Uit 16 Bordelaise wijnregio’s kwamen de 35 châteaux die naar Brussel afzakten om naast de primeurs 2022 ook een aantal oudere jaargangen van hun wijnen te presenteren. Enerzijds uit respect voor de Belgische consumenten die de Bordeauxwijnen nog steeds waarderen, inclusief de jonge generaties, en anderzijds met de nodige trots omdat het bordelaise vakmanschap nog steeds centraal staat om een correcte prijs/kwaliteit/plezier garantie te bieden. Trots eveneens omdat hun savoir-faire de soms grillige klimaatomstandigheden kon trotseren en aantoont dat 2022 een wijnjaar is dat leuke toekomstperspectieven biedt. Anderzijds een feestelijk moment om samen de 10de verjaardag van deze ‘cercle’ te vieren.
Oenologische weetjes
Te midden de Saint Emilion en Saint Emilion Grand Cru classé is er Château de La Mazelle van de Belgische familie Sioen. De opdracht voor de wijnmakers is aldus Bart de Winne, verkoopdirecteur, het zoeken naar een optimale elegantie. De fruitige toets is hierbij belangrijk, door de creatie van een nieuwe natuurlijke biotoop wordt dit deels makkelijker. De inbreng van nieuwe Franse eiken rijpingsvaten speelt eveneens een rol. Het wijnhuis maakt graag gebruik van amforen en is in de regio een van de voorlopers op dit vlak. Momenteel rijpt reeds 20% van de totale opbrengst in amforen. De primeur 2022 is een leuke beloftevolle wijn met en reeds mooie kleur maar nog ruwe tannines en heft nood aan enkele extra rijpingsjaren.
Château Dalem, Fronsac, is een domein van 20 ha, en zorgt voor een assemblage van 90% Merlot en 10% Cabernet Franc. Het gemiddeld rendement bedraagt 38hl/ha op een terroir van gemengde composities waarbij argilo-calcaire structuren en molasse van Fromadais een belangrijke rol opeisen. Aandacht voor een manuele oogst, fermentatie in inox en in betonnen kuipen waarna malolactische fermentatie zorgen voor leuke, volle sappen. De afsluitende rijping gebeurt in Franse eiken vaten, 50% nieuw, 50% eerstejaars. De primeur is een nog ruwe bolster, de oudere wijnen mooi drinkbaar met rijp fruitig palet waarbij de millesime 2018 van alle commentatoren een score tusse,90 en 93/100 meekrijgt.
De primeur van Château La Croix Younan 2022 is een assemblage van 95% Merlot en 5% Cabernet Sauvignon. Het domein rust op een argile en zanderige ondergrond met wijnstokken van gemiddeld 30 jaar oud, 6600 planten/ha en een opbrengst van 40 à 45 hl/ha. Na vinificatie rijpen de sappen 12 tot 14 maand, voor 30% in nieuw eik, 50% in eerstejaarsvaten en 20% in inox. Deze primeur biedt aroma’s van rood fruit in de neus, aangevuld met delicate toetsen van landelijke kruiden. De fruitige hints duiken ook in het middenpalet op. Bij afdronk subtiele toetsen van peper en houterige accenten.
Dit domein is sinds 2015 eigendom van de Amerikaanse wijnbouwer en zakenman Zay S Younan, hij is tevens de eerste Amerikaanse wijnbouwer die geîntroniseerd werd in de Jurade bordelaise de Saint-Emilion.
Château Tour Saint-Fort is een wijnhuis uit de subregio Saint Estephe. Op een domein van 14.2 ha worden op een vruchtbare ondergrond Merlot, Cabernet sauvignon; Cabernet Franc en Petit Verdot geteeld. De primeur 2022 is overduidelijk nog jong en vraagt nog enkele jaren geduld. Wijnjaar 2019 zorgt wel voor een leuke rode wijn met mooi aroma, zachte tannines en groeit langzaam naar een leuke, stevige en respectvolle Saint Estephe.
De familie Dutruch is eigenaar van het domein Dutruch Grand Poujeaux in Moulis-en-Médoc sinds de 19de eeuw. Sinds 1932 geniet het domein van de classicificatie Cru Bourgeios exceptionnel. Niet alleen het respect voor de natuurlijke omgeving is een belangrijke factor in hun wijnproductie maar ook finesse en elegantie zijn elementaire factoren. Sinds 2018 geniet het domein eveneens van de certificering Haute valeur environnementale, jaar waarin evenzeer een project van 3,2 ha biologische wijnbouw werd opgestart. De primeur 2022 bestaat uit een assemblage van 51% Cabernet sauvignon, 43% Merlot; 3% Petit Verdot en 3% Cabernet Franc, een primeur met volle kleur maar nog ruwe tannines. In de editie 2018 met identieke assemblage zijn de tannines volledig beheerst, het is een wijn met diepe fruitige toetsen, stevige kleur en gezellige afdronk.
Château Grand Ormeau van Pascal Fricard is een domein van 13.6 ha en produceert een leuke Lalande de Pomerol op basis van een assemblage van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Het domein is momenteel in bio conversie. De primeur 2022 laat vele mogelijkheden open maar moet vooral nog een tijdje rijpen om de vele ruwe toetsen te verfijnen. Jaargang 2017 zorgt ondertussen voor een soepele en aangename wijn met beheerste tannines, een aangenaam fruitig palet en dieprode kleur.