Crémant d’Alsace & kerststronken

Een hemelse combinatie!

 

Wit, rosé, blanc de noirs, 100% Riesling, extra brut, niet gedoseerd, gewoon brut of vintage … met een Crémant d’Alsace zit je altijd goed voor de feestdagen, vooral wanneer het tijd is om de traditionele kerststronk op tafel te toveren.

“De wijnbouwers uit de Elzas zijn geslaagd in hun opzet om hun mousserende wijnen een vast plaatsje te laten bemachtigen op de feestdis”, aldus een enthousiaste Etienne-Arnaud Dopff, afstammeling van de beroemde familie die een pioniersrol vervulde op het vlak van Crémant d’Alsace. Deze wijnen met een mooi evenwicht tussen zoetheid en aciditeit en met de beste prijs-kwaliteitverhouding op de Belgische markt bewaar je het best koel tot het nagerecht, zodat de sublieme kerststronken van onze favoriete patissiers helemaal tot hun recht komen. We nemen je mee van Gent over Brussel tot Waterloo voor drie heerlijke pairings tussen kerststronken en Crémant d’Alsace, om het jaar af te sluiten met een fijne, lichte en parelende toets.

Le Stollen

Crémant d’Alsace Le Puits du Moine Brut of Crémant d’Alsace Prestige Brut Wolfberger

Le Stollen, of ook Christollen genoemd, is dé grote klassieker met kerst in de Elzas. Onze eerste stop is dus bij de Gentse artisanale bakkerij Bloch voor een typisch Belgische pairing met een goudgele Crémant d’Alsace Le Puits du Moine Brut van Cave Vinicole Les Faîtières. Maar onze traditionele brioche met gekonfijt en gedroogd fruit, meestal gevuld met marsepein en soms met citroensmaak en afgewerkt met amandelschilfers, gaat ook perfect samen met de intense aroma’s van boter en brioche van de Crémant d’Alsace Prestige Brut van Wolfberger. Dit beroemde wijnhuis uit de Elzas was een pionier op het vlak van Crémant d’Alsace en viert dit jaar zijn 120e verjaardag.

Stollen bij Bloch, Elzassische bakkerij in Gent sinds 1899. – www.bloch1899.be

AOC Crémant d’Alsace Le Puits du Moine Brut – Kleur:  Helder en licht goudgeel – Geur : Fijn met toetsen van witte bloemen – Smaak: Evenwichtig met een mooie frisheid – Prijs: 9,99 euro bij Carrefour

AOC Crémant d’Alsace Prestige Brut Wolfberger – Kleur: Bijna ambergeel met een fijne schuimkraag die ontstaat door een onophoudelijk ballet van fijne bubbels – Geur: Intense aroma’s van boter en brioche – Smaak: Puur en evenwichtig tot de lange afdronk – Prijs: 10,75 euro bij Colruyt

AOC Crémant d’Alsace Rosé Ziegler – Kleur: Lichtroze – Geur: Discrete aroma’s van aardbei – Smaak: Evenwichtige body met een matige aciditeit en soepele tannines, zoete smaak van aardbei – Prijs: 10,99 euro bij Delhaize

De kerststronk Croustillant Praliné

Crémant d’Alsace Rosé Ziegler of Crémant d’Alsace Prestige Brut Wolfberger

We zetten onze degustatie voort met de nieuwe Croustillant Praliné van banketbakkerij Le Saint-Aulaye, dé referentie in Brussel. De smeuïge mascarpone met vanille en de crème van amandel, praliné en pecannoten op een krokant zandtaartje met praliné zijn uitstekende bondgenoten voor de gedurfde Crémant d’Alsace Rosé van Ziegler of de Prestige Brut van Wolfberger met zijn subtiele intensiteit.

Het decreet betreffende de oorsprongsbenadering is trouwens duidelijk: voor Crémant d’Alsace rosé mogen alleen blauwe Pinot Noir-druiven worden gebruikt. Er mag dus geen rode wijn worden toegevoegd aan de witte wijn. De Pinot Noir wordt kort geweekt om de gewenste kleur te verkrijgen. Deze basiswijn ondergaat vervolgens een tweede vergisting op fles, net zoals de andere crémant. Ziegler weet deze pinot perfect te typeren: zalmroze getint, smakelijk fruitig, vooral klein rood fruit en aangename zuren in het verlengde.

