Het landbouwsalon van Beja is een traditionele afspraak voor de sector in de regio Alentejo ietwat ten zuiden van de Portugese hoofdstad Lissabon. Aan het salon wordt een tweejaarlijks wijnfestival gekoppeld dat de wijnen op het lokale vlak nog meer uitstraling moet geven maar dat ze evenzeer en bij voorkeur in een internationaal perspectief plaatst.
Hoewel de regio vooral vorige eeuw de betiteling ‘groene tuin’ van Portugal meekreeg en met enige fierheid droeg, is in feite de wijnteelt de basis van de groei en bloei van de regio. Een wijnteelt die historische roots wegdraagt waarvan met zekerheid kan worden gezegd dat er reeds voor de komst van de Romeinen, 2000 jaar terug, een vrij uitgebreide teelt aanwezig was. Wie de wijnteelt precies in Portugal en Alentejo importeerde is tot op heden onbekend, Feneciërs en Grieken droegen bij tot de ontwikkeling van de teelt, wellicht waren het de Tartaren die ook in Andalusië heel wat sporen hebben nagelaten die de wijnrank in Portugal voor het eerst cultiveerden.
Hoe dan ook de wijnteelt kende doorheen de geschiedenis heel wat up en downs met in meer moderne tijden zelfs een verbod op de teelt, waardoor de traditionele landbouw kon openboeien met nadien een forse overheidssteun om de wijnteelt opnieuw op te starten. Het traditionele spel van vraag en aanbod gold hier niet maar wel de figuurlijke wispelturigheid van regimes die een eigen stempel op de economische ontwikkeling wil drukken. De amfora’s die nog regelmatig worden teruggevonden, zijn nog steeds de meest prestigieuze getuigen uit de rijke wijngeschiedenis van de regio. Her en der worden ze nog steeds gebruikt door de wijnmakers om bepaalde wijnen een eigen cachet en uitgesproken authenticiteit mee te geven.
De oprichting van Provan, project voor de wijncultuur in Alentejo in 1977, in 1983 gevolgd door de creatie van AIEVA, gaf nieuwe impulsen. Sinds 1989 zorgt de CVRA, regionale wijncommissie, voor de toekenning van de DOC benaming en is er voor de wijnproductie in Alentejo een eenvormige regelgeving van kracht waardoor de wijnen duidelijk meer competiviteit bieden maar ook op kwalitatief vlak aanzienlijke vorderingen maakten.
Net om deze groeiende kwaliteit aan te moedigen reikte de FIJEV andermaal een aantal trofeën uit tijdens Vinipax. Bij de witte wijnen ging de trofee naar de Reserva Herdade Granda 2014, die het voor de Reserva do Comendador 2014, en de Quinta do Quetzal Reserva 2012, haalde op een 30-tal concurrenten, bij de rode wijn viel de keuze op de Grande Reserva Pai Chão 2011 voor de Preta 2011 en de Convento do Paraiso 2012 terwijl bij de zoete wijnen, de Adega Palmela Moscatel de Setubal, tot laureaat werd gekroond voor de Horacio Simöes Moscatel de Setubal 10 ans en de Quinta do Quetzal Licoroso.