Internationale dag van de chocolade

MARIJN COERTJENS IN 9 LEVENSLESSEN:

De enige Gentse patissier-chocolatier in de wereldtop 100 (Relais-Desserts) geeft zijn beste tips om volop te genieten van de Internationale Dag van de Chocolade op vrijdag 13 september 2024

Op 13 september, geboortedag van Roald Dahl, de bekende auteur die exact 80 jaar geleden ‘Charlie and the Chocolate Factory’ uitbracht, wordt chocolade wereldwijd gevierd. Deze feestdag zal dit jaar ook in Gentse Burgstraat niet ongemerkt voorbijgaan. Hier vestigde zich immers in 2016 één van ’s werelds allerbeste Meesters patissiers-chocolatiers: Marijn Coertjens. Slechts drie andere Belgen behoren tot de elite van het vak, verenigd onder de koepel Relais-Desserts.

COERTJENS: 9 letters, 9 levenslessen en een grenzeloze liefde voor zijn “métier”.

1) Plus (de douceur) est en vous

De bekende spreuk van de 15 eeuwse heren van Gruuthuuse past perfect bij Marijn. In 2001, het jaar dat hij afstudeerde aan de hotelschool in Hoogstraten, viel zijn oog op een boek met sierstukken in chocolade, ontworpen door een zekere Marc Ducobu, die hiermee internationale roem zou verwerven. Op die dag besefte Marijn dat de mogelijkheden van zijn stiel geen grenzen kenden. Wie vandaag zijn zaak binnenstapt, smaakt meteen de zachte en zoete tinten van zijn gezonde en geslaagde ambitie.

2) “We travel not to escape life, but for life not to escape us.”

Baarle-Hertog, de geboorteplaats van Marijn, ligt op 116 kilometer van Gent. Toch maakte de nuchtere no-nonsense vakman een omweg van een 15-tal jaren via…Waterloo…en zelfs Hong-Kong om pas in 2016 neer te strijken in de Arteveldestad. In Waals-Brabant leerde hij de knepen van het vak verder beheersen onder het toeziende oog van zijn leermeester bij uitstek, Marc Ducobu. Deze leerschool gaf hem nadien de vleugels om zijn kunsten te gaan uitoefenen in het vijfsterrenhotel Peninsula in Hong-Kong. De smaak voor avontuur kan je nog steeds in tal van zijn creaties proeven.

3) Grijp de kansen die je krijgt. Je verdient ze.

In Hong-Kong kon Marijn, die tussendoor ook 3 zomervakanties besteedde aan stages in Japan, genieten van het volste vertrouwen van een vijfsterrenhotel dat zijn talent meteen erkende. Hij kreeg er de mogelijkheid om met het beste materiaal een volledig departement chocolaterie van de grond te stampen : van het creatieve aspect met de ontwikkeling van de recepten tot het trainen van een topteam dat vijf jaar lang onderzijn vleugels zou presteren. Breng je een bezoek aan het Gravensteen of andere Gentse bezienswaardigheden, onthoud dan zeker het geluksnummer 151. In de Burgstraat krijg je er een unieke opportuniteit om de creativiteit en het minzame leiderschap van Marijn te bewonderen.

4) Iedere klant is de belangrijkste.

Stel je even voor : je ontwerpt gepersonaliseerde sierstukken voor wereldsterren zoals Cindy Crawford, Hugh Jackman, Elton John, David Beckham, Kobe Bryant. En iconische merken zoals Louis Vuitton, Rolex, Rolls-Royce, Michael Kors komen ook bij jou met een speciaal verzoek. Voor Marijn in Hong-Kong bleken deze opdrachten schering en inslag. Maar dat de man met beide voeten op de grond blijft staan, voel je aan de steeds vriendelijke en vlotte bediening in zijn zaak op de hoek met de Peperstraat.

5) De betere versie van jezelf… loert om de hoek !

Stilstaan is achteruitgaan. Dat geldt deste meer voor creatieve beroepen uit de gastronomie. Dit weet Marijn als geen ander. Geen dag gaat voorbij zonder een moment voor nieuwe recepten. Ga zeker langs op de Internationale Dag van de Chocolade. Tegen dan vind je in de winkel een onuitgegeven gamma pralines met nieuwe looks en recepten. Tijdens de zomer beleefden de zeevruchten met een helft hazelnoot-praliné en zeezout, en een andere helft met onder meer ganaches van pistache, pinda, banaan,…. hun hoogdagen. En sinds begin september ligt er ook een volledig assortiment van 15 verschillende soorten chocoladetabletten (100g) in de winkel. Kom dat proeven!

