Kasteel Engelenburg – Brummen

Kasteel Engelenburg in het Nederlandse Brummen biedt vele mogelijkheden om een etentje, romantisch weekend, verjaardag, trouwdag of jubileum op gastronomische wijze te vieren. In meerdere stijlvolle salons worden zowel een kleine intieme lunch, een gezellige high tea, een stijlvolle receptie of een gastronomisch diner verzorgd. Tevens beschikt het kasteel over 41 hotelkamers en suites.

De geschiedenis van het landgoed Engelenburg gaat zeker terug tot de 8ste eeuw. In de kelder van het huidige kasteel werden eiken palen en funderingen uit deze periode teruggevonden. Meerdere eigenaars drukten hun stempel op de ontwikkeling van het domein dat in 1828 conform de Engelse landschapsstijl werd ingericht. In 1910 wordt de commissaris van de Koningin voor Gelderland eigenaar van Groot Engelenburg en laat aan weerszijden van de oprijlaan een tuin aanleggen naar een ontwerp van de beroemde tuinarchitect L. Springer. Na de oorlog komt het landgoed in handen van de Twentsche Bank (later ABN) en wordt een vakantieoord voor de werknemers.

Midden jaren 70 verliest het landgoed haar functie en staat het kasteel lange tijd leeg. Na jaren van verval wordt het in 1987 een hotel restaurant. Een nieuw verhaal waarbij Kasteel Engelenburg het eerste luik vormt van een veelvoudig jubileum. Het kasteel bestaat als hotel-restaurant immers niet alleen 25 jaar, maar ook de eigenaars-uitbaters Johan en Carin Agricola startten 25 jaar geleden hun carrière als hotelmanagers op, terwijl sommelier Jurgen Luppens, 25 jaar geleden in Kasteel Engelenburg in dienst kwam. Om het klavertje vier en het magische getal 100 rond te maken is er de golfclub die sinds 25 jaar een onderkomen vindt in het kasteel. Een veelvoud van jubilea dat alleszins het kwalitatieve karakter van dit kasteel, lid van de keten Relais & Châteaux, centraal stelt.

De 19de eeuwse serre of de Vip serre is misschien wel de mooiste plek van Nederland om een lunch of diner te organiseren. Ze biedt een prachtig uitzicht over het landgoed, tropische planten en fraai gedekte tafels. Voor de overkoepeling van de serre ging de architect indertijd te rade in de Koninklijke serres in Brussel zodat men hier een leuk stukje Belgische nostalgie weervindt. Chef-kok Maurice Kersten verrast u graag met zowel klassieke als modernere en spannende culinaire creaties. Keuken en restaurant worden door Michelin met drie rode bestekjes beoordeeld als bijzonder aangenaam. U kunt kiezen uit een mooie lunch van 2 of meerdere gerechten, maar ook een brunchbuffet is een prachtige invulling van een feestelijk samenzijn.

Van begin tot eind waant u zich in vervlogen tijden en baadt u zich in luxe, dankzij foutloos gedekte tafels die genieten van halflange tafelrokken, gesteven servetten met zilveren ringen, zilveren bestek, fleurig bloempje, amuses van niveau, de goed gecontroleerde bediening en het sprookjesachtige uitzicht. De ochtendzon staat centraal op de ingang van het kasteel, maar de avondzon beroert op romantische wijze de serre. De weerspiegeling van de ondergaande zon in de slotgracht zorgt voor een unieke belevenis. Chef-kok Maurice kookt met de beste ingrediënten, prachtige gerechten met een mooie klassiek georiënteerde kaart met internationale hedendaagse accenten. Om uw culinaire belevenis compleet te maken heeft Kasteel Engelenburg zich gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen. In de wijnkelder vindt u een keur aan gerenommeerde wijnen van verrassende wijngebieden.

Dineren onder sterren in het 19e eeuwse serre restaurant is genieten van het beste van twee werelden: eerlijke Hollandse ingrediënten zijn de basis van de klassieke Franse keuken met hedendaagse internationale invloeden. De sommelier schenkt het glas vol en neemt u mee naar de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnhuizen als Boschendal, Vergelegen of Klein Constantie. U daalt al naar het verleden. Het kaarslicht raakt de walsende wijn. U sluit de ogen, steekt de neus in het glas en ruikt het volle boeket, ietwat hout, fruit en een vleugje chocolade. Ooit proefde baron Schimmelpennick van der Oye in deze middeleeuwse wijnkelder zijn wijn voor de export aan de Baltische staten, vandaag heft u het glas. Culinair genieten krijgt trouwens extra allures gezien chef Maurice zijn 10-jarig jubileum viert in Kasteel Engelenburg.

