Pradorey wijnen: Decanter 2023

Decanter heeft tijdens een recente proefsessie een aantal wijnen van Pradorey wineries met uitstekende punten beloond.

FINCA LA MINA RESERVA 2018 kreeg een gouden medaille en 95/100. De La Mina wijngaard heeft diepe zandleembodems met degelijk kalkgehalte. Een 100% Tempranillo. Manuele oogst. Gecontroleerde gisting op 28º met autochtone gisten. Beperkte productie: 43.562 flessen. Rijping 14 maanden in Franse eiken vaten.

In het glas, zeer helder, diep kersenrood. De neus is complex en elegant, met overwegend gestoofd rood fruit en rijp donker fruit; balsamico, kruidig en rokerig. Rijk aan tertiaire aroma’s. Een wijn met een boeket. In de mond, een zijdeachtige aanzet, met interessante, lang aanhoudende, rijpe tannines. Zeer aangename fluwelen, balsamico en rijpe fruitsensaties. Verheugt zich op een lang leven.

Pairing :Entrecote, biefstuk, rood gebraden vlees, eend, lam, wild, stoofschotels. Bittere chocolade

PRADOREY F. VALDELAYEGUA CRIANZA 2020 veroverde naast een zilveren medaille ook 90/100. De druiven komen uit de terroir van Pago Valdelayegua. Zachte hellingen nabij de Duero en Gromejón met een ondergrond van zandleem- en kleileembodems en kalksteenuitlopers. Een 100% tempranillo. Handmatige oogst. Rijping van 12 maanden in Amerikaanse en Franse eiken vaten, nadien 3 maanden in Nevers eiken vaten

Donkere kersenrode wijn met intense blauwachtige nuances, diep en helder. In de neus een hoge intensiteit, met dominant rijp rood fruit en zoete sensaties van de vatrijping. Complexe, balsamico en minerale achtergrond. In de mond, smaakvol met afgeronde tannines en een aangename frisheid. Gezellige  afdronk, met grote concentratie van fruit en een fluwelen finish. Leuke compagnon bij gebraad en wild maar ook bij kruidige oude kaas.

PRADOREY BLANCO 2020 kreeg een bronzenmedaille en 88/100 punten mee. Multi-varietal met uitsluitend druiven uit Castilla-León (Verdejo uit Segovia en Albarin uit Bierzo, in León). Gebied met  extreme klimatologische omstandigheden en een late druivenoogst, wat de productie van oude wijnen bevordert. Nachtelijke oogst met vergisting in betonnen en roestvrijstalen vaten. Rijping 5 maanden in betonnen vaten en 5 maanden in Amerikaanse en Franse eiken vaten.

De intense gele kleur zorgt in de neus voor complexe tonen van rijp steen- en wit fruit. Hints van balsamico, vanille en geroosterde noten prachtig geïntegreerd met de wijn. Elegante aroma’s, verfijnd en subtiel. In de mond evenwichtig, zijdeachtig en gul gehemelte met gematigde en evenwichtige zuren. Afdronk met delicate toetsen van steenvruchten.

Pairing: Gerechten met peulvruchten: kikkererwten, linzen of bonen. Vette kippen, rijst, risotto en pasta met room- of kaassauzen. Middellang gerijpte kazen

De SALGÜERO Tinto 2018 kreeg 90/100. De wijngaard is aangeplant op een heuvel nabij  de berg Los Laderos, met twee hellingen, een op het zuiden en de andere op het westen, beide met steile hellingen met uitzicht op de Duero-vallei. Hoogte: 805 – 825 m. De overwegend klei-leemgronden, met een hoog percentage kalksteen op de top van de hellingen. De bodem is vrij ondiep aan de bovenkant met een rotsachtige bodem op ongeveer één meter diepte. Dieper vindt met een andere samenstelling als gevolg van de opeenhoping van sedimenten in de loop der jaren. Wordt momenteel omgevormd tot een biologische wijngaard.