Vis op het (feest)menu?

Gooi geen geld overboord!

Keurmerken ASC en MSC delen tips voor duurzame en niet te dure vis

Belgen eten graag vis, het hele jaar door en al zeker met de feesten. We zouden graag zelfs nog meer vis op het menu zetten, maar het prijskaartje vormt een drempel, zo blijkt uit onderzoek. Als keurmerken voor een verantwoorde kweek en duurzame visserij, delen ASC en MSC daarom enkele lifehacks om straks extra te genieten van een feestelijk stuk zalm, kabeljauw, tonijn, garnalen, forel, ansjovis…

Duurzame visvangst & kweek

Recent onderzoek van iVox laat er geen misverstand over bestaan: wij Belgen eten graag vis… maar het moet ook allemaal duurzaam zijn. Maar liefst 83% geeft aan dat vis verantwoord gekweekt en gevangen moet worden. Daar ben je als consument zeker van met keurmerken als ASC (verantwoorde kweek van vis en zeevruchten met o.m. focus op dierenwelzijn, waterkwaliteit en goede arbeidsomstandigheden) en MSC (duurzame visserij om overbevissing tegen te gaan en een minimale impact op het mariene ecosysteem).

Om milieubewuster te eten, hoef je trouwens niet je hele levensstijl om te gooien. Maurane Martin Hernandez, Market Development Manager België bij ASC: “Met kleine aanpassingen kan je al veel bereiken, zoals een of twee keer per week vlees door vis vervangen. Maar ook door simpelweg te checken of een product een keurmerk draagt, en zo voldoet aan specifieke voorwaarden om duurzaam te zijn.”

Echt duurzaam zijn de zogenaamde Blue Foods. “Dat zijn vis en zeevruchten die worden gevangen en gekweekt met een lage uitstoot, maar die een hoge bron aan eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen bevatten”, vertelt Menno Bax, Program Director Benelux bij MSC. “Denk maar aan mosselen, die tot 15 liter zeewater per dag zuiveren, of zalm uit kweek met een minimale impact op de waterkwaliteit.”

Duurzame lifehacks om slim te besparen

Volgens het iVox-onderzoek vinden drie op de vier Belgen vis een luxeproduct. Een tweede onderzoek van Globescan toont aan dat meer dan de helft van de Belgen meer vis zou kopen… bij een zachter prijskaartje. Met enkele slimme tips proberen de keurmerken ASC en MSC mensen te stimuleren om meer vis op het menu te zetten, want duurzame voeding hoeft niet per definitie duur te zijn.

  • Check je diepvries : De grootste lifehack: check je diepvries… of die van de supermarkt. Doorgaans is diepgevroren vis goedkoper. Daarnaast biedt vis uit het vriesvak dezelfde voedingsvoordelen als verse vis. Je kan vaak zelfs extra besparen met grote verpakkingen aan een voordeligere kiloprijs. Over de bewaring hoef je je geen zorgen te maken: je ontdooit wat je nodig hebt en zet de rest terug in de vriezer. Bevroren vis kan meestal ook rechtstreeks in de pan, ovenschotel of airfryer.
  • Fileer zelf je vis : Filets zijn gemakkelijk… want iemand anders heeft het werk al gedaan. Wil je besparen? Steek dan zelf de handen uit de mouwen. Hele vissen zijn een stuk goedkoper dan dezelfde hoeveelheid gefileerde vis. Online vind je handige tutorials die je leren vis fileren. Van de graten en andere restjes kan je een bouillon trekken. Opgelet: dit zoek je best even op, want niet elk stuk heeft evenveel smaak. Kijk ook uit naar blokjes vis. Visboeren verkopen soms kleinere stukken aan een zachte prijs. Vaak gaat het om onregelmatig gevormde stukken vis die dan kleiner gesneden zijn – ideaal voor soep of stoofpotjes.
  • Werp een blik op conserven : Vis in conserven is ideaal voor een salade of wrap. Je kan gemakkelijk een blik over vier wraps verdelen of toevoegen aan een salade voor twee. Conserven zijn minder duur dan verse vis en bevatten vaak de juiste elementen voor een evenwichtige voeding. Belangrijk ook: hoe langer je iets kan bewaren, hoe minder snel je iets zal weggooien. Door te kiezen voor vis in blik of bokaal, verklein je de kans op (geld)verspilling.
  • Ga liefdevol om met leftovers : De beste manier om geld te besparen: gooi geen eten weg. Je hoeft niet altijd een volledig nieuwe maaltijd bij elkaar te toveren, warm ook eens restjes op. Wees niet bang om je vis enkele dagen in de koelkast te bewaren. Hoe langer je maaltijd in de frigo staat, hoe belangrijker het wordt om deze goed op te warmen. Maar die scampi’s van gisteren kan je gerust vandaag koud in een salade draaien. Zorg wel dat alles tijdig in de frigo staat en wacht niet te lang, want een koelkast is geen garantie op eeuwige bewaring.

Het ASC-keurmerk richt zich op verantwoorde aquacultuur (kweek van vis en zeevruchten), terwijl het MSC-keurmerk zich focust op duurzame visserij (wildgevangen vis).

in 2010, is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die wereldwijd het belangrijkste certificerings- en labelingsprogramma voor verantwoord gekweekte vis beheert.