Château Lamothe-Bergeron

Een statig en traditioneel wijnhuis met ontginningen sinds de 18de eeuw dat in de 19de eeuw uitgroeide tot een van de belangrijkste wijnhuizen van de Cru Bourgeois, een status die het wijnhuis nog steeds fierheid meedraagt. Hierdoor is het een van de uitgesproken referenties en vaandeldragers in Haut Médoc.

De wijngaarden bevinden zich tussen deze van Margaux en Saint Julien en situeren zich op ideale gravesterroirs met zicht op de rivier. Deze terroirs zorgen ervoor dat de ondergrond de druivenranken als het ware verwarmd, ze bezitten een perfecte drainage en bezorgen de wijnen een uitgesproken finesse. De wijngaarden uitgebaat volgens de principes van verantwoorde landbouw en respect voor het leefmilieu worden nauwlettend verzorgd. Het domein omvat 77 ha waarvan 67ha door wijngaarden in beslag wordt genomen, hiervan is 58% voorbestemd voor de Merlot, 38% voor de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot krijgen elk 2% van de oppervlakte toebedeeld. De vinificatie gebeurt perceel per perceel waardoor precieze selecties ontstaan, vinificatie die deels in inox deels in beton plaatsvindt. De rijping van de wijn gebeurt in zorgvuldig geselecteerde eiken vaten.

Château Lamothe-Bergeron 2012:

Het wijnjaar werd gekenmerkt door een eerder late oogst het gevoel van een koude winter en dito voorjaar met erg onregelmatige bloei zodat heel wat aandacht moest worden besteed aan de sanitaire toestand van de wijngaarden. Door de hitte die zich manifesteerde vanaf eind juli kon een deel van de achterstand worden weggewerkt waardoor een complex millesime zonder uitschieters werd verwacht. Toch bleken de druivensappen onverwacht erg fruitig met grote complexiteit en leuke kruidige accenten, terwijl tijdens de vinificatie een mooi evenwicht met intense kleur en leuke textuur tot uiting kwam. Volledig onverwacht groeide 2012 dan ook uit tot een groot millesime.

Château Lamothe-Bergeron is een melange van 55% Merlot en 45% Cabernet Sauvignon van ranken met een gemiddelde ouderdom van 25 jaar en een rendement van 41hl/ha. De wijngaarden worden beheerd volgens de principes van verantwoorde landbouw terwijl de sappen vinifiëren in inox waarna ze gedurende 12 tot 16 maand rijpen op eiken vaten.

Château Lamothe-Bergeron 2010:

Wijnjaar dat genoot van uitzonderlijke weersomstandigheden al was er tijdens de bloei een koudere periode die vooral toesloeg bij de Merlot. De weinige regen en relatief koude nachten gaven ietwat meer aciditeit dan 2009 hoewel men een beter maturiteit van de tannines vaststelde, waardoor het millesime uitgroeide tot een klassieke wijn met grote bewaarcapaciteit.

De wijn is een melange van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon afkomstig van percelen in Cussac-Fort Médoc aan het estuarium van de Gironde met een rendement van 41hl/ha. Na de vinificatie in inox, rijpte de wijn tussen de  12 en16 maand op Alliereik waarvan 30% nieuwe vaten.

In het glas biedt hij een intense en dieprode kleur, in de neus krijgen we accenten van rood fruit, en licht houtaccenten. In de mond ontwikkelen zich mooie rode tannines, ietwat vettig en volrond, met een gevoel van warmte, tannines die trouwens zorgen voor een mooie lange afdronk.