Vignobles & signatures oogst 2015 – 1

Champagne Drappier:

De wijnoogst is voor de leden van de Club Vignobles et Signatures elk jaar een uitgelezen opportuniteit om hun verwachtingen en verzuchtingen met een ruimer publiek te delen. Als wijnliefhebber kijk je bovendien met grote belangstelling uit naar de nieuwe oogst.

Voor Michel Drappier van het gelijknamige champagnehuis in de Champagne is de oogst 2015 erg beloftevol en best vergelijkbaar met het succesjaar 1947. De percelen in en rond Truchot in Fromenteau zorgden voor uitgelezen trossen van de biogeteelde Rarissinedruif, een neef van de gekende Pinot Gris, en afkomstig van percelen die manueel en met paard worden bewerkt.

De terroir stamt uit het kimméridgien zowat 150 miljoen jaar geleden en is identiek aan de gronden van de Grands Crus de Chablis. Voor Michel Drappier een beloftevol vooruitzicht om de kurken van deze unieke cépage te laten knallen.

 

Domaine Piron Beaujolais:

In de Beaujolais regio was het seizoen en zeker de zomer aldus Dominique Piron eerder wisselvallig met een gebrek aan water. De start van het seizoen was nochtans beloftevol met mooie trosvorming, rijke suikerontwikkeling en voldoende tannines.

Uiteindelijk bleel de opbrengst eerder middelmatig en moest men met een 80-tal vendangeurs de oogst opstarten. In tegenstelling met de gewoontes moet men er dit jaar aldus Dominique Piron voor zorgen dat de wijn na fermentatie en eindrijping een voldoend evenwichtige structuur meekrijgt.

2015 wordt nochtans belangrijk bij het wijnhuis Piron door de ingebruikname van een nieuwe chai waardoor de volledige oogst van het domein, 80 ha groot, op één en dezelfde locatie kan worden verwerkt.

 

Domaine Durup Chablis:

Een wijnjaar met ietwat desastrueuse start gezien maar liefst 34 ha van het wijnhuis Durup in het voorjaar te lijden hadden van niets ontziende hagel. Gelukkig hernam de groei vrij snel waardoor men toch nog een quasi normale oogst kan spreken. Deze percelen werden uiteindelijk zelfs als eerste geoogst.

De overige percelen kenden een mooie maturitietsontwikkeling maar enige organisatie is noodzakelijk om de 197 ha verdeeld over 660 percelen tijdig en vakkundig te oogsten. Als extraatje zijn er de percelen met een stijgingspercentage tot meer dan 50% die manueel moeten worden geoogst en ook in dit plaatje thuishoren.

De eerste resultaten zijn aldus Jean-Paul Durup mooi, er is een gemiddelde opbrengst van 60hl/ha voor de Chablis en Petit Chablis en zowat 58hl/ha voor de Premier Crus.