Kerststronk Croustillant Praliné – Krokant en smeuïg: romige mascarpone en vanille, crème van amandelen, praliné, pecannoten, krokante praliné en zandkoek. www.saintaulaye.com

De ijsstronk

Crémant d’Alsace Grand Prestige Rosé Bestheim of Crémant d’Alsace AOC Cuvée Julien Brut, Dopff au Moulin

Onze ‘dessertkaart’ voor de feestdagen zou niet volledig zijn zonder de vermaarde ijsstronk in de vorm van een kerstmuts van La Maison Ducobu in Waterloo. De finesse van de Crémant d’Alsace Dopff au Moulin Cuvée Julien Brut gaat uitstekend samen met het amandelmelkijs en de marshmallow met kokos als ‘fluffy’ pompon. Maar ook de Crémant d’Alsace Grand Prestige Rosé de Bestheim met zijn toets van frambozentaart zal je niet teleurstellen, want die past dan weer perfect bij de frambozensorbet in de ijsstronk. En met deze laatste magische pairing sluiten we ons lijstje met elegante kerstlekkernijen af.

De ijsstronk: IJs van amandelmelk en frambozensorbet. Marshmallow met kokos en toets van hazelnoten. www.ducobu.be

AOC Crémant d’Alsace Grand Prestige Rosé Bestheim – Kleur: Zalmroze met veel fijne bubbels – Geur:  Fijn en diep, met klein rood fruit (framboos, aardbei en kers) en een toets van frambozentaart – Smaak: Intens, smaakvol (een echt boeket van rood fruit) en veel frisheid en elegantie – Prijs: 15,99 euro bij Colruyt

AOC Crémant d’Alsace AOC Cuvée Julien Brut, Dopff au Moulin – Kleur: Heel licht goudgeel – Geur:  Fris en elegant met een discrete florale toets – Smaak: Genereuze toets in de mond, alle finesse van de Pinot Blanc en de body van de Pinot Auxerrois, geoptimaliseerd door de Méthode Traditionnelle – Prijs: 17,50 euro bij Palais du Vin – www.palaisduvin.be

Crémant d’Alsace, een voortdurend succesverhaal …

Crémant d’Alsace is uitgegroeid tot een vaste waarde tijdens de feestdagen en werd in 1976 officieel erkend als AOC. Maar deze mousserende wijnen uit de Elzas zijn het resultaat van een verhaal dat al honderd jaar geleden begon. Een succesverhaal dat een brug slaat tussen beschermd erfgoed en zin voor vernieuwing. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er de afgelopen jaren nieuwe verkooprecords zijn gevestigd: een twaalftal jaar geleden werden er 25 miljoen flessen verkocht, vijf jaar geleden 30 miljoen flessen en in 2019 maar liefst 35 miljoen flessen!Crémant d’Alsace is inmiddels goed voor 27% van de wijnproductie in de Elzas, en in 2021 werd het record van 35 miljoen verkochte flessen per jaar geëvenaard. Na champagne is Crémant d’Alsace bovendien de favoriete mousserende AOC-wijn van onze zuiderburen: ongeveer een op de drie flessen wordt door Fransen geconsumeerd.

Gilles Haeffelin, sommelier in het restaurant ‘Au bon coin’ in Wintzenheim en winnaar van de prijs voor ‘Wijnkaart van het jaar’ van het Franse wijntijdschrift Revue du Vin de France, wijst op de onklopbare prijs-kwaliteitverhouding en het uitgebreide aanbod: “Je hebt de keuze uit vintage Crémant d’Alsace, crémants afkomstig van een ‘lieu-dit’ of ‘clos’, crémants met een zeer lange rijping …” En hij voegt dit er nog aan toe: “In de maand december wordt er traditiegetrouw meer mousserende wijn gedronken omwille van de eindejaarsperiode. Ons assortiment gaat van rosé tot brut, en steeds meer klanten vragen nu ook om demi-sec.” Op zijn wijnkaart met 550 referenties en in zijn wijnkelder met 15.000 flessen is een heleboel Crémant d’Alsace te vinden, en we begrijpen perfect waarom …

De wijnbouwers in de Elzas zijn trots op hun parelende wijnen en blijven maar nieuwe facetten van dit product ontdekken. Tot groot jolijt van de Belgen, die er als grootste exportmarkt gek op zijn!