In het begin van de XXe eeuw wordt Codorníu de belangrijkste uitvoerder van landbouwproducten van Catalonië en één van de belang- rijkste uitvoerders van Spanje. In 1914 koopt Manuel Raventós 3500 hectare grond aan in Lleida, waar hij begint aan één van zijn grootste realisaties: de wijnkelders van Raimat, vandaag bekend onder de naam D.O Costers del Segre. Zij vormen de tweede pijler en de basis van de wijnbouw van de groep Codorníu. Een jaar later is het project klaar en het domein wordt één van de meest indrukwekkende voorbeelden van burgerlijke architectuur voor het ontwikkelen en het rijpen van cavawijnen, en het symbool van de ondernemingszin en toekomstvisie van het bedrijf. In 1976 krijgen deze wijnkelders een belangrijke erkenning en wordt hen de titel van nationaal artistiek en historisch monument toegekend door zijne Majesteit Koning Juan Carlos I.
Ter ere van de vrouw Codorníu
In 1984 verheft Codorníu Anna de Codorníu tot boegbeeld van het merk, met de creatie van de cava Anna de Codorníu, ter ere van de erfgename van de familie Codorníu in 1659. Anna de Codorníu wordt bovendien de eerste cava waarin de Chardonnay-druif bij de mengeling is verwerkt.
De keuze van de naam van Anna voor de eerste cava met Chardonnay is niet alleen een eerbetoon aan de “pubilla” (erfgename) Anna, maar ook aan de cruciale rol die de vrouwen hebben gespeeld in de geschiedenis van Codorníu, zoals Montserrat Fatjó, de eerste voorzitster van Codorníu sinds de oprichting van de naamloze vennootschap, of de huidige voorzitster María del Mar Raventós.
In 2001 heeft Codorníu zijn 450e verjaardag gevierd en ter gelegenheid van deze mijlpaal in de geschiedenis van de onderneming heeft zijne Majesteit Don Juan Carlos I een bezoek gebracht aan de wijnkelders van Codorníu en zijn handtekening geplaatst op het etiket van de grootste fles ter wereld, de Gran Cavit Primato, met een inhoud van 26 liter.
De essentie
Anna de Codorníu is een pure, levendige en vrouwelijke cava. Bij zijn ontstaan in 1984 is het de eerste cava waarin de Chardonnay-druif verwerkt wordt. Het huidige percentage van 70% Chardonnay schenkt deze cava zijn verfijnde aroma’s, een onvergelijkbare frisheid in de mond en een unieke persoonlijkheid. De familie Raventós, huidige eigenaar van het bedrijf, heeft de naam Anna behouden voor zijn wereldwijd bekend prestigemerk.
De Chardonnay die gebruikt wordt voor het samenstellen van de cava Anna de Codorníu is afkomstig van eigen wijngaarden uit de streek met oorsprongsbenaming Cava, uit Lleida, waarvan het landklimaat garant staat voor een optimale concentratie, een lagere zuurgraad, een grotere robuustheid en een druif met een meer intense smaak.
De productie van de Anna de Codorníu
De wijnbouwsystemen voldoen aan de criteria voor geïntegreerde productie en ze zijn speciaal aangepast voor het maken van schuimwijnen. De oogst gebeurt ongeveer midden augustus, altijd ’s nachts, zodat de druiven hun “fraîcheur” (frisheid) behouden. Op deze manier wordt het aroma volledig bewaard en worden oxidatie of een spontaan gistingsproces vermeden.
De overige druivenvariëteien zijn afkomstig uit wijngaarden die geselecteerd werden door de wijnbouwers en oenologen van Codorníu. Ze komen uit het Penedès- wijngebied, waar ze hun typische karakter ontwikkelen: een gepaste zuurgraad, fraîcheur en een aroma van citrusvruchten en bloemen.