Eat Festival 2023; geslaagde editie

Het Eat Festival 2023 sluit af met een positieve balans. Meer dan 20.000 gerechten en 17.000 bier- en Bordeauxwijnproeverijen gingen over de toog in de prachtige setting van de Gare Maritime in Tour & Taxis. En Brasseries Georges ging aan de haal met de prijs voor de beste Brusselse garnaalkroket.

Sinds de eerste editie in 2012, het jaar van de gastronomie in Brussel, is Eat Festival uitgegroeid tot een vaste afspraak die de rijke culinaire diversiteit van de Europese hoofdstad onder één dak samenbrengt. Tijdens de jongste editie van het festival waren er zo’n chefs, patissiers, kaasmakers en gerenommeerde Brusselse ambachtslui. Vier dagen lang pakten ze om beurten flink uit en lieten ze bezoekers proeven van het allerbeste dat Brussel op gastronomisch vlak te bieden heeft. In totaal werden er van donderdagavond tot zondagavond meer dan 20.000 gerechten geserveerd.

Dit jaar werden bezoekers getrakteerd op een extraatje, en niet het minste. Het festival bundelde namelijk zijn krachten met BXLBeerFest, dat in hetzelfde weekend ook op de site van Tour & Taxis plaatsvond. Te midden van Eat Festival werd speciaal een BXLBeerFest Bar ingericht, waar bierliefhebbers konden proeven van de vele bieren die 9 Brusselse brouwerijen aan de man (en vrouw) brachten. Wie een ticket voor Eat had, kreeg bovendien 5 euro korting op de toegang tot deze hoogmis van het craft beer. En wie een ticket had voor het BXLBeerFest kreeg dan weer 5 euro korting op een ticket voor Eat Festival.

Nog op het menu van deze 12e editie: een boerenmarkt, waar bezoekers bekende en minder bekende lokale lekkernijen konden ontdekken. Ook de liefhebbers van wijn kwamen aan hun trekken. Wijnmakers en –handelaars uit Bordeaux zijn al jaren partner van het festival. Ze lieten de druivenoogst even achter zich om Brussel te tonen hoe divers de wijncultuur in Bordeaux wel niet is. Festivalbezoekers kregen het eerste glas Bordeauxwijn aangeboden. Voor de volgende glazen betaalden ze €5 per glas. L’Ecole du Vin de Bordeaux nam je gratis mee op (her)ontdekking in de Bordeauxstreek, met leuke en originele workshops. Meer dan 2500 mensen namen eraan deel en kwamen langs in de Bordeaux Wine Trip-ruimte.

Maar daar bleef het niet bij. Zondag werd tijdens Eat Festival het startschot gegeven voor de vierde zoektocht naar de beste Brusselse garnaalkroket. In totaal namen 20 etablissementen deel: Albert, Aux Armes de Bruxelles, Beaucoup Fish, Bistro de la Woluwe, Brasserie des Alexiens, Brasserie Ma Poule, Brasserie Ommegang, Brasseries Georges, Café Maris, The Dominican, L’Improbable, Kroket, LPB Market & Bistro, Nüetnigenough, Les Petits Oignons, Le Rendez-Vous des Artistes, Restaurant Vincent, Schievelavabo Ukkel, Todt’s Café, Wine in the City. Het was Brasseries Georges die de felbegeerde titel in de wacht sleepte.

We zien je graag opnieuw in september 2024 in de Gare Maritime in Tour & Taxis voor een nieuwe editie van Eat Festival, met nog meer lekkers en nieuwigheden.