Vinipax 12 – Hacienda Branca

De idee voor deze hacienda rijpt een tijdlang in het geheugen van João Alexandre Xabregas die met een exclusief project de know how van de oude en nieuwe wereld inzake wijnbouw wou samenbrengen. Met ervaringen uit Australië, Afrika en Zuid-Amerika besliste hij het project in de droomregio Alentejo te realiseren.

Deze regio wordt terecht als het Portugese Toscana omschreven gezien de veelheid van positieve elementen die er worden weergevonden: het landschap, een perfect klimaat, gastvrije bevolking en historische aspecten. Op een domein van ruim 80 ha dat een aangepaste terroir biedt voor tal van nobele wijnrassen van Arinto tot Malbec, werden perceel per perceel, de ideale combinaties wijnrank-ondergrond gerealiseerd.

Een ander opvallend kenmerk is de creatieve vrijheid van de wijnmakers, geen must op bepaalde wijnen te maken, maar veeleer een experimentele creatie die dromen waarmaakt, waarbij onverwachte assemblages uitgroeien tot ‘state-of-the-art’ en zorgen voor kwalitatieve hoogstaande producties. Hierdoor groeide de Hacienda Branca uit tot een oase waar de vijf zintuigen, figuurlijk op hun wenken worden bediend. De zintuigen worden ondersteund door een erg leuk wijnassortiment.

Hacienda Branca 2013 wit: productie 6800 flessen: assemblage van60% Verdelho, 20% Vermentino en 20% Viognier. Manuele oogst op een terroir van klei en schist. Fermentatie onder gecontroleerde temperatuur en stabilisatie in inox. Geeft in de neus florale toetsen vermengd met frisse citrus met accenten van witte pruimen, vanille en meloen. Behoudt in de mond een intense volronde frisheid.

Hacienda Branca 2013 wit: 100% Arinto met een productie van 4000 flessen. De manuele oogst gebeurt op terroirs van klei en graniet. In het glas toont deze wijn een stevige gele kleur, terwijl hij in de neus aroma’s ontwikkelt van citrus en witte pruimen. In de mond intens volrond met een leuk, fris eindpalet.

Hacienda Branca 2013 wit: 100% Antão Vaz met een productie van 3300 flessen. De manuele oogst vindt plaats op terroirs van graniet en schist. Ondanks de manule oogst is er een extra manuele selectie van de trossen in de chai, waarna een fermentatie onder gecontroleerde temperatuur en stabilisatie en filtering in inox. In de neus een veelheid van exotische aroma’s van tropisch fruit met o.m. passievruchten en ananas, een wijn die in de mond een soepele en elegante lange afdronk meebrengt.

Hacienda Branca 2013 rosé: productie 6800 flessen. Assemblage van 80% Touriga Franca en 20% Touriga Nacional, manuele oogst op terroir van graniet en schist met residuen van klei in de ondergrond. Geeft in de neus discrete maar elegante aroma’s vrij van rijpe bessen met toetsen van geroosterd brood. Blijft in de mond fris, eerder droog met accenten van citrus, terwijl op het middenpalet subtiele boterachtige toetsen hun opwachting maken, bidt toch een leuke afdronk.

Hacienda Branca 2013 rood: productie 5000 flessen. Assemblage van 40% Alicante Bouschet, 30% Touriga Nacional, 25% Syrah en 5% Petit Verdot. Ranken worden geteeld op een ondergrond van graniet en schist met klei sedimenten. Na de manuele oogst volgt de fermentatie in inox onder gecontroleerde temperatuur, ook de malolactische fermentatie gebeurt in inox. In de neus zachte tannines met kruidige accenten en toetsen van rijp rood fruit, in de mond een leuke wijn, 13.7% alc. vol. met ietwat vettige en volronde body.

Hacienda Branca reserva 2013 rood: productie 1600 flessen. Assemblage van 50% Syrah en 50% Petit Syrah. De wijn rijpt na fermentatie en malolactische fermentatie op inox, gedurende 12 maand in Franse eik.  Zorgt in de neus voor leuke aroma’s van cacao, vanille, koffie met mooie zachte tannines. De wijn die in het glas een intens rode kleur aangeeft zorgt in de mond voor volronde en vettige accenten die de uitzonderlijke blend op subtiele wijze onderschrijven.

Haciende Leticia 2009 rood- productie 5000 flessen, geteeld op ondergrond van graniet en schist en assemblage van 56.5% Syrah, 19.5% Touriga Nacional, 19.5% Alicante Bouschet en 4.5% Cabernet Sauvignon. De manuele oogst wordt gevolgd dor een fermentatie op inox waarna de rijping plaatsvindt in Franse eik en minimaal 15 maand in beslag neemt. In de neus mooie aroma’s van rijp rood fruit met leuke kruidige accenten. In de mond krijgen we een mooi vettige structuur met aangenaam lange afdronk met subtiele fruitige toetsen. Het is aan te raden de wijn minstens 15 minuten te decanteren vooraleer hem te serveren. www.haciendebranca.pt