Het geheim van een goede cava hangt samen met het gebruik van de beste druiven. Deze kwaliteit wordt gewaarborgd door de selectie van en de zorg die besteed wordt aan de wijnstokken. Vandaag beheert Codorníu nog steeds zijn eigen wijngaarden en productiecentra, in drie verschillende klimaatzones. Dit is een unieke kwaliteit die Codorníu de kans geeft om elke druif te planten in die streek waar ze het best tot haar recht komt om de verschillende soorten en types cava te creëren. Deze drie klimaatzones zijn :
> De Penedès, waar de typische kenmerken en het mediterrane karakter van de traditionele variëteiten (Macabeo, Perellada, en Xarel-Lo) tot uiting komen.
> Costers del Segre, een landklimaat met grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen, wat een gunstige invloed heeft op de concentratie van het aroma en de structuur van de druiven. Het is daar dat de Chardonnay en de Pinot Noir van Codorníu volledig tot hun recht komen.
> Conca de Barberà, een landklimaat dat verzacht wordt door een zeebries die een microklimaat creëert dat perfect aangepast is aan de Pinot Noir. De kleischalie uit deze streek geeft een minerale toets aan de druiven die in deze streek verbouwd worden.
De wijnkelders en -gaarden van Codorníu Raventós vormen het oudste familiebedrijf uit Spanje. Het werd in 1551 opgericht op aansturen van eigenaar Jaume Codorníu. In 1659 trouwt de erfgename van Codorníu, Anna, met Miguel Raventós. Hun Raventós afstammelingen runnen vandaag nog het bedrijf. Het is in de jaren 1870 dat Josep Raventós besliste de zogenaamde “méthode traditionnelle” methode te gebruiken om zijn eerste fles mousserende wijn te maken – eerst gekend onder de naam “Xampagnet”, later als “Champagne” en uiteindelijk, in de jaren ’70, onder de naam Cava. Codorníu-Raventós heeft meer dan 450 jaar ervaring op het vlak van wijnbereiding en beheert zijn eigen wijngaarden. Het Codorníu-Raventós-domein bevindt zich in Sant Sadurni d’Anoia (op 25 km van het centrum van Barcelona) en kreeg in 1976 de status van nationaal monument van historisch en artistiek belang. Het werd ontworpen door de architect Puig i Cadafalch (leerling van Gaudi) en is een pareltje van Spaans modernisme (Art Nouveau). Codorníu-Raventós is wereldwijd een van de belangrijkste producenten van mousserende wijnen volgens de traditionele methode en is marktleider in Spanje voor wijnen uit het midden- en topsegment.
Anna Blanc de Blancs won al verschillende prijzen Gouden Medaille op de International Wine Challenge 2015, opgenomen in de World’s Top 10 Best Sparkling Wines 2014, en Gouden Medaille van de Meilleurs Effervescents du Monde 2015. In april 2015 wonnen de Codorníu cava’s vier gouden en vijf zilveren medailles op de prestigieuze Bacchus International Wine Competition. In 2015 won Codorníu de gouden medaille op de IWC met de Codorníu Gran Reserva Xarel-lo 2009, uitgeroepen tot Beste Cava ter Wereld door de vooraanstaande journaliste Sarah Jane Evans die hem helemaal bovenaan het klassement zet van de 18 beste cava’s ter wereld, uitgegeven door het Britse magazine Decanter.
Er staan trouwens nog drie andere Codorníu cava’s in de Decanter Top 18: de Codorníu Gran Reserva Chardonnay, de Codorníu Gran Reserva Pinot Noir en de iconische Jaume Codorníu Gran Reserva Brut, afkomstig uit een strenge selectie van de oudste wijngaarden. En de Codorníu-Raventós groep staat op de 18e plaats in de Top 100 van de Beste Wijnkelders ter Wereld, in 2014 opgesteld door de Association Mondiale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Liqueurs.
Codorníu won ook de Gouden Medaille 2013 en 2014 van de Decanter World Wine prijs met de Gran Codorníu Finca la Nansa Xarel-lo Gran Reserva Brut 2007, die ook al de Gouden Medaille was van de Meilleurs Effervescents du Monde 2013. De Codorníu Reina Maria Cristina Reserva 2010 (de eerste Blanc de Noirs in Spanje) sleepte dan weer de CBI Sparkling Great Value Award 2013 in de wacht. Tot slot wordt Codorníu expert (en wine maker) Bruno Colomer beschouwd als een van de grootste “wijn”-experts ter wereld voor kwalitatieve, mousserende wijnen (International Wine Challenge – Mousseux Maker van het jaar 2012).