Opendeur Vroegmarkt Brussel

de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 september 2023

De Vroegmarkt van Brussel, die gewoonlijk voorbehouden is voor professionals, opent voor de 5e editie haar deuren voor het grote publiek voor één nacht, namelijk die van vrijdag 29 september tot zaterdag 30 september, van middernacht tot 7 uur ‘s ochtends.

Tijdens deze enigszins bijzondere editie wordt de 50e verjaardag van de vestiging van de markt op de Werkhuizenkaai gevierd. In de bloemenhal (hal B) zal een fototentoonstelling worden gewijd aan deze verjaardag, met de presentatie van een speciaal voor de gelegenheid uitgegeven boek.

Na Frankrijk, Portugal en Colombia tijdens de vorige edities is het dit jaar de beurt aan Polen om in de schijnwerpers te staan. Een veertigtal Poolse producenten zullen u de specialiteiten van hun land laten ontdekken op een grote stand in het midden van hal E, in het hart van de markt.

De directeur en de voorzitter van de vzw Mabru zijn verheugd om deze editie te vieren in het gezelschap van Poolse instellingen, waaronder het Poolse Investerings- en Handelsagentschap, de Poolse Ambassade, de Poolse Organisatie voor Toerisme, Polish Airlines Lot, Business & Science Poland en alle Poolse regio’s – Neder-Silezië, Lubelskie, Regio van Lods, West-Pommeren – die dit evenement samen organiseren om hun gastronomisch erfgoed in Brussel te promoten.

Dit evenement wordt ook mogelijk gemaakt dankzij de steun van het kabinet van schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel, Fabian Maingain, die het belang en de essentiële rol van de markt benadrukt: ‘De Vroegmarkt is het kloppende hart van de Brusselse horeca dat onze restauranthouders van kwaliteitsproducten voorziet. Deze opendeur biedt de gelegenheid om dit belangrijke economische centrum en deze grote schepper van werkgelegenheid te ontdekken. De Vroegmarkt is ook de identiteit van Brussel en weerspiegelt de culturen van de stad, zoals blijkt uit de focus op Polen dit jaar.’

Tijdens de laatste editie waren meer dan 5.000 mensen aanwezig. Animaties, proeverijen van producten, live cooking, concert, folkloristische dansen en wedstrijd staan op het programma van deze uitzonderlijke nacht. In de afgelopen 5 jaar heeft de markt onder de impuls van de directeur-generaal, Laurent Nys, en de voorzitter van de vzw Mabru, Sevket Temiz, vele transformaties ondergaan. Hij is uitgegroeid tot het grootste platform voor voedsellogistiek in het land en de grootste fotovoltaïsche installatie van Brussel.

Meer dan 8 miljoen euro werd geïnvesteerd. Deze veranderingen hebben geleid tot een internationale reputatie en veel buitenlandse collega’s komen kijken naar deze ontwikkeling. Mabru is een voorbeeldige markt en voldoet aan de eisen van een toekomstgericht bedrijf dat begaan is met het milieu.

Dit jaar wordt het evenement opgeluisterd door prins Laurent, minister David Clarinval, minister-president Rudi Vervoort, burgemeester van de stad Brussel Philippe Close, schepen van Economische Zaken Fabian Maingain, de Poolse ambassadeur Rafal Siemianowski en vele chefs, waaronder leden van de Mastercooks of Belgium.

Mis dus deze gelegenheid niet om de buik van Brussel in feeststemming te (her)ontdekken, waar meer dan 100 producenten en groothandelaars hun producten en vakmanschap aan u zullen onthullen.

Nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 september 2023 – van 00h tot 7u ’s morgens. Gratis toegang. Zonder reservatie.