Comme chez Soi – Brussel

Dat het Rouppeplein, genaamd naar de 1ste Brusselse burgemeester na de onafhankelijkheid, ruime buitenlandse bekendheid geniet is niet zozeer aan de burgemeester te danken, maar veeleer aan de gastronomische tempel, Comme chez Soi die er sinds decennia een onderkomen vond.

Indertijd gonsde het plein van activiteiten, toen er zich het Bogaardenstation bevond, voorloper van het huidige Zuidstation, maar het is sedertdien ietwat ingedompeld, facet dat het restaurant zeker ten goede komt. De familiegeschiedenis van het restaurant begon in het begin van de 20ste eeuw, toen Georges Cuvelier, afkomstig uit de ‘Borinage’ (bekende mijnstreek bij Bergen in België) besloot om zijn toekomst in deze mijnstreek te ontvluchten. Zo begon hij in 1926 met ‘Chez Georges’, een gezellig buurtcafé, waar de vaste klanten hem constant vertelden hoe ze bij hem ‘net als thuis’ aten en zo ontstond de naam ‘Comme chez Soi’.

In 1936 verplaatste het restaurant zich naar het Rouppeplein, waar het zich nog steeds bevindt. De dochter van Georges Cuvelier trouwde met Louis Wynants, die al snel de grote omschakeling maakte van een eenvoudig buurtcafé naar een ‘gastronomisch restaurant’.  In 1961 kwam hun zoon Pierre op 22-jarige leeftijd in het familiebedrijf, na vele stages gelopen te hebben in de meest bekende etablissementen. Hij maakte  een briljante carrière als ‘sterren kok’ en in die jaren ontmoette hij ook Marie-Thérèse. Uit deze verbintenis werden 2 dochters geboren : Laurence en Véronique.

In 1994 trouwde de oudste dochter Laurence met Lionel Rigolet, die eveneens vele stages liep in gerenommeerde restaurants in het binnen- en buitenland, waarna hij zijn opleiding bij zijn schoonvader voltooide. Tegenwoordig is de opvolging in deze bijzondere keuken gewaarborgd door Lionel, hierbij gesteund door Laurence als zeer goede gastvrouw.

Toen Lionel enige tijd terug de zaak van zijn schoonvader overnam en 2 van de 3 sterren als toemaat voor een jonge kok meekreeg, oogstte hij heel wat kritiek. Voor sommigen een onbesuisde daad, voor anderen een meer dan terechte beslissing. Lionel heeft ondertussen de critici de mond gesnoerd en bewijst met weliswaar moderne accenten dat hij thuishoort op het allerhoogste gastronomisch forum. Meer dan ooit heeft hij oog voor lokale kwaliteitsproducten, zet hij in op een gezonde natuurlijke voeding. Hij blijft vooral de gastronomen verleiden met delicate en sublieme bereidingen, boordevol smaak en aroma, met mooie decoratieve accenten,  waardoor ook het oog een deeltje van de gastronomische weelde kan meepikken. Wie beweerde ook weer dat niet alleen onze smaakpapillen, een oordeel vellen over bereidingen en gerechten, maar dat ook het oog mee-eet en een bepalend facet is bij onze waardebepaling?

De idee van Brita, producent van waterfilters, om in Comme chez Soi een promotielunch te organiseren, waarbij de vele voordelen van gefilterd water niet alleen in de dagelijkse keuken, maar ook in de professionele keuken tot uiting komen, was voor Lionel een uitstekende gelegenheid om alle troeven eens te meer op tafel te gooien. Gefilterd water is voor hem belangrijk omdat hierdoor een constante neutraliteit van smaken ontstaat, met een minimum aan kalk en chloor. Bovendien verkrijgt men een heldere en zuivere bereiding zoals voor bouillons als fonds, zonder enige aanslag of residu en tot slot is er een economisch voordeel en ecologisch aspect aan gefilterd water verbonden. Voor ons alvast opdracht volbracht met de grootste onderscheiding.

Onze proeverij startte in de sfeervolle wijnkelder waar enkele cocktails van gefilterd water met exotische benamingen werden geserveerd, samen met een stel leuke knapperige hapjes. Als voorgerecht serveerde Lionel pladijsfilets met Naamse slakjes en bouillon met shiitake en Chinese bieslook. Een mooi torentje boordevol kleur en fijne smaken en leuke bouillon. Hierbij een Chardonnay, Domaine Les Salices 2011 van het wijnhuis François Lurton.

Het hoofdgerecht werd een Iberische presa met zachte kruiden, couscous van moulins Mahjoub en groene kool met spekreepjes. Lionel opteert voor de presa ofte aguja om zijn organoleptische kwaliteiten, de ovaalvormige presa bezit een mooi marmering en is afkomstig van het vlees rond de nek ter hoogte van de schouders, meer dan eens wordt hij beschouwd als de rib eye van het varken. Het geheel werd een lekkere bereiding met exotische accenten, mooi evenwichtig en leuk rosé gehouden vlees. Hierbij een Château Prieuré Sainte Anne 2010, Grand vin de Bordeaux.Afsluiten doe je met een Bretoens zandkoekje met gekonfijte citroenmarmelade en limoensorbet met basilicum, leuke pistachecrème en weelderig smaakpalet.

Restaurant Comme chez Soi – Rouppeplein23 – 1000 Brussel – tel 02-512 29 21

www.commechezsoi.be

Gesloten op zondag en maandag, en voor de lunch op dinsdag en woensdag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 5 minutes

prachtig decor

lekkere moderne, maar vooral smaakvolle gerechten

keuken is intens zoemende bijenkorf

attent onthaal en feilloze bediening

must voor iedere gastronoom

rijkelijk wijnaanbod

Michelin: 2 sterren en 3 rode bestekken

sinds 1926 een begrip in Brussel

kaart is geslaagde mix van toppers

luxe bistro in Horta stijl

prettige tafels in de keuken

GaultMillau: 18.5/20

monument van goede smaak

onderdompeling in gastronomische geschiedenis

Art-nouveau kader

gevoel van generositeit

Lionel brengt vernieuwende gerechten

Delta: 4 mutsen

meest bekende Belgisch uithangbord in het buitenland

nieuwe gastronomische dynamiek

iedere gastronoom wil er eens in zijn leven aan tafel zitten