Rond Punt André Lurton

Op dinsdag 4 juli 2023, om 11.30 uur, hebben het Syndicat Viticole de Pessac-Léognan en zijn wijnboeren de eer om twee kunstwerken ingehuldigd die zijn gemaakt door de plaatselijke kunstenaar Bruno Nouaux als eerbetoon aan de grondlegger van de Appellation, André Lurton.

Op de rotonde die tegenwoordig bekend staat als het Rond-point de l’Europe, bij de afslag Léognan richting Martillac, worden twee totempalen geplaatst met daarop de beeltenis van de man die aan de wieg stond van het prachtige project om de nieuwste appellatie van Bordeaux te creëren: Pessac-Léognan. Hij was 18 jaar lang een emblematische president en deed zijn uiterste best om deze terroir te beschermen en te promoten.

Het was niet meer dan terecht om hem te eren en het Syndicat Viticole de Pessac-Léognan is verheugd dat het deze manier heeft gevonden om de vasthoudendheid te herdenken van deze man, die tussen de oorlogen is geboren en die tijdens zijn lange leven bijzonder hard heeft gewerkt om de grote terroirs van Bordeaux te verdedigen.

De appellation Pessac-Léognan werd op 9 september 1987 onder impuls van André Lurton gecreëerd en heeft zich ontwikkeld tot een referentiepunt voor Bordeaux-wijnen. De appellation, die wordt gekenmerkt door rode en witte wijnen, heeft 1900 hectare in productie. Verspreid over 10 gemeenten met 70 landgoederen en domeinen is Pessac-Léognan nu een van de schatten van het wijntoerisme in de Bordeauxstreek