Bartenders uit alle hoeken van België – en ver daarbuiten – kwamen dit weekend samen in Anderlecht voor de Belgische Kampioenschappen Cocktails, waar Claude Remacle-Laborie, afkomstig uit Genval en freelance bartender bij Plaisirs Symples, de prestigieuze titel van Best Bartender of Belgium in de wacht sleepte.
Het evenement vond plaats in het horeca-trainingscentrum Horeca Forma BePro en werd georganiseerd door de Union of Belgium’s Bartenders (opgericht in 1961). Het kampioenschap zette het talent, de passie en de creativiteit van een nieuwe generatie bartenders in de schijnwerpers. Het verplichte thema dit jaar was koffie, als voorbereiding op de Belgische deelname aan de Wereldkampioenschappen Cocktails in november in Colombia.
De finalisten – allen woonachtig in België, maar met roots in onder meer Italië, Nepal, Ecuador, Syrië, Griekenland en de Verenigde Staten – wisten de jury’s te overtuigen met hun technische precisie, sterke presentaties en gewaagde creaties.
Aan het einde van de wedstrijd werden door twee afzonderlijke jury’s (Technische jury en Proefjury) de volgende kandidaten geselecteerd:
Beste Bartender van België 2025 : Claude Remacle-Laborie – Freelance Bartender bij Plaisirs Symples, Genval
Tweede plaats : Larry Godefroid – Chemistry & Botanic’s, Brussel
Derde plaats : Daniel Papageorgiou – Chemistry & Botanic’s, Brussel
Beste Decoratie : Edwin Fernando Bravo Vega – The Dominican Hotel, Brussel
Beste Techniek : Rabath Saliba – Chemistry & Botanic’s, Brussel
Rookie Vermelding : Alex Soler – Student van EFPME, Brussel
Twee professionele jury’s beoordeelden de deelnemers :
Technische Jury – moest de bereiding van de cocktail volgens de IBA-regels noteren: Xavier Dellenbach – Tweevoudig cocktailkampioen van Luxemburg, Clément Elie – Voorzitter van de Association Luxembourgeoise des Barmen (ALB), Maxime Fels – Secretaris van de ALB, Serge Guillou – Vicevoorzitter van de International Bartenders Association (IBA), Fabrice Tobajas – Horeca Forma BePro, Ulric Nijs – Concours Mondial de Bruxelles, Bruno Sanfilippo – Concours Mondial de Bruxelles (Luxemburg).
Degustatie & Decoratie Jury – moest de cocktail beoordelen op basis van uiterlijk, aroma en smaak: Journalisten en professionals uit de hotel-, horeca-, reis-, bar- en spiritssector.
Claude Remacle-Laborie zal met haar cocktail ‘Green Pearls’ België vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Cocktails in Colombia in november.