Ingrediënten van de 11e editie van Ostendaise – North Sea Food Fest – Zaterdag 21 en zondag 22 juni
Voor de elfde keer op rij vormt het Zeeheldenplein in Oostende het decor van Ostendaise – North Sea Food Fest, het grootste terras van de kust. Na een recordeditie in 2024, wordt ook dit jaar opnieuw een culinair topweekend verwacht met een verfijnd aanbod, een zonnige setting en – voor het eerst – de deelname van sterrenchefs. De chefs gaan aan de slag met maar liefst 17 verschillende vissoorten. Tijdens dit gratis toegankelijk foodfestival, dat plaatsvindt op zaterdag 21 en zondag 22 juni 2025, serveren 24 toprestaurants uit Oostende een unieke selectie van gerechten met de focus op verse Noordzeevis. De gerechten werden zorgvuldig geselecteerd door Gault&Millau, wat de kwaliteit en originaliteit van het aanbod verzekert.
Sterrenchefs aan zee : Een absoluut hoogtepunt dit jaar is de deelname van Willem Hiele, bekend om zijn terroirkeuken met diepe wortels in de Noordzee, en Dimitri Proost van restaurant HAUT, dat recent hun eerste Michelinster in de wacht sleepte. Hun deelname onderstreept de gastronomische ambities van Ostendaise – North Sea Food Fest 2025.
Een culinair feest voor iedereen
Naast een rijke keuze aan visgerechten, biedt Ostendaise – North Sea Food Fest ook vegetarische en veganistische creaties én een speciaal desserteiland met vier topdesserts rond ijs, fruit en chocolade. Voor de perfecte foodpairing is er opnieuw een stijlvolle wijnbar, uitgebaat door Oostendse sommeliers. Bij de champagnebar vind je Oostendse oesters van de Oesterput en de winnaar van het Garnaalkrokettenfestival 2024 serveert garnaalkroketten. Koffieliefhebbers kunnen terecht bij Oosterbrood, dat dit jaar een selectie van specialty koffies presenteert. Non-alcoholische gin-tonics van Nona & Fever Tree of toch een Oostendse picon van Maison Blanche? Kiezen zal verliezen zijn op hét culinaire evenement van 2025.
“Op Ostendaise – North Sea Food Fest kan iedereen kennismaken met de culinaire rijkdom van Oostende. Je proeft er de meest unieke creaties van toprestaurants, met een speciale focus op verse Noordzeevis. Dit evenement biedt bezoekers de kans om nieuwe smaken te ontdekken én verbindt de deelnemende restaurants op het grootste terras van de Kust.” Niko Geldhof, schepen voor toerisme
Omer x Ostendaise: een uniek glas door Eva Mouton : Speciaal voor deze editie brengt Omer een exclusief gepersonaliseerd glas uit. Het glas is een ode aan de vissoorten en Noordzeeproducten van Ostendaise – North Sea Food Fest. De illustraties zijn van de hand van niemand minder dan Eva Mouton. Haar herkenbare, speelse stijl brengt het verhaal van Ostendaise – North Sea Food Fest op een frisse en toegankelijke manier tot leven. Het glas is niet alleen een blikvanger in de deelnemende restaurants, maar is ook een collectors item dat op het evenement te verkrijgen zal zijn.
Focus op Noordzeevis
Om alvast in de sfeer te komen, trokken enkele deelnemende chefs de zee op. Aan boord van een vissersschip werd de catch of the day meteen omgetoverd tot een bord vol smaak. Koken met de Noordzee als achtergrond en als hoofdingrediënt: dichter bij het DNA van Ostendaise – North Sea Food Fest kun je niet komen.
“Ostendaise – North Sea Food Fest is echt een absolute topper als het gaat om culinair genieten met Noordzeevis! Het Zeeheldenplein is dan ook de ideale locatie om het grootste terras aan de Kust te maken. We kunnen niet wachten op een gezellig samenzijn waar iedereen elkaar helpt en ondersteunt. En wat zo leuk is: heel veel bezoekers komen later nog eens terug om bij ons te eten in het restaurant.” Luc Deklerck, Horeca Middenkust
In samenwerking met North Sea Chefs zet Ostendaise – North Sea Food Fest de minder bekende, maar even smaakvolle vissoorten van Belgische bodem in de kijker. Elk gerecht wordt geserveerd met respect voor de zee, in herbruikbare materialen. Betaling gebeurt volledig cashless met een oplaadbare betaalkaart.
Voorverkoop : Dit jaar is er de mogelijkheid om al in voorverkoop de cashless betaalkaart op te laden. Dit bespaart tijd op het evenement, want aanschuiven aan de kassa is zo niet meer nodig én je doet er voordeel mee. 100 euro krediet: 95 euro, 150 euro krediet: 140 euro, 200 euro krediet: 185 euro. Deze actie is online geldig t.e.m. 8 juni, je kan je kaart ophalen op het festival aan de infostand.
Praktische informatie
Locatie: Zeeheldenplein, 8400 Oostende – Data: Zaterdag 21 juni en zondag 22 juni 2025 – Tijdstip: Zaterdag 21/06 van 11.00 tot 21.00 uur – Zondag 22/06 van 11.00 tot 19.00 uur – ️ Toegang: Gratis (gerechtjes kosten 8 of 10 euro) – Bereikbaarheid: Vlot bereikbaar met openbaar vervoer, rolstoeltoegankelijk
Zet deze datum alvast in je agenda – want Ostendaise 2025 wordt opnieuw het lekkerste weekend van de Belgische kust!
Deelnemende restaurant
Bar Bristol: Salt-Grilled Mackerel (saba no shioyaki) – dune potato – smoked butter – Bar Foubert: Schelvis – bloemkool – picalilly – tuinkruiden – Bistro Mathilda: “Woeste Wietink” met furikake – dashi – romanesco – zoetzure radijs – Brasserie David: Krokante noordzeevis – tartaarsaus – peterselie – Brassi Casino & Grand Café: Belgische mosselen met Ensorbier en verse kruiden – Café du Parc: Brioche du Parc – CultuurCafé De Grote Post: Noordzee vol-au-vent – Ensorito Trattoria: Cannelloni met Noordzeekrab en pladijs, jus van grijze garnalen – Gastrobar Sam: L’OSTEND ROLL – Haut*: Tempura Ostendse oester – Heerlijk: Steenbolk met groene asperge – sperzieboon – beurre blanc met Oostendse baron – krokantje van duindoorn – Kiss The Chef: Noordzeeloempia’s – kimchi noedelsalade – pinda – Thaise basilicumdressing – Le Bassin: Sint- Jacobsvrucht – boudin de mer – fregola – courgette – chorizomayonaise – krokante ui – Lizette&Lucien: Boekweitpannenkoek met tartaar van makreel – groene kruiden – yoghurt – limoen – Maison Annette by Chef Vito: Pasta puttanesca met zeewolf – Marina: Tagliatelle van zeekat – doperwt – munt – sprot – Muccka: Gebakken makreel – avocado – crunchy kruidensalsa – North: Oostendse Garnaalkroket – Paroles Paroles: Gelakte hondshaai – soba noodles – unagi saus – tom yum – tuinboon – erwt – limoen – Roccia: Arancini van mossel en kokkels, aioli dip van basilicum en gremolata – Savarin: Noordzeekrab – sorbet van dille – granny smith appel – STORM: Catch of the day – Toope: Verse grijze garnalen “Caesar Style” – Willem Hiele*: Signature bisque Willem Hiele
Desserts : Fijnbakkerij Debusschere: Tarte a L’Ostendaise – Bakkerij Decock: Signature Decock – ICE ICE AMY: Amy’s Berry Nest – Olivier Willems: “Sea”sation
Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste stad aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals zoals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z’n best tijdens The Crystal Ship. Ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplaats van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde plek. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende? Meer info via visitoostende.be – www.ostendaise.be -illustraties eva mouton, nick decombel fotografie