Bij het aperitief serveerde Maurice een aantal leuke en hartige hapjes die met een perfecte dosering tot delicate introducties uitgroeien. Maurice grijpt hierbij terug naar subtiele toetsen en accenten van zomerse topingrediënten die o.m. door zilte accenten en pittige pareltjes de smaakpapillen alerteren voor het aanrukkende smaakfestival. Als introductie een combinatie van tonijn en zalm met uitgebreid garnituur van zeewier, wasabi, ponzu, groene thee, zoet van gepofte rijst. Een erg smaakvolle opener die op een delicate wijze wordt ondersteund door een Simonsig Chenin Blanc 2013 13.5% alc. In de zongerijpte druiven domineren aroma’s van peer en abrikoos en toch kan je hem moeilijk als ‘zoet’ omschrijven. Koel geschonken geeft een zweempje honig een leuk accent, alleszins een wijn die jong moet worden gedronken.

Met een subtiele bouillabaisse van rode poon, aardappel, rouille, parmezaan en verse tuingroenten creëerde Maurice een absolute topper. Het decoratieve en kleurrijke bord ademt een veelheid van aroma’s uit die in volle gulheid de smaakpapillen imponeren. Als compagnon serveert Maurice een Julien Schaal Chardonnay 2012 uit de regio Elgin, 13.5% alc. Deze wijn is een creatie van de Fransman Julien Schaal die enkele mooi Elzaswijnen op zijn naam heeft staan, maar door de vele stages in Zuid-Afrika ervan droomde om ook hier een eigen wijn te maken. Door een partnership met Paul Cluver kon hij zijn droom realiseren. Het resultaat is een fijne wijn met subtiele houttoetsen maar toch rijk smaakpalet. Een ideale eetwijn bij rijke visgerechten.

Het hoofdgerecht werd een Noord Amerikaanse rundersteak, op houtskool gegrild, met en crème va eekhoorntjesbrood, bereidingen van bloemkool en jus van ossenstaart. Gewoonweg overweldigend en een sublieme symfonie van subtiele en delicate aroma’s. De rode Marvellous 2012, een keurige assemblage van 55% Merlot, 20% Cabernet Franc, 14 % Petit Verdot en 6% Malbec, rondde het plaatje op voorbeeldige wijze af. Succulente bereidingen van rabarbar, hangsop met specerijen, crumble en kruiden vormden een heerlijk slotakkoord.

Het Zuid-Afrikaans accent vindt zijn oorsprong in het feit dat de vorige eigenaars een langere periode actief waren in Rhodesië en die de Zuid-Afrikaanse wijnen perfect kenden. De aanbouw van het eerste deel van het Kaapse Huis is hiervan trouwens een uitvloeisel. Bovendien waren de huidige eigenaars, vooraleer ze Kasteel Engelenburg aankochten ook gedurende een 7-tal jaar hotelmanager in Zuid-Afrika en wisten ze de Zuid-Afrikaanse wijnen best te appreciëren. Voor hen was de afwerking van het Kaapse Huis eveneens een must.

Kasteel Engelenburg heeft 41 hotelkamers en suites welke zijn gelegen in het Koetshuis, de Orangerie en het Kaapse Huis. Er is geen één kamer gelijk, maar elke kamer heeft een hedendaags comfort zoals een luxe badkamer, airconditioning, minibar en koffie- en theefaciliteiten. De kamers zijn ingericht met prachtige stoffen, antieke meubelen en koloniale en Zuid Afrikaanse accenten.

Kasteel Engelenburg – Eerbeekseweg 6 – 6974 LB Brummen

Tel 31 – 575 – 56 99 99 – www.engelenburg.com

Lid Relais & Châteaux

 

Culinaire commentaren:

6 minutes

6minutes

unieke locatie

super gemotiveerd en attent personeel

spetterende vip serre

sublieme en delicate smaakcombinaties

Michelin

3 rode bestekken