Michelin guide Hungary 2023

De editie 2023 van de gids beveelt in totaal 75 restaurants aan: 28 in Boedapest en 47 verspreid over steden en dorpen buiten de hoofdstad. De selectie omvat 2 tweesterrenrestaurants, 7 éénsterrenrestaurants, 7 Bib Gourmand restaurants en 59 andere aanbevolen restaurants – waarvan er 14 nieuw zijn in de gids. 5 restaurants zijn ook gemarkeerd met een Michelin Groene Ster voor hun inzet voor duurzaamheid.

Twee Michelinsterren

Platán Gourmet in Tata en Stand in Boedapest behouden hun twee Michelinsterren voor 2023. Beide restaurants kregen vorig jaar twee sterren in de eerste MICHELIN gids voor Hongarije. Platán Gourmet is een intieme plek verscholen in de kelders onder de kasteelmuren. Hier, in de open keuken, creëren chef-kok István Pesti en zijn kleine team verfijnde, innovatieve gerechten met perfect uitgebalanceerde smaken en texturen. Het elegante restaurant Stand van Tamás Széll en Szabina Szulló heeft ook een open keuken en hun prachtige gerechten zitten vol diepte en verfijning. Hoewel de constructie modern is, stralen de traditionele smaken door, met passie voor hun erfgoed in elk gerecht.

7 restaurants krijgen een Michelinster

Alle zeven restaurants die een ster hebben gekregen in de gids van 2022 behouden hun status voor nog een jaar. In Boedapest is Babel de perfecte mix van traditie en moderniteit, zowel in het decor als in de keuken. De bescheiden ogende Borkonyha Winekitchen biedt meer dan 100 wijnen en laat topingrediënten schitteren in intens smakende gerechten. Elegantie en verfijning voeren de boventoon bij Costes, van het chique decor tot de goed georkestreerde bediening en de levendige wereldgerechten. Bij essência combineren de Portugese chef-kok Tiago en zijn Hongaarse vrouw Éva hun erfgoed met drie verschillende menu’s: een Portugees, een Hongaars en een degustatiemenu dat de twee combineert. De chef-kok van Rumour werkt met kalme precisie en passie aan het creëren van innovatieve gerechten in de keuken aan de toonbank. Het intieme restaurant Salt bevindt zich in een boetiekhotel, terwijl rekken vol met geconserveerde producten bijdragen aan de voortreffelijk samengestelde verrassingsgerechten. Buiten de hoofdstad combineert 42 in Esztergom traditie met moderniteit in gerechten die soms speels en altijd vol van smaak zijn.

7 restaurants krijgen een Michelin Bib Gourmand

Zeven restaurants krijgen een Bib Gourmand voor hun kwalitatief goede en voordelige keuken – één wordt gepromoveerd uit de hoofdselectie en zes behouden hun onderscheiding. Het laatste restaurant dat een Bib Gourmand ontvangt is Morzsa in Pécs, dat gepromoveerd is uit de hoofdselectie. Deze nieuwe bakkerij annex bistro ligt aan een gedeeltelijk autovrije laan en heeft een ontspannen, stedelijke stijl. De broden en gebakjes zijn ovenvers en de voordelige kleine dagschotels zitten boordevol smaak.

5 restaurants bekroond met een Michelin Groene Ster

Alle vier restaurants die vorig jaar een Michelin Groene Ster verdienden, behouden deze voor 2023, met één nieuw bekroonde uit de bestaande hoofdselectie. De Michelin Groene Ster zet restaurants in de schijnwerpers die voorop lopen in de branche als het gaat om hun praktijken op het gebied van duurzame gastronomie. Hun initiatieven kunnen het volgende omvatten: het inkopen van zelfgekweekte en lokale producten; het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten op een manier die hun ecologische voetafdruk vermindert; het gebruik van schone energie, zoals zonne-energie; of het inkopen van regionaal textiel en lokaal vervaardigd keramiek voor gebruik in het Hongarijes nieuwste Green Star restaurant, Villa Kabala, werkt uitsluitend met producten uit hun eigen moestuin en van lokale boeren en leveranciers. Ze maken hun eigen brood, jam, ham en bier, en hebben een exclusieve, door een familie gerunde wijnmakerij op de tegenoverliggende heuvel. Ze branden hun eigen koffie ter plekke en maken zelfs hun eigen servies in hun pottenbakkerswerkplaats! Hun hotel volgt hetzelfde ethos en is ingericht met alleen hergebruikte spullen.

59 restaurants zijn dit jaar opgenomen in de hoofdselectie, waarvan 14 voor het eerst. Dit zijn: Bobajka, Tarcal – Botanica, Dánszentmiklós – Csopaki Resti by Laurel, Csopak – FLAVA, Boedapest – Fricska 2.0, Boedapest – GÓRÉ, Kisharsány – MoszkvaTéЯ Bistro, Boedapest – NOON, Balatonfüred – Piac 42, Esztergom – SHO, Boedapest – Solid, Boedapest – Tati, Boedapest – White Salon, Boedapest – Zincenco Kitchen, Boedapest.

3 speciale prijzen uitgereikt

Terwijl de culinaire onderscheidingen van de MICHELIN Gids worden toegekend aan een restaurant als geheel, worden de Michelin Special Awards uitgereikt aan uitmuntende personen die dankzij hun oneindige passie en aanzienlijke vaardigheden een restaurantervaring onvergetelijk maken.

Welkom en Service Award – Péter Fölföldi en Petra Terjék (restaurant Villa Kabala in Szigliget), die indruk maakten op de inspecteurs van de MICHELIN Gids met hun oprechte warmte en enthousiasme. In het restaurant zelf is de bediening spraakzaam en vriendelijk, tegelijkertijd professioneel – ze presenteren hun zelfgemaakte producten met voelbare trots. Ze vinden het ook leuk om gasten rond te leiden op het terrein en hen welkom te heten in hun hotel, dat ze zien als een verlengstuk van hun eigen huis.

Sommelier Award – Imre Rácz (restaurant Spago by Wolfgang Puck in Boedapest), voor zijn passie en innemende en persoonlijke interactie met gasten. Hij deelt graag zijn kennis en beleeft net zoveel plezier aan het kiezen van de wijnen als aan het drinken ervan. Hoewel zijn wijnkaart wereldwijd representatief is, steunt hij vooral de zich voortdurend ontwikkelende Hongaarse wijnindustrie.

Young Chef Award – Zaida Zincenco (restaurant Zincenco Kitchen in Boedapest), voor haar vermogen om heerlijke gerechten te creëren die klassiekers combineren met een elegante, soms inventieve toets. Ze houdt van dineren in de stijl van een ‘supperclub’ en slaagt erin dit te creëren in haar ontspannen restaurant in haar appartement, dat aanvoelt als een intiem thuis. Met een stralende glimlach en uiterste trots presenteert Zaida gerechten als nokedli met ei en steur met venkel en kaviaar.

De volledige 2023 selectie voor Hongarije is beschikbaar op de MICHELIN Guide website en op de gratis iOS en Android apps, waar u nu ook de MICHELIN Guide hotelselectie vindt – met de meest unieke en spannende plekken om te verblijven in Boedapest en de rest van de wereld.