Zeevruchten: er is meer dan alleen maar sushi! Gestoofd in een pan, gegrild boven houtskool of gefrituurd zoals tempura: zeevruchten kunnen in Japan op verschillende manieren klaargemaakt worden.
Katsuo Tataki (= bonito) uit de regio Shiogama. Tataki is een bekende Japanse bereiding van verschillende soorten vis en vlees. De juiste bereiding van Katuso Tataki is snel geschroeid aan de buitenkant, maar nog heerlijk rauw aan de binnenkant. Als je tataki van tonijn thuis ontdooit en in mooie fijne schijven snijdt, zie je een schitterend contrast zowel op niveau van smaak als op het vlak van het uitzicht. De licht gebrande buitenkant contrasteert mooi met de zijdezachte, dieprode binnenkant. Het is ongelooflijk lekker met sojasaus (van Hokkai!), lente-ui en gember.
Aosa-algen (uit de prefectuur Fukushima) zitten vol met voedingsstoffen zoals vezels. Aosa staat gekend om de mooie textuur en het heerlijke aroma. Je kan ze gebruiken bij tempuragerechten, misosoep, pasta …
Herdenking van 11 maart
11 maart is een symbolische datum want in 2011 heeft een grote aardbeving het oosten van Japan op grote schaal getroffen. De gevolgen waren desastreus: een allesverwoestende tsunami en het nucleaire drama in de centrale van Fukushima Daiichi. De getroffen regio’s, voornamelijk Tohoku en Fukushima, hebben enorme materiële en menselijke schade geleden.
Sinds de aardbeving van 11 maart 2011 werden grote inspanningen geleverd om de getroffen regio’s opnieuw op te bouwen. Jarenlang waren de veerkracht van de plaatselijke gemeenschappen en de internationale solidariteit de drijvende kracht achter die inspanningen. In 2023 heeft de Europese Unie de laatste invoermaatregelen voor Japanse voedingsproducten opgeheven. Een belangrijke stap in de richting van normalisatie na deze tragedie.
“Met deze herdenkingsdag willen we de veerkracht en de wedergeboorte van de regio, voornamelijk Tohoku en Fukushima, in de verf zetten. Daarom hebben we het genoegen om in België onze uitzonderlijke producten voor te stellen, die deel uitmaken van onze Japanse gastronomie. Maar die ingrediënten kunnen ook gebruikt worden in tal van niet-Japanse gerechten”, vertelt Kazutoshi Aikawa, Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur Japanse Missie bij de EU.
Een dubbel evenement om Japanse visproducten te leren kennen
Om deze verjaardag te gedenken werd een dubbel evenement georganiseerd, JETRO, dat als doel heeft om de Japanse visproducten beter bekend te maken op de Belgische markt, organiseert een individuele ontmoeting tussen Hokkai Suisan en professionals uit de Belgische horeca en distributiesector. Chef Ohtawara en Hokkai Suisan stelden hierbij hun producten, specialiteiten en ervaring in de kijker.
De Japanse Missie bij de Europese Unie organiseerde een receptie waarbij ze naast zeevruchten ook andere culinaire specialiteiten presenteerden zoals Wagyu en Japanse saké. De Japanse chefs in België presenteren een bijzonder menu met hotate, speciaal voor deze dag. Een evenement dat prestigieuze gerechten waardig is en dat bekendheden, chefs en professionals bij elkaar brengt.
Hotate wordt geserveerd in de stijl van de Japanse en Franse keuken, inclusief sushi’s, sashimi’s, gefrituurde sint-jakobsschelpen met pruimen en Japanse basilicum, sint-jakobsschelpen met curry en rijst.
Wagyu is dankzij de voortreffelijke smaak en de kwaliteit het meest gegeerde vlees van Japan. Het is zacht en smaakvol en smelt in de mond. De unieke textuur zorgt voor een aantrekkingskracht die geen enkel ander vlees heeft. Beleef een gastronomische ervaring en geniet van het summum van luxe.
Japanse Saké’s, of ‘alcoholische dranken’, bestaan in een grote variëteit aan smaken, die voor een groot deel afhangen van de hoeveelheid gemalen rijst, de botteldatum en de rijptijd. Het is moeilijk om een favoriet te kiezen.