Umamido Bailli – Brussel

Sinds 2013 is Umamido gekend als vaste waarde in de Belgische ramen cultuur. Met maar liefst elf vestigingen verovert Guy Quirynen, founder van Umamido, elke dag opnieuw de harten van alle ramen lovers.

Wat begon als een kleine ramen shop met twee mensen op het Brusselse Flageyplein, groeide uit tot een succesvol concept met elf locaties in België en Zwitserland. Het hoofddoel van Guy Quirynen, founder en managing director van Umamido? Zijn passie voor Japan delen door het serveren van eerlijke ramen, steeds met de grootste zorg en aandacht voor de producten, Umamido’s gemeenschap en de planeet.

Alle gerechten in de Umamido-shops worden gemaakt met producten van zorgvuldig geselecteerde partners, waarbij voortdurend gezocht wordt naar de beste mix tussen lokale en Japanse partijen. De bouillons zijn van A tot Z traditioneel huisbereid, aan de hand van een no-waste aanpak waarbij elk deeltje van de ingrediënten gebruikt wordt, zoals de echte Japanners dat doen. Het geheim van Umamido’s succes samengevat in drie elementen? Goede en verse ingrediënten, een uitstekende techniek en een traag kookproces, dit allemaal met de nodige portie TLC (Tender Loving Cooking) die lichaam en geest voedt. Kortom, Umamido maakt jouw ramen moment uniek en overheerlijk!

Steevast vasthouden aan de waarden en DNA van Umamido vereist een continue investering om recepten tot in de puntjes af te werken en te blijven luisteren naar de noden van de gemeenschap. Begin dit jaar onderging de menukaart een kleine make-over in samenwerking met de bekende grafisch ontwerper Paiheme om een onvergetelijk visueel menu te creëren. De nieuwe kaart bevat verse toevoegingen aan het vegetarische menu: de romerige ‘Veggie Tan Tan Men’, de pittige ‘Silken Tofu Mazemen’, de klassieker ‘Vegetarian Shoyu Ramen’, alsook een uitgebreid assortiment aan nieuwe ramen combo’s.

Voor de ramen liefhebbers die er maar niet genoeg van kunnen krijgen, is er goed nieuws! Sommige van de huisgemaakte sauzen die Umamido’s ramen bowls vingerlikkend maken, zijn vanaf nu ook te koop in alle shops. Perfect voor wie thuis graag eens zelf de koksmuts opzet en een heerlijke en eerlijke ramen schotel, of welk gerecht dan ook, op tafel wil toveren.

Globaal dus een ruim en aanlokkelijk assortiment dat beslist tot de verbeelding spreekt en een uitdaging vormt om zelf te ontdekken.

Wij opteerden voor een proeverij in Umamido Bailli waar chef Philippe Majcen in de potten roert en dus voor de traditionele ramen zorgt. Voor de keuze van onze gerechten kregen we assistentie van de Kazakstaanse gastvrouw Sofya Naipak. Als introductie suggereerde ze een gyozo, gevolgd door de Miso Tonkotsu met de signatuur Tan Tan Men als afsluiter met bovendien als voetnoot dat deze laatste twee suggesties een volwaardige maaltijd vormen zodat je ze moeilijk beide volledig kan verorberen tenzij je een berenhonger hebt… bleek een zeer waardevolle opmerking.

De Gyozo zijn hapjes van kippenwit pittig gebakken en geserveerd met een schoteltje komkommersneetjes getooid met sesamzaadjes. In principe een schoteltje om te delen in afwachting van het hoofdgerecht. Een mooie introductie.

De Miso Tonkotsu oogt erg mooi, sneetjes varkensgebraad baden in een lekkere bouillon, terwijl de witte en zwarte sojascheuten  samen met rode paprikaslierten en kleine groene uiensprietjes en een half gekookt ei het decor vormen. Geurig en lekker kruidig weet deze creatie beslist de smaakpapillen te bekoren. Een overvolle bowl die je met een extra proevertje in het vooruitzicht moeilijk volledig kan leeglepelen.

De signatuurcreatie Tan Tan Men moet qua presentatie nauwleijks onderdoen voor de Miso Tonkotsu. Extra geurig en ook heel wat pittiger is het kippenbrood met sesam tara, de sojascheuten en het eitje ook bijzonder smakelijk. Fijne bamboeschijfjes zorgen voor extra knapperige toetsen en boetseren het smaakpalet.

Bij dit alles hoort vanzelfsprekend een huisgemaakt Umamido biertje, de Watch the Fox, gebrouwen volgens de ‘ale’ traditie. Alleszins een leuke aanvulling op een zeer geslaagde proeverij.

Umamido  Bailli – Baillistraat 14 – 1000 Brussel – alle dagen open, ook afhaal.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3minutes

Pittige volwaardige en lekkere ramencreaties

Attente bediening

Ondergebracht in oud herenhuis met gezellig binnenkoertje dat als stadsterras dienst doet