U zei Brussels? U zei Belgisch? Met meer enthousiasme dan ooit heet de familie Vanlancker en haar indrukwekkende team u welkom in het meest Belgische restaurant van België… Léon is veel meer dan een instituut dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op toeristen die de echte Belgische keuken willen ontdekken…
Het is ook en vooral een uitstekend restaurant dat al ruim 130 jaar wordt uitgebaat door en voor Brusselaars! In de sombere periode die de horeca achter de rug heeft, is Léon niet bij de pakken blijven zitten. De gedwongen sluiting bood de kans om enkele fraaie verbouwingswerken uit te voeren, waardoor de locatie nog meer de Belgische levensstijl moet uitstralen. Zo worden de klanten nu in de vele ruimten van het restaurant vergast op een hele reeks eerbewijzen aan ons land, net alsof ze door een museum wandelen. In deze moeilijke jaren dierf de familie Vanlancker het zelfs aan om een ander instituut en restaurant, met name Aux Armes de Bruxelles, over te nemen en een succesvolle relance mee te geven.
Een fresco met een knipoog naar Magritte — “Ceci n’est pas une moule” — en een verrassende sculptuur in de vorm van een mossel die lijkt op een saxofoon, ter ere van Adolphe Sax: het zijn maar twee van de vele toespelingen op de “belgitude” die de bezoeker hier aantreft, net als de bekende symbolische raket uit “Mannen op de maan”, een verwijzing naar Hergé, of de muur die volledig is bekleed met striphelden van bij ons.
Ook zeker het vermelden waard zijn de grappige afbeelding van het Atomium waarbij elke bol een kop is van Guust Flater, een eerbetoon aan Franquin, en de prachtige scenografie die als een heuse draaikolk naar het plafond stijgt, met daarin zowel stripverhalen als herinneringen die verband houden met de rijke geschiedenis van Léon. Ten slotte is op de muur ook een originele lithografie te bewonderen van Folon, die gemaakt werd voor de opening van het eerste Léon-restaurant in Parijs, en een unieke tekening van de Kat van Philippe Geluck…
Stuk voor stuk goede redenen om weer af te zakken naar het befaamde restaurant in de Beenhouwersstraat, maar het zijn lang niet de enige! Om zijn trouwe klanten weer aan te trekken, kan het namelijk rekenen op een aantal troeven die we hier in het Frans gewoonlijk “les quatre As de Léon” noemen: Additions Sages (betaalbare rekeningen), Ambiance Sympathique (vriendelijk sfeer), Assiette Savoureuse (lekker eten), Accueil Souriant (opgewekte onthaal)
Dit vierluik vat perfect samen welke fijne herinnering men overhoudt aan een bezoek aan Chez Léon, dat zich in de loop der jaren heeft geprofileerd als een van de weinige restaurants met een familiegeschiedenis die al zo lang — sinds 1893! — hun faam van gezelligheid en gastvrijheid blijven bevestigen.
Die gastvrijheid blijkt vandaag nog steeds uit leuke initiatieven zoals het feit dat kinderen tot 12 jaar, vergezeld van een familielid, er gratis kunnen eten… Of de “à volonté” formule voor de echte mosselfanaten op zondagavond…
Ten slotte beleven we op dit keerpunt in de geschiedenis van LÉON ook de “overgang” tussen de 5e en de 6e generatie: Rudy geeft de fakkel namelijk door aan Kevin Vanlancker, die nog vele jaren aan het hoofd zal staan van dit ‘instituut.’
Blikvangers op de kaart blijven zonder enige twijfel de mosselen. Een kaart boordevol smaken, geuren, kleuren en creaties, een assortiment dat een keuze extra moeilijk maakt. Chez Leon serveert evenwel ook lekkere vis- en vleesbereidingen met een sliert voorgerechten en superzoete desserts. Binnenstappen Chez Leon is steeds terechtkomen in een wereld vol verrassingen, nieuwigheden, tijdsgebonden menu’s en overweldigd worden door een onuitputtelijke vriendelijkheid. Bij eventuele keuzeproblemen kan men steeds terugvallen op de ‘Chez Leon complet’ bestaande uit een tomaat-garnaal, een mosselbereiding en een typisch Chez Leon biertje. Deze ‘complet’ geeft trouwens een perfect beeld van de veelzijdigheid van dit ‘mossel-restaurant. Redenen genoeg dus om zeker eens binnen te stappen in dit restaurant dat zeven dagen op zeven geopende is!
Chez Léon – Beenhouwersstraat 18 in 1000 Brussel – Tél. +32 (0)2 511 14 15
E-mail welcome@leon1893.com – Web www.chezleon.be
Alle dagen van het jaar geopend, van zondag tot donderdag van 11.30 uur tot 23.00 uur en elke vrijdag en zaterdag tot 23.30 uur. Reserveren is geen must, maar wel een aanrader om onaangename verrassingen te vermijden.
Parkeren? Er zijn meer dan 5000 beschikbare plaatsen in de buurt van het restaurant: www.chezleon.be/nl/parkings-in-de-buurt-van-chez-leon