Een ‘zero waste’-aperitief om indruk mee te maken
Met de lente in het land staat onze agenda stilaan weer vol gezellige apero’s. De natuur staat in bloei, het kwik stijgt en we proberen nieuwe, milieuvriendelijke gewoontes aan te nemen. Al bij het aperitief trekken we resoluut de groene kaart met heerlijke, knapperige en verrassende gerechten waarin we de schil en het loof van groenten verwerken. We surfen met plezier mee op de ‘zero waste’-trend terwijl we maximaal genieten van de aroma’s van droge witte Bordeauxwijn. De twaalf AOC’s die voortkomen uit heel uiteenlopende terroirs in de Bordeauxstreek, bieden een ronduit uniek aromatisch palet.
En aangezien beredeneerd niet altijd hoeft samen te gaan met redelijk, laten we ons verleiden door twee verfijnde cocktails op basis van droge witte wijn. Deze zomer laten we onze creativiteit de vrije loop voor een milieuvriendelijk aperitief!
Restjes smakelijk verwerken en tegelijk het terroir van Bordeaux behouden:
Kortom, upcycling maar dan in de keuken: alles is huisbereid en er wordt niets verspild voor het aperitief, zelfs niet het loof en de bladeren van groenten en de schil van aardappelen. Bovendien is het goed voor onze portemonnee en het milieu! En daar weten ze in de wijnstreek van Bordeaux alles van, want meer dan 75% van het wijnareaal draagt er een ecolabel. Het doel is om 100% van de wijngaarden te engageren tot een ecologisch initiatief.
Wijnbouwers, handelaars en coöperaties in de Bordeauxstreek zetten zich in voor duurzame ontwikkeling door allerlei maatregelen te nemen in hun wijngaarden: de uitstoot van broeikasgassen beperken, de bodem goed verzorgen, de kostbare biodiversiteit ontwikkelen in de wijngaard, het water- en energieverbruik verminderen, lichtere flessen gebruiken …
De nieuwste trends onder de droge witte Bordeauxwijnen
Droge witte wijnen gemaakt op terroirs waar je ze niet verwacht: zoals in de Médoc, een favoriete streek voor rode wijn, of de Sauternes, een streek die bekendstaat om haar likeurwijnen.
Witte druivenrassen voor de aanpassing aan de klimaatverandering
Alvarinho en liliorila zijn twee Vitis viniferavariëteiten, ook VIFA’s (druivenvariëteiten die van belang zijn voor de aanpassing aan de klimaatverandering) genoemd, die nu voor een periode van tien jaar op experimentele basis toegelaten zijn binnen de AOC Bordeaux Blanc. Ze werden gekozen omdat ze goed bestand zijn tegen waterstress en hun aroma’s op de smaakprofielen van de druivenrassen van Bordeaux lijken. Bovendien rijpen ze laat en zijn ze bestand tegen bepaalde ziekten.
Maar ook … De terugkeer van de sauvignon gris, die in twintig jaar tijd een uitzonderlijke groei kende – Wijnen gemaakt van één druivenras, zoals 100% sémillon of 100% muscadelle – Cuvees zonder toegevoegde zwavel – Moderne en creatieve herziene verpakkingen.
Radijsloof op z’n Belgisch:
Terwijl we in de keuken de klassieke toastjes met roomkaas en radijsjes klaarmaken, schillen we seizoensgroenten en maken we een dipsausje van radijsloof. Je kunt van het loof ook een koud soepje afgewerkt met mierikswortel of pesto maken, dat je op het terras serveert met wat aperitiefkoekjes. De scherpe smaak van het loof past heel goed bij de frisheid en fruitigheid van een AOC Entre-deux-Mers, Bordeaux of Côtes de Bordeaux, die je bij voorkeur jong drinkt.
