Domaine Fredavelle

Het partnerschap tussen David Ravel en Olivia Menigoz leidde enkele jaren geleden tot een keerpunt in de geschiedenis van Fredavelle: precisiewerk voor duurzame landbouw en een vrijere benadering van de wijnen die ze produceren.

David Ravel is de eigenaar van deze wijngaard. Als derde generatie wijnbouwer in Eguilles (13510) begon hij zijn wijncarrière in 1999 na zijn studie landbouwkunde, toen hij besloot zijn eigen wijn te maken van de druiven van zijn grootouders, die tot dan toe aan de coöperatie waren verkocht. Hij begon met 15 hectare en gaf de naam Fredavelle als eerbetoon aan het platteland waar hij de vinificatiestructuur bouwde.

Olivia Menigoz ontmoette David in 2014 nadat ze was afgestudeerd in wijnbouw en oenologie. In 2015 bundelden ze hun krachten om de wijngaard te herstructureren, zeer oude wijnstokken te vervangen, nieuwe druivenrassen aan te planten en de productieoppervlakte te vergroten. Tegelijkertijd investeerden ze in de modernisering van de productieapparatuur, met als doel de wijngaard te laten evolueren naar een agro-ecologische transitie.

De wijngaard ligt op 300 meter hoogte en heeft een ideale geografische ligging, met een open ligging ten opzichte van de Mistral-wind en de zon. Het typische warme, droge mediterrane klimaat is bijzonder bevorderlijk voor de productie van druiven van hoge kwaliteit. Bovendien is de bodem overwegend van kalkhoudende klei, met een kiezelachtige, steenachtige textuur, en de hoogte is bevorderlijk voor koele nachten, die allemaal bijdragen aan de productie van soepele, ronde en krachtige rode wijnen, evenals levendige, volle rosés en witte wijnen met een lichte mineraliteit.

De meeste percelen zijn omzoomd door hagen of liggen op hellingen, omgeven door een goed bewaard ecosysteem. De bossen beperken water- en winderosie, waardoor water beter kan infiltreren en organisch materiaal beschikbaar komt. Deze natuurlijke vegetatie houdt ook voedingsstoffen vast en zorgt voor frisheid.

De twee directeuren zetten zich in om de zelfregulering van de wijnstokken aan te moedigen en grijpen alleen in als dat nodig is. Deze milieuvriendelijke praktijken zijn gericht op het produceren van druiven van betere kwaliteit met een lagere opbrengst. Het brede scala aan druivenrassen dat hier wordt verbouwd biedt een rijk scala aan aroma’s: Grenache, Syrah, Cabernet-Sauvignon, Carignan, Caladoc en Merlot voor de rode en rosé wijnen, en Vermentino, Sauvignon blanc, Ugni blanc, Sémillon en Viognier voor de witte wijnen.

Vandaag de dag beslaat Domaine Fredavelle 25 hectare biologisch bewerkt land in de Coteaux d’Aix-en-Provence appellatie. Er wordt een grote verscheidenheid aan druivensoorten verbouwd om een rijk aromatische wijn te produceren. De rosés en blanken hebben een evenwicht tussen spanning en rondheid, met een sappige expressie van fruit in de mond ondersteund door een vleugje mineraliteit. De rode wijnen combineren frisheid en soepelheid. Het domein produceert ongeveer 150.000 flessen per jaar, in verschillende gamma’s voor alle gelegenheden, voor elke dag of voor speciale gelegenheden. De wijnen worden uitsluitend verkocht in restaurants en wijnwinkels, maar ook op het domein zelf. Een moderne uitbreiding met uitzicht op de wijngaarden verwelkomt bezoekers om de wijnen te proeven.

Wijnhuis Fredavelle

Domaine rosé 2023 – AOP Coteaux d’Aix-en-Provence- bio

Druivensoorten: 75% grenache, 20% cabernet, 5% syrah

Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken tussen 15 en 25 jaar, hoogte 250m

Terroir: klei-silt-kalksteen bodem. Vindt plaats bij dageraad om de frisheid van de druiven te behouden en oxidatie te vermijden. Directe persing. Stabulatie van enkele dagen. Gisting op lage temperatuur, 12°C, uitrekken na alcoholische fermentatie en rijping in roestvrijstalen vaten op fijne droesem.

Smaak: explosieve neus van rood fruit. Het bouquet wordt complexer met vegetale gastronomische tonen. Het gehemelte is ruim en genereus met een expressie van vreugdevol fruit waar de aroma’s van framboos, grapefruit en jasmijn zich vermengen en elkaar versterken. De lengte combineert toon en zachtheid.

Gastronomische combinatie: aperitief, zomerse keuken (salades en gegrild vlees), vistartaar, dessert met rood fruit

Lagering 2 jaar, alcoholpercentage 12,5%.

Beschikbare formaten: 50cl, 75cl, 1,5l. Formaten 3 en 6 l op aanvraag