Chouke jaargang 2023

Special voor de 10e verjaardag van Pistolet Original

Chouke is een origineel ambachtelijk bier 100% uit Brussel gecreëerd door 3 Brusselse ondernemers. In 2016 kwam Valérie Lepla – bedenker en eigenaar van het concept Pistolet Original en initiatiefneemster van dit project – samen met twee ondernemers – Jean van Roy van de Brasserie Cantillon en Dirk Miny van het restaurant Les Brigittines – om een exclusief bier te creëren: La Chouke. Het doel was om positief te communiceren over de verschillende moeilijkheden waarmee ondernemers te maken krijgen – lockdown, mobiliteit, dan covid en inflatie.

In 2016 wilde Valérie Lepla de Brusselse ondernemers eren die een gemeenschappelijke interesse deelden in alle aspecten van voeding. “Na een eerste samenwerking om een Pistolet recept “le Zenne Pistolet” te creëren met Dirk Miny, was de Cantillon de Jean een voor de hand liggende keuze. Ik dacht dat we drie ondernemersrollen hadden op een zeer complementair werkterrein. Het was op basis van dit idee en onze wil om positief te reageren, onze knowhow te blijven tonen en om te reageren op de moeilijke context… Daarom vroeg ik Jean van Roy van de Brouwerij Cantillon om een blend te creëren om deze samenwerking te voeden. Het resultaat is een uniek en exclusief bier, een groot geschenk” zegt Valérie Lepla.

Als reactie op de moeilijkheden, zoals de aanslagen, de lockdown, de voetgangerswerken, de mobiliteitsproblemen, de crisis in verband met Covid-19 en de inflatie, die de ondernemers hebben meegemaakt en nog steeds meemaken, wilden ze zich verenigen om sterker te staan en te communiceren rond een positieve en zinvolle creatie. Volgens Valérie Lepla “is de betekenis van deze vereniging vandaag nog relevanter. Dirk en ik zijn Jean zeer dankbaar voor zijn steun…”.

Het verschil tussen Chouke 2016 en Chouke  2023?

“Het idee bij het maken van deze blend was om Beer Geeks (bierliefhebbers) aan te moedigen om naar Dirk en Valerie te gaan en hun werk te laten zien omdat dit bier alleen in deze twee etablissementen verkrijgbaar zal zijn. Er zal geen bier zijn bij Cantillon. Ik doe geen speciale blends meer om speculaties te vermijden. Ik wil mijn bieren niet op een parallelmarkt vinden tegen ongelooflijke prijzen. Met deze samenwerking en op mijn eigen schaal wilde ik de horeca en het werk van mijn vrienden steunen”, legt Jean van Roy uit.

De blend van La Chouke verschilt een beetje van de gebruikelijke blend van een geuze. Twee dingen die zijn anders: vooreerst de verhouding tussen de bieren in de blend – over het algemeen 50% éénjarig bier en 50% twee- en driejarig bier. Voor de Chouke maakte Jean van Roy een blend van bieren van topkwaliteit bestaande uit 1/3 1 jaar oud bier, 1/3 2 jaar oud bier en 1/3 3 jaar oud bier. Hierdoor is de gemiddelde leeftijd van de Lambic hoger. Gewoonlijk is de gemiddelde leeftijd van een klassieke blend 20 tot 24 maanden… De gemiddelde leeftijd van de Chouke ligt rond de 30 maanden. Een ander opvallend verschil is de keuze van het 2 jaar oude vat, namelijk een Lambic die voor de versie van 2016 in Armagnac-vaten is gerijpt en voor deze nieuwe versie van 2023 in Cognac-vaten!

Qua smaak houdt Chouke het midden tussen een klassieke Gueuze (een blend van Lambics van verschillende leeftijden) en een Lou Pepe Gueuze (gemaakt met Lambics die langer op fust hebben gerijpt, waardoor het bier meer karakter en elegantie krijgt). Het alcoholgehalte bedraagt 6°. “Als ik aan een blend begin, begin ik altijd met oude bieren. Eerst koos ik het 3 jaar oude vat, dan het 2 jaar oude Armagnac vat en tenslotte het 1 jaar oude vat. Er werd ongeveer 660 liter geproduceerd. De originaliteit van het Chouke is dat het nooit van jaar tot jaar hetzelfde zal zijn om de eenvoudige reden dat ik bijvoorbeeld geen vat Armagnac meer heb. Voor de editie 2023 is het 2 jaar oude vat een Cognac vat. En we houden vast aan het principe van de 3 X 1/3 blend, de botteling vond plaats in oktober 2022.

De Chouke 2023 – de jubileumcuvée van 10 jaar Pistolet Original – is sinds 3 mei verkrijgbaar bij Valérie en Dirkl. “De Chouke 2023 wordt gekenmerkt door zijn fruitige aroma’s, geroosterde en bloemige smaak. De cognac geeft hem een mooie rondheid en redelijk mooi schuim. Alleen ter plaatse te proeven bij Pistolet Original en in het restaurant Les Brigittines vanaf 3 mei 2023, het wordt niet verkocht om mee te nemen.  Dit om alle wederverkoop en speculaties te vermijden want de Cantillon-bieren zijn zeer gegeerd in de bierwereld…

Ter herinnering, Pistolet Original is een concept van kleine upscale restaurants gebaseerd op dePistolet gevuld met 100% Belgische en 100% artisanale producten – Het beroemde Belgische broodje! Het idee is om recepten en producten aan te bieden die onze regio, Belgische kwaliteitsproducten en hun producenten in de kijker zetten. Pistolet Original is ook een aangename plek gelegen in de emblematische wijken van Brussel. Je kan er een kleine maaltijd delen in een gezellige sfeer, suggesties en goede producten meenemen, die u ook kunt laten bezorgen op uw werkplek of thuis. Pistolet Original wil u ook de Belgische specialiteiten laten (her)ontdekken… “slow”, “locavores”, en vooral gulzig!

Pistolet Original – Joseph Stevensstraat 24-26. 1000 Brussel (Zavel). Tel. 02.880.80.98. Open 7/7 maandag tot vrijdag van 10u tot 15u30, weekends en feestdagen van 10u tot 17u. Levering en traiteurdienst. www.pistolet-original.be

Les Brigittines – Restaurant bekend om zijn Brusselse specialiteiten, zijn gulle en lokale gastronomie. (en het buitengewone karakter van de chef/patron!). Kapelleplein 5, 1000 Brussel. Tel. 02.512.68.91. Open van 12 tot 14 uur en van 19 tot 22 uur. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en feestdagen. www.lesbrigittines.com

Brasserie Cantillon – Gheudestraat 56, 1070 Brussel. Open van 10 tot 17 uur, behalve op woensdag en zondag. www.cantillon.be