Château Peybonhomme-les-Tours
AOC Blaye Côtes de Bordeaux, 2021 (Demeter, biologische landbouw) sauvignon blanc, sémillon, colombard. Deze witte wijn werd gemaakt door de familie Hubert en biedt wit fruit en citrus in de neus. Veel frisheid in de mond met zeer licht geroosterde toetsen. Pinot Knokke, € 17,50 – www.pinot-knokke.be
Bord’Art La Collection
AOC Bordeaux blanc, 2021 – sauvignon blanc. Zeer typische aroma’s voor een sauvignon blanc in de neus, met hinten van verse kruiden en citrus en veel levendigheid in de mond. Ideaal als aperitief. – Delhaize, € 4 – € 7. www.delhaize.be
Château de Piote Cuvée Prestige
Blanc – AOC Bordeaux blanc, 2020 (HVE) – sémillon, colombard. Deze wijn werd gemaakt door Virginie Aubrion. De helft van de wijn heeft gerijpt in eikenhouten fusten en de andere helft in zandstenen kruiken. Hij is complex in de neus, met toetsen van amandel, appel en bruyèrehout, harmonieus in de mond. Smaakt heerlijk bij wit vlees of vis met saus. – Flowine, € 18 – www.flowine.shop
Château Thieuley
AOC Bordeaux blanc, 2021 (HVE) – sauvignon blanc, sémillon, sauvignon gris. Door de druivenrassen sauvignon blanc, sauvignon gris en sémillon te blenden, biedt deze wijn, die wordt geproduceerd door de familie Courselle, een aromatisch palet van fruitige, florale en licht minerale tonen. Deze frisse en vette wijn is niet alleen een topper voor feestelijke gelegenheden, maar past ook perfect bij verfijndere gerechten op basis van vis of wit vlees. Goed evenwicht tussen vettigheid, dichtheid en frisheid. Cora wine, € 9,29 – www.corawine.be
Château Sainte Marie
Cuvée vieilles vignes – AOC Entre-deux-Mers, 2022 (Vegan) – sauvignon blanc, sémillon, muscadelle. Deze Vieilles Vignes-cuvee gemaakt door Laurence en Stéphane Dupuch valt op door de kwaliteit van zijn boeket, dat prachtige aroma’s van witte bloemen en citrus biedt. De fijne en typische neus is mooi in balans en biedt een grote frisheid en complexiteit in de mond. Deze wijn komt goed tot zijn recht in combinatie met schaal- en schelpdieren, oesters en mosselen. Cora wine, € 7,99 – www.corawine.be
Bloemkoolbladeren, spruitjes en Belgische kaas:
We duiken opnieuw de keuken in, waar we deze keer bloemkoolbladeren en aardappelschil omtoveren tot ovenchips met grof zout en Provençaalse kruiden. Je kunt daarvoor ook perfect spruitblaadjes gebruiken. We blijven in ons Belgenlandje met een Damse Mokke, een heerlijke Belgische kaas, die je tien minuten in de oven plaatst. Dip er bijvoorbeeld wortelstaafjes in, die je even geroosterd hebt met salie. Het wortelloof kun je gebruiken om er blini’s gegarneerd met een tapenade van wortel, gember en cashewnoten mee te maken. En zo is de cirkel helemaal rond! Niets gaat verloren, maar wordt smakelijk opgegeten bij een glas gestructureerde en volle droge witte wijn met een lange aromatische afdronk van de AOC Pessac Léognan of Graves.
