The Avenue: culinair najaar vol gedeelde gezelligheid

The Avenue is het moderne restaurant van het prestigieuze Brusselse hotel Barsey en staat al drie jaar lang garant voor een authentieke gastronomische ervaring. De drijvende kracht? De getalenteerde chef Nicholas Tsiknakos. The Avenue, gelegen in een pareltje van een gebouw op de Louizalaan, biedt klassieke gerechten uit de mediterrane keuken aan en dit in een stijlvol en verfijnd kader. Wat staat er de komende maanden te gebeuren? Een nieuwe menukaart, de laatste barbecues van het jaar op het mooie terras, zondagsbrunches, thematische afterworks, vernissages en een degustatie van Griekse wijnen en sterke dranken.

Wie in Brussel de tijd neemt om rond te kuieren, botst soms op verborgen parels van plekken. The Avenue is een gastronomisch stulpje en een goed bewaard geheim van wie graag de smaakpapillen laat verwennen. Het restaurant is gelegen in het gebouw van het hotel Barsey op de bekende Louizalaan. Het decor straalt sereniteit uit en het terras op het binnenplein is een oase van rust, ideaal om de heerlijke en toegankelijke keuken alsook de cocktails te ontdekken. Dat kan zowel tijdens een businesslunch, een relaxte avond met vrienden of een romantische diner.

Een charismatische chef aan het fornuis

Nicholas Tsiknakos is de grondlegger van het vernieuwde restaurant The Avenue en een chef die zijn passie en zijn duidelijke visie op koken graag deelt. De chef met Griekse roots mag al terugblikken op een rijk gevulde carrière en op onderscheidingen zoals ‘Meilleur Ouvrier de Suisse’ in 2005 en Golden Chef van het jaar in Griekenland in 2008. Nog een kers op de taart? Een Michelinster en een  score van 16/20 door Gault & Millau. Zijn eerste stappen in Brussel zette Nicholas gedurende acht jaar bij Be Manos alsook bij het restaurant Kolya in het vijfsterrenhotel Manos Premier. Vervolgens ging de chef enkele maanden aan de slag in het Italiaanse restaurant Da Mimmo van de groep Villa Loraine (Michelinster). Sinds 2020 laat hij zijn kennis en passie de vrije loop bij The Avenue waar hij een mediterraan getinte keuken aanbiedt.

Chef Tsiknakos combineert een Frans-Belgische aanpak met Griekse, Turkse, Kretenzische, Spaanse en Italiaanse toetsen. Zijn kookstijl is gebaseerd op twee pijlers: plezier maken en delen. “Ik maak alleen maar gerechten die ik zelf graag zou willen eten”, aldus de chef met een eeuwige glimlach. Zijn signatuurgerecht? Risotto met champignons en verse witte truffelolie (een gerecht dat hij ooit bedacht voor een culinaire wedstrijd voor de Koningin van Engeland). Zijn speeltuin? Klassieke gerechten een twist geven met extra smaak en genot. “Ik ben niet op zoek naar erkenning of trends. Mijn ambitie is om gasten het zo comfortabel mogelijk te maken, alsof ze thuis in hun zetel zitten. Ik wil dat ze, naast gerechten, ook fijne momenten kunnen proeven. Gezelligheid is voor mij een prioriteit in de gastronomie.”

En of die ambitie in het bord terug te vinden is! De gerechten worden netjes, maar zonder pretentie en zonder veel franjes, voorgesteld en nodigen uit om, alleen of samen, te praten, te lachen en te genieten. “Ik werk al heel lang samen met dezelfde leveranciers die garant staan voor authentieke en smaakvolle producten”, vervolgt de chef. Die filosofie vormt ook de rode draad doorheen de menukaart, van de Iberische jamón, pata negra met meloenbolletjes tot de carpaccio van inktvis met passievrucht of Manouri schapenkaas met gegrilde vijgen, truffel en honing met tijm.

Op de volgende menukaart: food sharing

Chef Tsiknakos laat een frisse wind waaien door zijn menukaart en nog sterker inspelen op food sharing, vooral bij de voorgerechten. “Mijn Griekse roots zijn nog steeds alom tegenwoordig”, zegt hij met een kwinkslag. Food sharing is een trend, maar voor de chef draait het vooral om de gezelligheid van het delen en het samenzijn. Een gerecht kiezen is niet langer een oneindige hersenspinsel. Wil je de ‘juiste’ keuze maken? Kies dan vooral waar je zin in hebt en deel de lekkernijen met je tafelgenoten. Bij de hoofdgerechten zet de chef verschillende seizoensgebonden wildgerechten op de kaart zoals een eigen interpretatie van ossobucco of nieuwe creaties op basis van truffel.

Een kalender vol culinaire evenementen

The Avenue nodigt iedereen uit voor een onvergetelijke ervaring, tijdens een  zondagsbrunch, een vernissage of een degustatie van Griekse wijnen. De kalender staat vol memorabele momenten waar de gezelligheid en de mediterrane gastronomie vanaf spatten. De Lavish najaarsbarbecue Grill & Chill en de Greek Wine & dine, een exclusieve degustatie van Griekse wijnen en gins vormden alvast een spetterende introductie.

Little Chefs

Op lekker koken staat geen leeftijd! The Avenue zet een opmerkelijk culinair evenement op de kalender… er gaan immers kinderen aan de kookpotten staan! Vanaf november kan je jouw oogappels inschrijven voor een originele workshop in de keuken van het restaurant. Onze allerjongsten mogen dan rondlopen met een heuse koksmuts, technieken aanleren, nieuwe ingrediënten ontdekken en heerlijke gerechten tevoorschijn toveren die dan geproefd worden door de ouders. Een ideale activiteit voor de herfstvakantie!

Vanaf november (1ste zaterdag van de maand) – 50 € per persoon – 17u: voorbereiding/workshop voor de kinderen – 19u: degustatie door de ouders en de kinderen

Het hotel Barsey bevindt zich op de bekende Louizalaan in Brussel en is meer dan zomaar een hotel. Al jaren stelt dit etablissement elegantie, charme en verfijning ten dienste van de gasten. Dit 4-sterren boetiekhotel combineert een klassieke architectuur met moderne interieur. Het resultaat? Een tegelijk glamoureuze en vintage haven van rust in de stad.

Het Belgische surrealisme is de inspiratiebron van het hotel dat een unieke designervaring biedt. Kijk maar naar de muurschilderingen die de weg tonen naar een prachtige hal. De hartelijke sfeer nodigt meteen uit tot een rustgevend en ontspannend verblijf.

Het hotel Barsey stelt een uitzonderlijke hotelervaring voor met intiem comfort, persoonlijke service en premium ligging als voornaamste redenen waarom gasten terugkomen. Zowel zakenmensen als citytrippers bewonderen het stijlvolle, elegante en verwelkomende kader. Het hotel is de ideale uitvalsbasis om de culturele parels in Brussel te ontdekken. Denk maar aan de kunstgalerijen in de stad, het Hortamuseum in art-nouveaustijl, het bekende Magrittemuseum, het Europees Parlement of het Jubelpark.

Praktische informatie

The Avenue – Louizalaan 381-383, 1050 Brussel – Telefoon: +32 (0) 2 641 51 36

https://www.theavenuebrussels.com/nl

Openingsuren

Ontbijt: 7:00 – 10:30 – Lunch: 12:00 – 14:00; van maandag tot vrijdag – Diner: 19:00 – 22:00; van maandag tot zaterdag – Bar: 7:00 – 22:00; alle dagen open