2020
Rood – assemblage 70% Grenache noir, 25% Syrah, 5 % Mourvèdre – 14.5% alc vol – gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 49 jaar – productie 80.000 flesse – suikerresidu 2.29 g/l – pH 3.8 – acidité volatile 0.39 g/l – acidité totale 3.29 g/l – bewaarpotentieel 5 à 10 jaar.
Druiven geteeld op terroir van trias en argilo-calaire ondergrond. Sappen na oogst en persing gevinifieerd in thermo-gereguleerde inox, 2 remontages per dag en cuvaison van 25 dagen, fermentatie in inox, eindrijping van 8 maand in betonnen kuipen.
Niet gefilterde wijn die na zijn rijping in beton een stevige rode kleur meekrijgt, leuk fruitig, evenwichtig en goede structuur met edele en zachte tannines.
Pairing met grillades, past ook bij tal van andere gerechten, zoals wit vlees en kaasschotels.
“Deze Beaumes de Venise vieilles vignes mag nog enkele jaren rijpen, dit kan enkel het degustatiegenot verrijken” P.Leydier
AOC Beaumes de Venise – Cuvée Prestige 2019
Rood – assemblage 70% Grenache noir , 25% Syrah, 5% Mourvèdre – 14.5% alc vol – suikerresidu 2.29 g/l – acidité volatile 0.39 g/l – acidité totale 3.27 g/l – productievolume 100 hl – bewaarpotentieel 5 à 10 jaar
Geteeld op trias en argilo-calcaire bodem, manuele oogst in september met maceratie in thermo-gereguleerde inox, 2 remontages per dag, cuvaison van 25 dagen. Fermentatie in inox, rijping minimum 12 maanden in vaten met afgeknotte kegel.
Stevige donkerrode kleur met intense aroma’s van rijp rood fruit. Volle aanzet in de mond met mooie structuur, evenwichtige tannines met hints van rood fruit, accenten van kreupelhout, delicate noten van tabak en cacao.
Leuke pairing met wild, hert, rood vlees en kazen. Degustatietemperatuur 17 à 18° C
AOC Muscat Beaumes de Venise – 2020 – Blanc liqoureux
100% Muscat petits grains – 15% alc vol – gemiddelde leeftijd wijnstokken 49 jaar – productie 45.000 flessen – suikerresidu 112 g/l – pH 3.75 – acidité volatile 0.13 g/l – acitidé totale 2.6 g/l – bewaarpotentieel minimum 15 jaar
Geteeld op argilo-calcaire terroirs met oogst in september. Directe persing waarna vinificatie tot 15% met mutage om fermentatie te stoppen, rijping in betonnen vaten en deels op inox met lies fines.
In de neus krijgen we onmiddellijk zeer fijne aroma’s, zijn kracht en karakter opent in de mond op basis van hints van gerookte druiven en gekonfijte abrikoos, Aangename en lange gezellige afdronk.
Ideale aperitief maar evenzeer een gewaardeerde compagnon bij ganzenlever, roquefort, desserts op basis van pure zwarte chocolade, meloen; aardbei, fruitsalades. Fris serveren bij 8 à 10° C.
Beaumes de Venise : 1. Wijnregio 27 okt – BdV 2 : Domaine de la Pigeade – 30 okt – BdV 3: Domaine de Pieblanc 1 nov – BdV 4: Domaine de Durban 4 nov – BdV 5 Domaine Demoiselle Suzette 6 nov – BdV 6 Rhonéa 8 nov – BdV 7: Domaine des Garances 11 nov – BdV 8: Domaine des Bernardins 13 nov – BdV 9 : Xavier Vins 15 nov – BdV 10(slot) : Gastronomische pairing 18 november