Restaurant/eetcafé Het Moorinneken op de Leuvense grote markt tegenover het stadhuis en hoekpand van de Naamse straat is een horecagelegenheid met een 600 jaar oude geschiedenis. De naamgeving verwijst naar het befaamde borstbeeld dat met fierheid nog steeds de gevel van het historische pand siert.
De geschiedenis van het pand gaat inderdaad ruim 600 terug. De roots van de Leuvense grote markt zijn eerder griezeli met enige halloweentoetsen. In het begin van de 15de eeuw was de markt immers niets meer dan een kerkhof, kerkhof dat later tot een markt werd getransformeerd. Het Moorinneken was een van de eerste gebouwen van het nieuwe plein. Het eerste gebouw, huize den Moriaen of den Moer, afkomstig van de naam Maurius, zou zijn opgetrokken in 1432.
In de geschiedenisboeken vertelt een anekdote dat een klerk einde 15de eeuw bij een beschrijving van de markt, huize den Moer, oordeelde dat men “neger” bedoelde. Beeldhouwer Egide Rombaut vervaardigde op basis van deze verkeerde interpretatie een negerinnenbuste die de gevel van het gebouw moest sieren. Pas eeuwen later, begin 18de eeuw, duikt voor het eerst de naam ‘het Moorinneken’ op, naam die ondertussen gemeengoed is geworden.
Tijdens de eerste wereldoorlog werd de Leuvense grote markt en ook dit gebouw in de as gelegd. Na de oorlog volgde een wederopbouw. Toch is het pas bij een volgende restauratie in 1974 dat een deel van het gebouw als horecapand wordt ingericht. Na nieuwe aanpassingen kreeg het interieur van het pand in de zomer van 2012 een verbluffende make-over, dit onder leiding van Koen Rens. De contrasterende tinten geven het een hippe look waar het gezellig tafelen is. Het pand is ondertussen herkend als onroerend en beschermd erfgoed met de negerinnenbuste als absoluut pronkstuk.
De transformatie van kerkhof naar restaurant en de anekdote achter de negerinnenbuste kunnen de culinaire nieuwsgierigheid enkel aanwakkeren, facet dat door de aanlokkelijke kaart enkel wordt versterkt.
Onze ‘pornstar martini’ een suggestiecockatil op basis van vodka en passievrucht werd een frisse, licht zoetige en romige introductie. Een aanlokkelijke passievrucht zweefde zelfverzekerd en ietwat uitdagend boven op het maagdelijke en heerlijke schuim. De eerste aanblik van onze carpaccio van zeeduivel, zeer decoratief en kunstig, verraadde meteen een meesterhand in de keuken. De frisse en lekkere carpaccio kreeg een garnituur van rode ui, gemarineerde wortel, mousse van gepekelde groentjes met wasabilook, kleine paddenstoeltjes en mooi slagarnituur. Super lekker, volle smaaktoetsen en mooi evenwichtig.
Als hoofdgerecht opteerden we voor sint jacobsvruchten met truffelpuree. We kregen een mooi bord voorgeschoteld met leuke, mooi aangebakken en toch krokante sint jacob geëtaleerd op de brede boord. De truffelpuree ging schuil onder gestoofde bladgroente, peultjes en broccoliroosjes. De sint jacobsvruchten met diepe zilte smaak, kraakvers waren prefect. De fijne puree met delicate smaaktoetsen van truffel werd naadloos aangevuld door de gestoofde groenten en peultjes. Smeuïg en succulent. Kortom gewoonweg een absolute aanrader!
Chef achter deze creaties bleek George Zara van Roemeense afkomst, die zijn thuisland na enige twijfels tussen Frankrijk en België verliet om zijn kokstalenten verder te ontwikkelen. De keuze voor België bleek aanvankelijk minder evident, maar hij heeft zich deze keuze nog niet beklaagd. Na enkele ervaringen in kleinere restaurants kwam hij terecht in de keuken van restaurant Kelderman in Aalst. Toen chef Bart Tastenhoye een Michelinster kreeg, was hij er sous-chef. Samen met Bart maakte hij de overstap naar Leuven om er Bart’s nieuwe restaurant Taste op de rails te zetten.
Ondertussen heeft hij zijn jeugddroom, een eigen restaurant uitbaten verwezenlijkt, en dirigeert de keuken van Het Moorinneken. George wil hier een voedzame, frisse en evenwichtig gezonde keuken aanbieden met een knipoog naar lokale ingrediënten. Met decoratieve, innovatieve creaties die uitpuilen van succulente smaaktoetsen op basis van kwalitatieve basisingrediënten slaagt hij alvast in zijn opzet. Zijn gerechten zijn zonder meer een absolute aanrader.
Het Moorinneken – Grote Markt 10 – 3000 Leuven – tel 016-208044
Dagelijks open van 10.00 tot 01.00 uur. Keuken open van 11.30 tot 21.30. Het restaurant biedt ook de mogelijkheid voor een take-out waarbij de gerechten vooraf moeten worden besteld. Voor de chef is het in een studentenstad belangrijk dat de studenten, mogelijk met tijdstekorten, ook op kot lekker en gezond kunnen eten. De take-out vermijdt bovendien dat de studenten dagelijks naar een fast-food worden gedrongen.