Vrouwelijke chefs in de prijzen

De Belgische gastronomie kent een enorme culinaire rijkdom, ons eten en drinken zijn van wereldklasse. Dat we topchefs hebben in ons kleine land staat vast, maar het aantal vrouwelijke chefs die bekend zijn bij het grote publiek blijft eerder beperkt. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en enkele namen toe te voegen aan dat lijstje.

Lady Chef of the year wil talentvolle vrouwen in de kijker zetten die het chef-zijn tot een kunst verheffen én van wie we het laatste nog niet gezien hebben. Juryvoorzitster Femke Vandevelde licht toe: “In een ideale wereld zijn awards specifiek gericht op vrouwen eigenlijk overbodig. Toch haalt de realiteit ons in. Uit recente cijfers blijkt dat wereldwijd minder dan een kwart van de professionele chefs een vrouw is. Zolang dat cijfer zo laag blijft, is het nodig om de vrouwen werkzaam in de restaurantsector te vieren. We hebben inspirerende rolmodellen nodig om gelijke kansen op de werkvloer en in de maatschappij te stimuleren en garanderen.”

Op 14 oktober vond het slotevenement van Lady Chef of the year plaats in het Concertgebouw van Brugge. Nieuw dit jaar is dat er die avond meerdere prijzen werden uitgereikt. Lady Chef wil het verhaal vertellen van elke vrouw in de horecasector. Om inclusiever te zijn naar al het vrouwelijk talent, werd er dit jaar voor gekozen meer vrouwen te bekronen, over diverse categorieën heen. Lize Willems (30) is verkozen tot Lady Chef of the year 2024. Ze is chef van het restaurant Ma Marraine in Tongeren, dat slechts een jaar geleden de deuren opende. “Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik tot beste vrouwelijke chef van België ben verkozen, maar de erkenning doet me enorm plezier. Het is hard werken, zeker aangezien ik in mijn restaurant naast de keuken, ook de zaal run. Maar chef zijn is het mooiste dat er is.”

Slava Tcherbak (38) van restaurant Fleur de Sel in Komen gaat met de Lady Chef Public prize lopen. Zij kon rekenen op de meeste stemmen van het algemene publiek en dat doet haar zichtbaar deugd. “Het is voor mijn klanten dat ik er elke dag met de glimlach sta, dus deze prijs is er één voor hen!” Ook toekomstig talent werd geëerd in Brugge. Voor het eerst werd de prijs Lady Chef One-to-watch by Palux uitgereikt, een award voor een chef die nog geen hoofd-chef is, maar wel een onmisbare, stille kracht is in het keukenteam. Laurence De Smet (25), sous-chef van Hof van Cleve, gaat met de trofee aan de haal. Tot slot werd ook de meest beloftevolle studente verkozen, die ongetwijfeld een bloeiende carrière te wachten staat. Elin Vandenbroucke (16), studente bij Spermalie, is de Lady Chef Rookie by Bidfood van 2024.

Lady Chef of the year is een wedstrijd die sinds 1991 wordt georganiseerd. Jaarlijks wordt er één vrouwelijke chef verkozen tot de beste van België. Lady Chef of the year is een prijs voor excellentie, innovatie en leiderschap van een vrouwelijke chef in de Belgische culinaire scene. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een academie van collega-koks, recensenten en foodies. Het is een prestigieuze gastronomische onderscheiding in België. Onze missie: jonge vrouwelijke chef-koks inspireren, motiveren en een platform geven. © Lady Chef of the year is een geregistreerd merk van Green Seed Belgium NV.

Belgische voeding en dranken: daar zijn we trots op! Op het bord of in de winkelrek: onze producten zijn van wereldklasse. Niet alleen onze chefs, maar ook onze voedingsbedrijven bewijzen dag in dag uit dat België een “Small Country, Great Food” is. Om de samenwerking tussen de voedingsindustrie en de gastronomie te versterken is Fevia met haar promotiemerk “Food.be – Small country. Great food.” hoofdpartner van Lady Chef of the year 2024. Want de gastronomie en de voedingssector delen dezelfde ambitie: de consument laten genieten van lekkere en kwaliteitsvolle Belgische voeding en dranken!

Flavourite Brugge, city partner van Lady Chef of the year

Bekend om zijn hotelscholen, waar veel grote chef-koks zijn gevormd, groeide Brugge uit tot een ware hoofdstad van culinaire hoogstandjes. Docenten, ondernemers, fijnproevers en restauranthouders delen allen een gemeenschappelijke passie: het aanbieden van lokale én duurzame gastronomie. Samen vieren ze het talent van deze stad met haar rijke gastronomische erfgoed, waar elk gerecht met enthousiasme wordt gekruid.

Illustratie lcoy

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *