Brussel is sinds vorige week een nieuwe fastfoodexploitatie rijker. In principe niets ongewoons en een alledaags verschijnsel, ware het niet dat Boco, een zeer uitgesproken culinaire en gastronomische beleving meegeeft. Enerzijds worden de bereidingen aangeboden in glazen bokalen die men ter plekke of thuis kan nuttigen, maar anderzijds zijn alle bereidingen het werk van vooraanstaande Franse en Belgische sterrenchefs. Bovendien komt het concept ditmaal niet uit de VS of het UK binnenwaaien, maar werd het ontwikkelend in het absolute gastronomische hartje van Frankrijk.
Initiatiefnemers van het nieuwe concept zijn de broers Vincent en Simon Ferniot, respectievelijk culinair en gastronomisch journalist en gediplomeerde van de prestigieuze hotelschool van Lausanne. Van hun ouders kregen ze de smaak mee voor een natuurlijke en gezonde voeding, een passie die ze thans willen delen met een ruim publiek en dit aan een voor iedereen toegankelijke prijs. Hun passie is alleszins begrijpelijk gezien vader Jean, schrijver en journalist, in Frankrijk vooral naam maakte als gastronoom en lid van de selecte culinaire ‘Club des Cent’.
Het concept ‘boco’ steunt op drie principes. Vooreerst is er ‘bistro-presto’ voor 15 euro. Kwalitatieve en hoogstaande gerechten worden in leuke en transparante glazen bokaaltjes geserveerd. De gerechten kunnen ter plaatse in een bistro met typisch Parijs interieur worden geconsumeerd, maar zijn eveneens als take-away beschikbaar. De gemiddelde prijs voor een volledige maaltijd – voorgerecht, hoofdgerecht, drank of hoofdgerecht, dessert en drank situeert zich rond €15. Dagelijks wordt in elk restaurant een volledig menu, voorgerecht-hoofdgerecht-dessert, aangeboden aan €14.80.
Het tweede principe is de ‘glazen sterrenchef’, alle gerechten en recepten werden gecreëerd door de ‘bande à boco’, een selectie van gerenommeerde sterrenchefs en dito patissiers uit diverse Franse regio’s. Door de introductie van Boco in België, wordt deze selectie verruimd met Pierre Wijnants, voormalig 3-sterrenchef van Comme Chez Soi, Lionel Rigolet, huidig 2-sterrenchef van Comme Chez Soi en Paul Wittamer, chef patissier van het vermaarde en gelijknamige Brusselse huis. Als slotakkoord zijn er de basisingrediënten die moeten beantwoorden aan strenge selectiecriteria, kwaliteit en een gezonde natuurlijke teelt, seizoengebondenheid en lokale productie zijn hier de normen van het kwalitatieve label.
De keuze voor glazen bokalen werd aldus Vincent Ferniot ingegeven door de kwaliteiten die de grootmoederskeuken van weleer aanbood. Bij zijn keuze ziet de consument duidelijk welke ingrediënten deel uitmaken van zijn gerecht. De klant die ‘boco’ binnenstapt, selecteert zijn gerechten, plaatst ze in een mandje en betaalt aan de kassa. Indien je deze gerechten ter plaatse wil degusteren kan je rustig aan een tafeltje plaatsnemen, de gerechten worden opgewarmd en aan tafel bediend. De glazen bokalen worden nadien gereinigd en komen opnieuw in het bereidingscircuit. De klanten die hun gerechten thuis nuttigen, kunnen nadien de bokalen terug binnenbrengen waardoor het afvalcircuit zeer duidelijk wordt beperkt. In de rekken vindt de klant naast de sterrenbereidingen ook extra garnituur, kaas, hartige hapjes, desserten en dranken terug.
Boco schaamt er zich aldus Vincent Ferniot niet voor om op alle bereidingen de oorsprong van de ingrediënten te vermelden, hun bereidingswijze, een eventuele biologische teelt en wordt ook de aanwezigheid van gluten vermeld. Deze openheid vormt trouwens een van de maatstaven van het succes.
Boco exploiteert momenteel een 6-tal units in hartje Parijs met ronkende namen zoals Paris Opéra, Paris Saint Lazare, La Défense en Orly. De opening van de Brusselse vestiging is een eerste buitenlandse test die in december met een vestiging in Genève wordt aangevuld. Begin 2016 lanceert Boco ook een uitbreiding in Frankrijk met een vestiging in Reims. Op de verdere planning 2016 staan franchises aan de Azurenkust, in Lyon en Bordeaux en het Groot Hertogdom Luxemburg.
De Belgische vestiging bevindt zich aan het einde van de Louizalaan in de buurt van het park, temidden kantoorgebouwen, maar ook van residentiële wijken. Door de grote raampartijen krijgt men zicht op een leuke, kleurige inrichting met handige tafeltjes maar ook veelkleurige fauteuilzeteltjes waar men lustig kan keuvelen bij een gastronomische ‘fast’-maaltijd. De ramen geven voorbijgangers een aanlokkelijke blik op de ruime rekken, extraatjes en de op een grote tafel uitgestalde desserts. Aspecten die het impulskarakter van de exploitatie duidelijk beïnvloeden, een collectie foto’s van alle deelnemende sterrenchefs zorgt trouwens voor enig extra garnituur.
De aangeboden kwaliteit en de originaliteit van de bereidingen en presentatie waren aldus Lionel Rigolet, doorslaggevende elementen om mee in het Belgisch concept te stappen. De topgastronomie toegankelijk maken voor het grote publiek is immers een streven van elke sterrenchef. De formule biedt volgens hem voldoende uitstraling voor succes. Indien het Brusselse project aldus Vincent Ferniot, een positieve evaluatie meekrijgt, komen er in België op korte termijn vestigingen in Antwerpen, Gent, Luik en een 2de Brusselse vestiging. Een succesvolle Brusselse vestiging biedt aldus Vincent Ferniot, evenzeer ruimte voor de deelname van meer Belgische sterrenchefs, een lokale productie-eenheid terwijl anderzijds meer consumenten van de bereidingen van ‘glazen sterrenchefs’ zullen kunnen genieten.
Boco, Louizalaan 521 – 1050 Elsene (Brussel) – tel 02-647 70 54 – www.boco.be.com
Open van maandag tot vrijdag van 7u30 tot 20 uur, op zaterdag van 8u30 tot 20 uur en op zondag van 8u30 tot 16 uur.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 2 minutes
grote ramen verhogen impulskarakter
toegankelijk voor ruim publiek
volledige maaltijd voor minder dan 15 euro
ruim aanbod
gezellig hedendaags interieur