Domaine des Deux Rivières – AOC Rasteau

Cellier des Princes, het enige coöperatieve wijnhuis in Châteauneuf-du-Pape, zet zijn strategie voort om premium wijnen uit de zuidelijke Rhônevallei te ontwikkelen. Het heeft zich aangesloten bij producenten van crus: Châteauneuf-du-Pape, natuurlijk, en meer recentelijk Cairanne, Domaine Mas des Falaises, vervolgens Vacqueyras Domaine de la Libellule (officiële selectie van het Festival van Avignon 2022 en bekroond met 2 sterren in de Guide Hachette des Vins), en nu Rasteau, Domaine des Deux Rivières, om deze strategie van specialisatie in Rhône crus te versterken. Dit Domaines-gamma herinnert aan de status van de wijnkelders als producenten en zet tegelijkertijd de wijnbouwers en hun terroirs in de kijker.

Een gloednieuwe cuvée geboren in 2023. Deze wijn is afkomstig van een wijngaard op een heuvel, begrensd door twee rivieren, de Aygues en de Ouvèze, op een terroir van blauwe mergel, gewiegd door de legendarische wind van de Rhônevallei: de Mistral, en badend in de Provençaalse zon, die een diepe wijn vol finesse oplevert.

Wijnmaker Julien Cornud, die het domein runt en ook kweker en producent is van Domaine de Ju in Ventoux en Mas des Falaises in Cairanne, is een man die verliefd is op zijn terroir. De wijngaarden liggen in het dorp Rasteau, in het gebied dat bekend staat als Blovac/les Ponchonnières, dat in 2010 een Cru werd.

Domaine des Deux Rivières  – AOC RASTEAU

Bodem van herkomst: Blauwe mergel. Assemblage van Grenache 80%, Mourvèdre 15%, Syrah 5%.

Vinificatie :Ontstelen, 5 weken onderdompelen met overpompen en rekken. Vergistingstemperatuur 25 tot 30°C.  Rijping: 6 maanden in betonnen vaten om de puurste expressie van fruit en terroir te behouden.

Proefnotities: Deze wijn heeft een diep granaatrode kleur. De neus is intens en complex, met tonen van zwart fruit (braam) en kruiden. Het gehemelte is vol en fruitig met zeer zijdezachte tannines.

Drink nu of bewaar in een kelder gedurende 3 tot 5 jaar. Serveer tussen 15 en 17°C. Een wijn om nu van te genieten bij alle mediterrane gerechten of bij gerechten met saus, gevogelte of kaas.

Le Cellier des Princes: Courthézon

Le Cellier des Princes werd opgericht in 1925 en is de enige groep producenten in de Châteauneuf du Pape appellatie. Vandaag de dag werken 116 leden van de Cellier des Princes samen om 600 hectare wijn te produceren (waarvan een groot deel oude Grenache wijnstokken zijn), waardoor het de grootste producent van Châteauneuf du Pape is.

Naast Châteauneuf du Pape produceert en verkoopt Cellier des Princes ook Cairanne, Vacqueyras en Gigondas, evenals Côtes du Rhône Villages, Ventoux en Côtes du Rhône BOB’s, en BGA-wijnen uit het Prinsdom Orange, de Vaucluse en het Middellandse Zeegebied.

De wijngaarden liggen verspreid over de gemeenten Courthézon, Bédarrides, Jonquières, Châteauneuf du Pape, Orange, Sarrians, Sorgues en Camaret. De teeltmethoden zijn geïnspireerd op die van Châteauneuf du Pape en de meeste Côtes du Rhône worden met de hand geoogst.

De Cellier des Princes is onlangs bekroond voor de kwaliteit van zijn wijnen door het tijdschrift WEINWIRTSCHAFT, met als eerste coöperatieve wijnmakerij in de Rhônevallei en als 4e coöperatieve wijnmakerij in Frankrijk. Dit kwaliteitsimago wordt nu erkend voor al onze wijnen: meer dan 30 gouden medailles, meer dan 15 wijnen beoordeeld >90pts (Wine Advocate, WineEnthusiast, Guide Hachette, enz.).

“Châteauneuf du Pape staat tussen wijnstokken, krachtige wijnstokken die geen hekken nodig hebben, stevige wijnstokken bekroond met olijfbomen die een koninklijke, keizerlijke, pontificale wijn produceren! Frédéric Mistral 1830 – 1914