6) Maak van je stad een dorp.

“Hier heerst een sterk community-gevoel”, beaamt Marijn wanneer trouwe klanten over de vloer komen en hem vriendelijk begroeten. De nabije horeca, met zaken als Hotel Reylhof en talrijke b&b’s komen resoluut bij hem terecht voor chocolaterie en patisserie voor hun eigen klanten. Maar ook scholen en omwonenden passeren graag langs zijn toog. Marijn mag dan geen geboren Gentenaar zijn, zijn sterke verankering met de lokale gemeenschap springt meteen in het oog. Hier voelen zowel de internationale toeristen als de “stropkes” zich op hun gemak.

7) Draag je passie over. Zonder te rekenen.

Even raden: wat hebben een apothekeres en een patissier-chocolatier gemeen? Vraag het maar aan Anaïs. Zij kwam onlangs bij Marijn langs met een onverwacht verzoek “word jij mijn coach voor het Bake-off programma?” Ondertussen liep Anaïs door de selecties, van 300 tot 100, 30 tot de laatste 10 in de opnames van het gezellige familieprogramma, binnenkort te zien hoe dit verder gaat. Marijn vertelt ons dolenthousiast hoe hij deze onverwachte leerlinge coacht en zich met veel plezier engageert… ver boven haar verwachtingen. Hij weet het maar al te goed. Wie zich in zijn vak wil onderscheiden, telt zijn uren niet. “Ik spoor ieder stagiair of medewerker aan om te experimenteren, om tijd te nemen voor eigen creaties. Coachen van mensen die zich volledig geven is zeer bevredigend. Het doorgeven van kennis, ervaring en passie kan resultaten geven die ongezien zijn.” Marijn heeft dan ook een sterke band met de mensen die hij al gecoacht heeft voor top-wedstrijden, “samen door z’n intense ervaring gaan is iets uniek. Ik ben mijn leermeester Marc Ducobu nog steeds dankbaar dat ik diezelfde kansen kreeg bij hem”.

8) Laat je «pastry-otisch» gevoel spreken.

Van coach tot kapitein. Niet toevallig maakte Marijn trouwens 4 jaar geleden een sculptuur “grandeur nature” van ene Eden Hazard. Met de aanvoerdersband van de Belgische patisserie brigade van de Pastry Lions, bereidt Marijn met zijn team al bijna 2 jaar de Wereldbeker Patisserie voor, die in januari 2025 plaatsvindt in Lyon. Marijn weet wat deelnemen aan competities betekent. In 2007 mocht Marijn zich op de finale van The Belgian Chocolate Masters tot Belgisch Kampioen Chocolatier kronen. Wat later verwierf hij bekendheid op wereld niveau toen hij in 2011 op The World Championship Patisserie in Lyon de bronzen medaille in ontvangst mocht nemen. Als gast in zijn zaak mag je hem zeker hierover aanspreken. Je zal meteen aanvoelen dat de prestigieuze beker wel eens naar ons land zou kunnen komen. Meer info vind je hier: https://www.belgiumpastryclub.be.

9) Blijf gefocust maar nieuwsgierig.

Bij Marijn Coertjens kom je langs omdat je weet wat je mag verwachten. Maar toch zal je ook verrast blijven door nieuwe smaken, texturen, kleuren. Met evenveel plezier komen de collega’s van de top 100 Relais-Desserts af en toe onaangekondigd binnengewandeld. Zoals de traditie wil. Dan stelt hij graag zijn zaak open voor de collega’s, de zielsverwanten, met wie hij graag zijn intieme keukengeheimen deelt. Wie weet tref je zelf een ander Relais-Dessertster bij je volgend bezoek.

Een tiende levensles ontbreekt nog. Hier is Marijn nog veel te jong voor en heeft zelf nog veel te leren en te ontdekken, zoals hij graag aangeeft.

UITNODIGING VOOR IEDEREEN : aan alle klanten die op vrijdag 13 en zaterdag 14 september langskomen zullen er chocolade proevertjes worden uitgedeeld. Spread the chocolate (the word)…

Illustraties noa creatives & m coertjens