Casa Agricola Assis Lobo

Het wijnhuis Casa Agricola Assis Lobo werd pas in mei 2002  opgericht hoewel de wijnbouw sinds generaties een vaste familietraditie is. Bedoeling was om vanuit vennootschapsrecht een betere financiële background te krijgen waardoor een aantal projecten konden worden gerealiseerd. Een succesvolle operatie gezien men door de aankoop van enkele extra percelen een domein van 60 ha kon uitbouwen. Nagenoeg alle percelen hebben een zanderig terroir met kleine hoeveelheid steenfossielen en genieten van een mediterraan klimaat met behoorlijke lange droge periodes.

Door deze transformatie is het mogelijk om voor kwalitatieve trossen te zorgen door een aangepaste infrastructuur van de wijngaarden maar evenzeer door een zorgvuldige selectie van de trossen. Sinds mensengeheugenis staat de familie achter kwalitatieve wijnen. Door de aankoop van externe druiven zoals vroeger het geval was, kon men niet altijd de meest ideale druiven aankopen. De nieuwe realisatie biedt de mogelijkheid om voor het aanmaken van wijnen uitsluitend druiven van eigen teelt te gebruiken waardoor men én selectief én kwalitatief, keuzes kan maken en de productie volledig onder controle staat. De wijngaarden liggen in de regio Palmela met percelen in Lau, Fonte da Barreira, Poceirão en Fernando Po.

Het zenuwcentrum ligt trouwens in het historische centrum van Palmela waar de wijnen minstens 5 maand in oude betonnen cuves een specifieke rijping meekrijgen. De betonnen cuves werden meer dans eens afgeschilderd als oubollig en uit de tijd. Nochtans bewijzen ze nog steeds hun nut en geven de most en het rijpende druivensap een onweerstaanbare frisheid. Tijdens de hete zomerperiodes warmen ze slechts langzaam op, terwijl ze tijdens de koudere periode amper afkoelen, duidelijke positieve accenten. Het nieuwe vinificatie accent ligt in Fernando Po in een van de beste en edelste wijngaarden van Palmela. Voor de rode wijnen, ruim 95% van de productie worden volgende druivenrassen aangesproken: Trincadeiro, Aragones, Syrah, Touriga Nacional, Cabernet sauvignon, Tinta Minda, Alicante Bouschet en Moscatel Roxo. Voor de 5% witte wijnen kiest men voor Fernão Pires, Chardonnay, Arinto, Verdelho en Moscatel de Setubal.

Op de proeftafel:

Lobo selecção regional 2010, 13.5% alc vol- 50% Syrah en 50% Touriga Nacional. Een mooie dieprode granaatkleur zorgt in de neus voor toetsen van blackberries, aalbes en munt. In de mond extra accent van violet en bloemen, mooie kruidige toasttoetsen. Volronde tannines geven een mooie structuur met uitgesproken karakter. Is bij 16-18° C een mooie gezel bij rood vlees en romige kazen.

Lobo Mau reserve DO Palmela 2010 – 14% alc vol – assemblage 85% Castelão en 15% Touriga Nacional van ranken tussen 15 en 40 jaar. De intense kleur in het glas, transformeert in de neus tot kruidige accenten met complexe aroma’s. Zachte afdronk waarbij karakter en ronde tannines zich aanmelden. Leuke gezel bij rood vlees en wild en dit geserveerd tussen 16-18°C.

Lobo red 2012- 13% alc vol – regionale wijn – assemblage van Castelão, Aragones, Touriga Nacional en Trincadeira waarvan de percentages elk jaar wijzigen. Sterk geconcentreerde wijn met intense rode kleur die in de neus accenten geeft van violet en rode bessen. Geserveerd bij 19°C een perfecte wijn bij vlees- en wildbereidingen maar eveneens bij stevige geurige kazen.

Lobo Roxo 2008 – 17°c alc vol – 500 ml. Een 100% Moscatel de Setubal Roxo van druiven uit de familie Moscat Petit grain. Geteeld op het schiereiland Setubal met mooie goudkleurige accenten. Biedt in de neus mooie toetsen van venkel, rozijnen en vijgen. Ook in de mond behoudt deze wijn de aangename accenten en zorgt hij voor een leuke frisheid. Perfect als aperitief bij 8°C, maar is even leuk bij traditionele desserten zoals chocolade bij een temperatuur van 16° C.

www.assislobowines.com