15de editie culinair festival Antwerpen Proeft – Ook de gerechten van alle aanwezige sterrenchefs zijn bekend
Tijdens het lange weekend van Hemelvaart, donderdag 18 tot zondag 21 mei, vindt aan de Waagnatie de feestelijke 15de editie van Antwerpen Proeft plaats. Het is zowel indoor als outdoor te doen, zo kan het festival elk soort weer aan. Nadat eerder al sterrenchefs als Viki Geunes, Roger van Damme en Wout Bru werden aangekondigd, is als kers op de taart nu ook de komst van Piet Huysentruyt naar Antwerpen Proeft een feit.
Op zondag 21 mei is de man die zijn volk leerde koken de headliner op hoofdpodium ATAG Live Stage. Huysentruyt komt ‘t stad onveilig maken met een kookdemonstratie in onnavolgbare Piet-stijl met zijn nieuwste boek als leidraad. Na afloop maakt de Kuurnse chef tijd voor een signeersessie en gesprekken met de fans.
In het boek SOS Piet XL, uitgegeven door Lannoo, focust Huysentruyt op recepten die vaak fout kunnen lopen. Stap voor stap neemt de topchef je als lezer mee door de bereiding en geeft hij aan waar de angels zitten. Meer dan ooit blijft het motto: Wat hebben we geleerd vandaag?
Na acht succesvolle tv-jaren schreef Huysentruyt een Michelinster op zijn naam met Likoké, het naar zijn vader vernoemde restaurant in het Franse Les Vans. In de herfst van 2022 werd de chef zestig. Dit bleek de perfecte aanleiding voor een nieuw seizoen met Huysentruyt op VTM – SOS Piet XL genaamd – plús een nieuw boek met dezelfde titel bij Lannoo.
Gerechten deelnemende sterrenchefs
De organisatoren van Antwerpen Proeft maken van de gelegenheid gebruik om uit te pakken met de gerechten van alle deelnemende sterrenchefs. “Er is, tegen een fractie van de gangbare restaurantprijs, voor elke hongerige maag wat wils,” vertelt organisator Ward Ramaekers hierover. “Antwerpen Proeft is je enige kans dit jaar om voor 7,5 of 9 of 12 euro bij sterrenchefs te eten.”
LE GRAND VERRE * · Wout Bru · Durbuy
Gekonfijte selder en buikspek, kaviaar van gerookte wilde haring, chips van artisjok en tijm. – Wout Bru was erbij op de 10de editie van Antwerpen Proeft. 7 jaar later (en nadat hij met restaurant Le Grand Verre uit Durbuy in maart 2023 zijn eerste ster kreeg) is Bru opnieuw op de afspraak.
FINE FLEUR * · Thomas Diepersloot · Antwerpen
Geroosterd buikspek met lak van tandoori, geroosterde ui, knolselderij en jus van sake en mirin
HET GEBAAR * · Njam!-chef Roger van Damme · Antwerpen
Zalm met groene curry op Thaise wijze – Chocolade-surprise à la Roger van Damme – Vegetarisch
NEBO * · Dimitri De Koninck · Antwerpen
Kroketjes met hervekaas, gefrituurde peterselie, yuzumayonaise en peterseliecrème – Irish Mór-oester, salade van noakomkommer, granité van champagne, ponzucrème en shiso-olie – Bluefintonijn, furikake, shiso, kataifi (pasteitje met filodeeg) en yakinikudressing
ZILTE * * * · Viki Geunes · Antwerpen
Langoustine, asperge, daslook, ragout van varken en erwt met pil pil – Het is de eerste keer dat een driesterrenchef komt koken op Antwerpen Proeft.
Antwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het festival viert in 2023 zijn 15de editie, van donderdag 18 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 21 mei.
Gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, jong keukentalent en tv-koks bieden op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan. Nergens anders vind je als bezoeker – helemaal live – op één adres en op één moment zo veel topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs: 6 of 7,50 of 9 euro.
Toonaangevende speciaalzaken en artisanale namen prijken eveneens op de affiche van deze lustrumeditie. Gratis kookdemonstraties, workshops en proeverijen zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een bruisende sfeer.
Antwerpen Proeft is meer dan gewoon een middag of avondje uit voor wie van lekker eten (en drinken) houdt. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis, dicht bij huis, en een feest voor alle zintuigen.
Het evenement heeft sinds 2013 plaats aan de Waagnatie, in de wijk het Eilandje. Met zowel indoor als outdoor overdekte stands van restaurants, bars en terrassen kan Antwerpen Proeft ook bij zijn feestelijke 15de editie alle weersomstandigheden aan.