Fine dining in Wallonië

Gastronomisch logeren: na een avondje tafelen op hoog niveau gewoon je bed inrollen. Fine dining en Wallonië. Het is vaak een ‘onbekend maakt onbemind’ gegeven. Toch telt de streek heel wat culinaire verrassingen die de komende maanden met wild op het menu, ongetwijfeld uitgroeien tot gastronomische hoogtepunten. VisitWallonia selecteerde een aantal fijnproeversadresjes waar je na je vijfgangenmenu geen bochtige bosweggetjes meer hoeft te trotseren. Na het digestief kun je gewoon je bed inrollen. Een bloemlezing van deze favoriete gastronomische verblijven.

La Table de Maxime

De kans is groot dat we La Table de Maxime al eens eerder hebben vermeld, maar dat is met reden. Te beginnen met de welverdiende twee Michelinsterren. Chef Maxime Collard staat hier aan het roer en serveert verrukkelijke gerechten, vaak met lokale ingrediënten. Collard was jarenlang souschef bij De Karmeliet en ontwikkelde zijn eigen stijl in zijn geboorteregio. Welkom in het charmante Our, een Ardens dorpje midden in een prachtig stukje Waalse natuur.

Deze voormalige, gerenoveerde boerderij biedt niet alleen het ideale decor voor een fijnproeversmenu, maar ook voor een zalig nachtje nagenieten. De moderne kamers zijn in harmonie met de historische architectuur. Elke kamer is ruim en licht, met grote ramen die een prachtig uitzicht bieden op de omliggende bossen en heuvels. Het interieur combineert eigentijdse designelementen met warme, natuurlijke materialen zoals hout en steen, wat een serene sfeer creëert waarin gasten zich direct thuis voelen.

La Trouvaille

Aan de rand van het dorpje Thirimont in de gemeente Waimes, niet ver van de Hoge Venen, Malmedy en Sankt Vith, prijkt een gebouw uit 1900 boven het landschap uit. Een prachtig gerenoveerde plek vol charme en karakter waar je heerlijk kunt tafelen en logeren. Ze bieden vier ruime en comfortabele kamers, elk met hun eigen unieke kenmerken en voorzieningen. En om de dag goed te beginnen, wordt er een verrukkelijk regionaal ontbijt geserveerd.

De gastenkamers bieden een oase van rust na het verkennen van de natuurrijke omgeving en uiteraard na het avondlijke smullen. La Trouvaille omschrijft haar keuken als bistronomisch, met lokale producten. De chef stelt een verrassingsmenu samen (55 euro per persoon, exclusief drank) op basis van seizoens- en streekproducten, uiteraard met aandacht voor dieetwensen.

Château de Vignée // Arden

“Bij hoogtij eten vissen mieren, bij laagtij eten mieren vissen,” zo opent de landingspagina van restaurant Arden, dat bij Château de Vignée hoort. Een openingszin die je meteen doet nadenken, maar je ook uitnodigt voor een ongekende culinaire ervaring. Een ervaring en quote van Marius Bosmans. Hij heeft een grote passie voor groenten en is bij Arden aan de slag gegaan na ervaring te hebben opgedaan bij Hertog Jan, Boury en Nuance.

Bosmans heeft een onmiskenbaar oog voor detail en creëert moeiteloos succesvolle ingrediëntencombinaties die steeds in evenwicht zijn met de seizoenen en het beste van de natuur. Hij werd dan ook beloond met de titel Gault&Millau Jonge Chef van het Jaar voor Wallonië 2024 en is nog steeds in het bezit van een Michelinster. Soms vind je hem in de kas of moestuin van het kasteelboetiekhotel, waar hij zelf kruiden plukt.

Château de Vignée combineert historische charme met modern comfort en biedt een unieke ontsnappingsplek voor reizigers die op zoek zijn naar rust, luxe en een vleugje romantiek. Elke kamer weerspiegelt bovendien het uitgesproken landschap van de Ardennen.

Hotel Naxhelet // Pollen

Hotel Naxhelet, gelegen in de buurt van Wanze – een charmante gemeente in de provincie Luik – is veel meer dan een gewone overnachtingsplek. Dit luxueuze hotel biedt een unieke ervaring waarbij ontspanning, natuur en gastronomie samenkomen. Een van de absolute hoogtepunten van een verblijf hier is restaurant Pollen, een culinair adresje waar verfijnde gerechten en seizoensgebonden ingrediënten centraal staan.

Restaurant Pollen is een culinaire parel binnen Hotel Naxhelet. Het restaurant staat bekend om zijn gebruik van lokale, verse producten en een menu dat continu evolueert met de seizoenen. De chef-kok en zijn team creëren gerechten die niet alleen je smaakpapillen verwennen, maar ook een eerbetoon zijn aan de rijkdom van de omgeving.

Na een avond genieten van culinaire hoogstandjes kun je je terugtrekken in een van de stijlvolle kamers van het hotel. Of je nu kiest voor een kamer met uitzicht op de golfbaan of een suite met een eigen terras, de overnachtingsmogelijkheden bieden voor ieder wat wils. Hotel Naxhelet en Restaurant Pollen bieden samen een unieke ervaring waarin gastronomie en comfort naadloos op elkaar aansluiten.

L’Air du Temps

Een culinair verblijf bij L’Air du Temps staat op de wensenlijst van menig foodie. L’Air du Temps is meer dan een hotel en restaurant; het is een unieke ervaring die gastronomie, innovatie en gastvrijheid combineert. Gelegen in het schilderachtige Liernu, in de provincie Namen, staat L’Air du Temps bekend als een van de meest gerenommeerde restaurants in België. Onder leiding van chef-kok Sang-Hoon Degeimbre, die met zijn twee Michelinsterren internationaal wordt geprezen, biedt dit gastronomische toevluchtsoord een bijzondere combinatie van verfijnde gerechten en een relaxte verblijfservaring.

Degeimbre, geboren in Zuid-Korea en opgegroeid in België, staat bekend om zijn avantgardistische benadering van koken, waarbij hij de nadruk legt op lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Wat L’Air du Temps echt bijzonder maakt, is de chefs diepe connectie met de natuur en zijn eigen biologische tuin, die een groot deel van de ingrediënten levert. De gerechten zijn een weerspiegeling van de omgeving, waarbij smaken, texturen en presentatie samenkomen in een harmonieuze balans.

Naast het restaurant biedt L’Air du Temps ook een boetiekhotelervaring met enkele stijlvolle kamers, ontworpen in een strakke en minimalistische stijl die perfect aansluit bij de serene landelijke omgeving. De kamers zijn licht en ruim, met grote ramen die uitkijken op de omliggende velden en de tuin van het hotel. Ze zijn uitgerust met alle moderne gemakken, terwijl het minimalistische design een gevoel van rust en ontspanning geeft.

Na een avond vol smaakvolle gerechten en een goede nachtrust keer je verkwikt terug naar huis. Het gevoel van luxe, de prachtige omgeving en het gemak van blijven slapen maken van een culinair verblijf in Wallonië een onvergetelijke ervaring.

Illustraties heiki verdurme & rvh