Stiemerheide is een elegant viersterrenhotel, gelegen tussen de groene bossen van het Nationaal Park Hoge Kempen, net over de grens bij Maastricht. Het recent gerenoveerde hotel beschikt over 69 comfortabele kamers en suites, en vormt een ideale uitvalsbasis voor wie op zoek is naar rust, natuur en culinaire verwennerij. In een omgeving waar gastvrijheid en ontspanning centraal staan, komen luxe en landschap op een natuurlijke manier samen.
Golfliefhebbers zitten goed bij Stiemerheide, dat direct grenst aan de 18+9 holes golfbaan Spiegelven. Deze gevarieerde baan loopt dwars door het groene Limburgse landschap en biedt een uitdagende speelervaring met indrukwekkende uitzichten. Geschikt voor zowel beginnende als ervaren golfers – met natuur op elke hole.
Op gastronomisch vlak gooit Stiemerheide al jaren hoge ogen. Restaurant De Kristalijn, bekroond met een Michelinster én opgenomen in Gault&Millau (17/20), staat bekend om zijn innovatieve keuken met respect voor het seizoen. Chef Koen Somers serveert gerechten die natuur, techniek en smaak harmonieus samenbrengen. Denk aan creaties als eend met vijfkruidenpoeder, ramen, hazelnoot en kumquats of wagyu met augurk, bloemkool, radijs en kombu.
Het restaurant werd ondergebracht in een aparte locatie vlak tegenover het eigenlijke hotel en geniet van een sfeervolle inrichting met discrete luxe en uitzicht over de natuur zodat gasten zorgeloos van de lekkernijen van chef Somers kunnen genieten. De chef werkt met een selectie kwalitatieve ingrediënten ,ook lokaal gebonden, die smaak en diepgang geven aan de gerechten. Hierbij wordt de basisstructuur van de producten optimaal gerespecteerd zodat de fijnproevers optimaal van de natuurlijke smaakhints kunnen genieten.
Naast de à la carte suggesties en kraakverse marktproducten serveert restaurant Kristallijn een 4-gangenmenu aan 105€,wijnarragenemnt 55€, een 5-gangenenu 135€, wijnarrangement 65€ en een zesgangenmenu, 165€ met bijhorend wijnarrangement van 75€.
Het menu Kristallijn is momenteel opgebouwd uit : DORADE ‘ROYAL’ – rabarber, sesam, daikon en leche de tigre – ROUGET BARBET* – erwten, paprika, sjalot, aubergine en gerookte boter – TARBOT – zilte groentjes, eidooier en kaviaar ‘Imperial Heritage’ Oscietra – LANGOUSTINE** – asperge, watermeloen, umeboshi en mosterdzaad – EEND ‘DOMBES’ – vijfkruidenpoeder, ramen, hazelnoot en kumquats OF WAGYU A5 – supplement 40 euro – augurk, bloemkool, radijs en kombu en als afsluiter AARDBEI – tomaat, citroen, basilicum en witte chocolade.
Restaurant Kristallijn is open voor lunch van woensdag tot vrijdag van 12.00 tot 13.30 en voor diner van dinsdag tot zaterdag van 18.30 tot 21.00. Het restaurant is gesloten op zondag en maandag.
Restaurant Kristallijn – Hotel Stiemerheide – Wiemesmeerstraat 105 3600 Genk – tel 089-35 58 28 – www.stiermheide.be – jaarlijks verlof 1 augustus tot en met 18 augustus 2025
Culinaire commentaren:
Michelin : Eén ster: verfijnde keuken
De Kristalijn springt meteen in het oog. Het moderne paviljoen waarin het restaurant zich bevindt, lijkt haast boven de rondom liggende golfterreinen te zweven. Dankzij de grote raampartijen wordt de natuur naar binnen gezogen. Het trendy decor en de designverlichting benadrukken het chique karakter van het restaurant. Maar het is vakman Koen Somers die in zijn volledig open keuken de show steelt. Zijn keuken draait rond klassieke cuissons, generositeit en bewerking. Hij is minutieus en precies, zijn creativiteit is beheerst. Deze chef heeft een neus voor rijke nuances. Maak u op voor een boeiende culinaire reis met verrassende wijnpareltjes als apotheose.
Gault Millau : 17/ 20 – 4 mutsen
In de setting van een serene, groene omgeving aan de rand van Genk vond De Kristalijn in 2011 onderdak in een bijzonder knap vormgegeven restaurant. Chef Koen Somers kon zelf de inrichting conceptueel helemaal uittekenen en koos voor een transparant open keuken waar de meeste gasten zicht op hebben. Hij brengt lichte, fijn gekruide gerechten die extra plezieren door hun esthetische presentatie.