Vignobles & signatures – oogst 2015 – 2

Domein Blanck:

De Alsace wijnen zitten dit jaar boordevol verrassingen aldus Paul Blanck. Het millésime oogt mooi door de vele warmere periodes en de kwaliteit van de trossen is erg leuk om zien. Toch blijft de totale opbrengst beneden het gemiddelde en de exacte hoeveelheid sap is nog onbekend, meer dan vermoedelijk blijft deze beperkt zodat 2015 best met 2002 en 2012 kan worden vergeleken.

Bepaalde percelen kregen iets te weinig water tijdens de groei maar het evenwicht is hersteld en men kijkt belangstellend uit naar het resultaat van de maturatie. De oogst van de druiven voor de rode wijnen wordt bovendien beïnvloed door de aanwezigheid van de suzukivlieg zodat de oogst nauwgezet moet worden opgevolgd.

Domaine Saint André de Figuière Provence

Dit domein kan terugblikken op een behoorlijk seizoen ongeacht of het om de Grenache, Vermentino, Cinsault, Syrah of Mourvèdre gaat. Tijdens het winterseizoen was er voldoende regen die diep in de grond trok zodat de dranken zich in het voorseizoen optimaal konden ontwikkelen. De oogst toont een erg mooie maturiteit het eindresultaat wordt aldus François Combard leuk en is best vergelijkbaar met 2014.

Nieuw voor dit seizoen wordt een test met de Syrah die moet uitmonden in een lichte, frissen en fruitige wijn. De bessen worden van hun graat getrokken maar niet vertrappeld, in het vat krijgen ze extra koolstofgas tijdens hun fermentatie, na 4 dagen wordt het geheel geperst waarna de sappen zonder schil verder fermenteren. Domaine Saint André de Figuières kijkt benieuwd uit naar de vinificatie en zal ook in de komende jaren extra inspanningen doen om de kwaliteit van de wijnen verder te verzorgen en verbeteren.

Domaine Cauhaupé

De 44ha van het Domein Cauhaupé in het zuidwesten genoot van zeer hoge temperaturen in de maanden juli en augustus, hoewel de invloed lichtjes werd getemperd door het heuvelachtige terrein. Bovendien genoten de wijngaarden van de milderende invloed van de Atlantische Oceaan. Anderzijds kon enige regenval de droogte tegengaan met als resultaat een behoorlijke oogst vergelijkbaar aan de topjaren 2001, 2005 en 2010.

Vooral de Carnavalet en Lauzet ogen erg leuk en kennen als ‘droge wijn’ een mooie oogst. Henri Ramonteu kreeg extra steun van zijn zoon David, actief als oenoloog in Nieuw Zeeland. Samen zorgen ze ervoor dat de wijnen meer dan ooit een licht exotisch tintje meekrijgen.