Sinds juli 2012 verwelkomt de familie Tzikis zijn gasten in een warme, mediterrane gastvrijheid in restaurant Tzikis in Keerbergen. Kenmerkend voor het restaurant is het rustgevend kader dat voluit de kans biedt om te proeven en te genieten van de authentieke Griekse gerechten. Een unieke ervaring met een gegarandeerd ‘vakantie-gevoel’. De vier broers Christopher, gerant, Dimitri chef-kok, Nicolas en Anthony creëerden een typisch en leuk restaurant met prachtig terras.
In de ouzeri Tzikis kan men terecht voor heerlijke Griekse specialiteiten, grills & mezzes waarbij olijfolie steeds een primair bestanddeel is. ‘Ouzeri’ ofwel het Grieks voor ‘taverne’ is de plaats waar een glaasje op het terras gedronken wordt, vergezeld van de mezzes en men een ietsje uitgebreider kan eten…
Het interieur werd sober en toch stijlvol gehouden met typisch Griekse ornamenten waarbij vooral naar een efficiëntie indeling, opstelling en aangepast meubilair werd gekeken. Luxe is uit den boze gezien de broers vooral met hun authentieke en kwalitatieve gerechten willen scoren. De tafels worden stijlvol gedekt met de nodige specerijen terwijl de makkelijk zittende stoelen een leuke uitnodiging vormen om volop van de echte Griekse specialiteiten te genieten.
‘Mezzedes’ ofwel ‘voorgerechtjes’ zijn het visitekaartje van de Griekse keuken. Redenen te over waarom restaurant Tzikis ze volop in de kijker plaatst. Het volledig assortiment is aanwezig, in deze voorgerechten wordt immers het complete pallet van vlees, vis, groenten en melkproducten verwerkt. Bovendien kunnen ze variëren van geraffineerde eenvoud tot overheerlijke creativiteit en kunnen warm of koud worden gegeten. Chef kok Dimitri serveert in het mezze-assortiment van de chef enkele persoonlijke aroma’s waardoor ze een uniek smaakpalet ontwikkelen. De door hem speciaal geselecteerde ingrediënten wil hij evenwel niet kwijt.
Mezzes vormen vaak een voorproefje van het hoofdgerecht. In de klassieke oudheid berustte de kunst van het eten namelijk op de vier zuilen die ook nu nog kenmerkend zijn voor de Griekse keuken: verse ingrediënten, vitamines, eenvoud en afwisseling. De Griekse keuken roept herinneringen op aan warme zomeravonden, aan het zachte kabbelen van de zee, aan de bedwelmende geur van de Middellandse zee. Ook in de overgang van voorgerecht naar hoofdgerecht, respecteert restaurant Tzikis deze traditionele Griekse cultuur.
De mensen van het Middellands zeegebied eten niet alleen om te overleven, het is ook een sociale bezigheid. Behalve de typische eetgewoonten houden Grieken er ook strenge eetverboden op na en leven volgens de regels van de orthodoxe kerk gedurende de periode van Pasen, een grote Griekse viering, waar lam traditioneel aan het spit wordt bereid. Specialiteiten tussen de hoofdgerechten zijn de omelet moussaka: een traditioneel ovengerecht op basis van lamsgehakt, de giouvetsi: een authentiek stoofpotje met Griekse pasta en de pastitsio macarone gegratineerd op Griekse wijze. Ook lam in uiteenlopende bereidingen blijft een uitgesproken voltreffer. Bovendien biedt restaurant Tzikis een aantal menu’s die de gasten onderdompelen in een authentieke Griekse sfeer, sfeer die tegelijk de warmte en gemoedelijkheid van de Griekse bevolking uitstraalt.
Wij opteerden bij onze proeverij voor het suggestieve degustatiemenu van chef Dimitri opgebouwd rond een selectie ‘mezzedes’ en aangevuld met enkele traditionele huisspecialiteiten. Hierbij komen lekkere voorgerechten in forse porties aan bod en krijg je meteen eenquasi perfecte indruk van de rijkdom van de moderne Griekse keuken.
Starten doe je met de tzatziki , de tarama viseitjes, ui en citroen samen met een pikante feta en de feta oregano. Vrijwel onmiddellijk volgt de kefalotiri carpaccio, kaas met munt, citroen en olijfolie, gebakken kefalograviera. Ook op het menu de grilde zuiderse groenten, Griekse salade en Griekse pasta. Een aureool van smaaktoetsen met afwisselende hoogtepunten, zuur, zoet, hemels pittig en verzachtende accenten. Het warme Griekse huisbrood is perfect om de laatste saus- en olijfolierestjes te degusteren. Extraatjes in dit degustatiemenu zijn de scampi kadaïfa, pittig en tegelijk zoet, een verrukkelijke gegrilde octopus, de keftechakia in pikante tomatensaus en een tonijncreatie. Gemarineerd en sappig boordevol smaak en getooid met fijne filodeegsnack versierd met kleurrijke eetbare bloempjes en subtiele smaakversterkers.
Een Grieks eetfestijn sluit je noodgedwongen af met een zoet dessertje. Vanzelfsprekend een baklava met filodeeg maar ook een dame blanche op Griekse wijze en de kadaïfa, gesponnen draadjesdeeg met Griekse walnoot, amandelen en siroop met slagroom en fruit.
Onze maaltijd werd ondersteund door een rode droge Voltes. Een frisse wijn gemaakt in roestvrij staal, van Agiorgitiko en Mavroudi variëteiten, met een naam geïnspireerd door het kronkelende bergopwaartse pad dat leidt naar de bovenstad van Monemvasia, Voltes genaamd. Hij krijgt een klassieke rode vinificatie, met gematigde maceratie en co-vinificatie van de twee variëteiten, gevolgd door een korte rijping op de fijne droesem.
In het glas een diepe robijnrode kleur, in neus en mond aroma’s en smaken van rood fruit, zoete specerijen, goed gestructureerd met een evenwichtige zuurgraad, zachte tannines en een aangename afdronk.
Restaurant Tzikis – Mechelsebaan 68 – 3140 Keerbergen – Tel 015- 52 72 20 – www.tzikis.be – Gesloten op zaterdagmiddag en dinsdag – open van 12 tot 14u30 en van 18 tot 22u30, vrijdag en zaterdag tot 23 uur.
Culinaire commentaren: Tasted: 3 minutes – gezellig maar te luidruchtig Grieks interieur – attente bediening – leuke smaakvolle gerechten.