Domaine de Bourdieu Sainte-Anne
AOC Entre-deux-Mers, 2020 – (Biologische landbouw) – sauvignon blanc, muscadelle. Deze wijn gemaakt door de familie Boudon biedt toetsen van wit fruit, zoals gele appel, peer en een vleugje citrus. Knap evenwicht tussen vettigheid en aciditeit met een mooie frisheid. Heerlijk bij een salade van gegrilde groenten en gerookte tofu. Colruyt, € 6,95 – www.colruyt.be
Château Les Charmes-Godard
AOC Francs Côtes de Bordeaux, 2020 (HVE) – sémillon, sauvignon gris, sauvignon blanc. Deze levendige, frisse en sappige wijn werd gemaakt door de van oorsprong Vlaamse Nicolas Thienpont. De sémillon-druif geeft deze wijn een nogal exotische toets van citrus, mango, verse kruiden en wilde bloemen die de wijn doordringen en blijven hangen op de afdronk. Een prachtige, gestructureerde wijn met veel smaak. Thienpont wine, € 14,60 – www.thienpontwine.com
Château Tour de Calens
AOC Graves, 2021 – sauvignon blanc – Deze wijn met zeer mooie lichtgele kleur en gouden accenten werd gemaakt door de familie Doublet. Het intense en complexe boeket onthult aroma’s van geroosterde gedroogde vruchten, rijp wit fruit en buxus, met een lichte boterachtige toets. Deze wijn is fris en evenwichtig in de mond en ontwikkelt een aangename levendigheid met een lange, lichtjes zure en zeer aromatische afdronk. ABC Vins,€ 13 – www.abcvins.be
Château de Rochemorin
AOC Pessac-Léognan, 2019 – sauvignon. Mathilde De Caix-Lurton zet de familietraditie van de grote droge witte Bordeauxwijnen voort en eert daarmee de nagedachtenis van haar grootvader André Lurton, die aan de wieg stond van de oprichting van de AOC Pessac-Léognan. In de neus is château de Rochemorin expressief met fijne houtachtige toetsen van citrus. Na het beluchten komen er meer florale tonen (brem) uit het glas. De aanzet is zeer fris en het middenpalet biedt een mooie vettigheid met florale toetsen maar ook iets exotischere hints en een lichte houtsmaak die perfect geïntegreerd is. Palais du vin, € 21,58 – www.palaisduvin.be
Château Martet « Vignes de Compostelle »
AOC Sainte-Foy Côtes de Bordeaux, 2021 – sémillon, sauvignon gris, sauvignon blanc, muscadelle. Een zeer frisse droge witte wijn met toetsen van bloemen en lychee. De fijne en aromatische smaak eindigt met een toets van exotisch fruit. Deze wijn past uitstekend bij het aperitief, schaaldieren, oesters, vis en kipbrochette op de barbecue. De Coninck, € 12 www.deconinckwine.com
Een frisse of kruidige cocktail als aperitief:
We laten ons verder leiden door deze voorjaarscreativiteit en bereiden twee cocktails op basis van jonge, frisse droge Bordeauxwijn om van te genieten tijdens lange zomeravonden.
Frisse cocktail: Neem 8 cl droge witte wijn – Voeg 3 verbenablaadjes toe – Pers een citroen uit en voeg wat zeste toe – Voeg 2 à 3 ijsblokjes toe – • Leng aan met 3 cl spuitwater
Kruidige cocktail: Neem 8 cl droge witte wijn – Voeg 3 kardemomzaadjes toe – Pers een pompelmoes uit en voeg wat zeste toe – Voeg 2 à 3 ijsblokjes toe – Leng aan met 3 cl spuitwater
De droge witte Bordeauxwijnen in cijfers
In de hele wijnstreek houden ongeveer 1.600 producenten de traditie van witte Bordeauxwijn levend, waarvan de productie tot 1970 zelfs groter was dan die van rode Bordeauxwijn! Meer dan 7000 hectare verspreid over de hele wijnstreek van Bordeaux. 38 miljoen flessen geproduceerd in 2022, goed voor 8% van de productie van Bordeauxwijn . 8 emblematische en onverwachte witte druivenrassen, ook al zijn sauvignon blanc en sémillon veruit de twee meest gebruikte variëteiten. 12 droge witte wijnen geproduceerd binnen AOC’s in Bordeaux, AOC Blaye Côtes de Bordeaux; AOC Bordeaux, AOC Bordeaux Haut-Benauge, AOC Côtes de Bordeaux St-Macaire, AOC Côtes de Bourg, AOC Entre-Deux-Mers, AOC Entre-Deux-Mers Haut-Benauge, AOC Francs Côtes de Bordeaux, AOC Graves, AOC Graves de Vayres, AOC Pessac-Léognan en AOC Sainte-Foy Côtes de Bordeaux.
Ook Belgen zijn fan van droge witte Bordeauxwijnen!
België staat op de tweede plaats op de ranglijst van de internationale verkoopvolumes van droge witte Bordeauxwijn in 2022:
Internationaal 45% van de verkoop van Bordeauxwijn – 162 000 hectoliter geëxporteerd in 2022, goed voor 21.6 miljoen flessen. Belangrijkste exportlanden (volgens volume): Nr. 1 – Verenigde Staten | Nr. 2 – België | Nr. 3 – Japan.
Frankrijk 55% van de verkoop van Bordeauxwijn.