Château La Gordonne: wijnfestival Delhaize

Château La Gardonne, een emblematisch domein in de Côtes de Provence, gaat een unieke samenwerking aan met Delhaize: de creatie van een exclusieve cuvée met de naam Riviera.

Deze cuvée is het resultaat van toegewijd en veeleisend vakmanschap. Ze kwam tot stand dankzij het vakmanschap van Julien Fort, keldermeester bij Chateau La Gardonne, en de visie van Paul-François Vranken, voorzitter van de groep Vranken-Pommery-Monopole. Samen bedachten ze een unieke wijn die de elegantie van de Provence en het gevoel van gezellig samenzijn belichaamt.

Cuvée Riviera weerspiegelt de volle rijkdom van het terroir van Chateau La Gordonne: frisheid, aromatische finesse en een perfecte balans. Opgezet als een uitnodiging om te reizen, roept deze wijn de mediterrane zon, de zachte Provençaalse landshappen en de levenskunst van Zuid-Frankrijk op.

In het hart van de Côtes de Provence ligt een wijnbouwkundig juweel verscholen. Het uitzonderlijk terroir van Pierrefeu, de ware gouden driehoek van de Provence.

Het domein werd zeer nauwkeurig in kaart gebracht: de percelen zijn gecatalogeerd  op basis van aanplant ( cépage), bodemsamenstelling, zonexpositie, hoogte en de  windinvloed. Een wijndomein is een harmonie van meerdere, met zorg gekoesterde percelen, die elk op hun eigen manier worden bewerkt. De oudgedienden zeiden het al: om de aarde echt te kennen, moet je haar proeven.

Keldermeester Julien Fort is een jonge ingenieur-oenologg opgeleid aan SupAgro Montpellier, hij belichaamt de creatieve en veeleisende drijfkracht van Chateau La Gordonne. Gepassioneerd door zijn Provençaalse terroir creëert hij wijnen, die authenticiteit en moderniteit verenigen, met bijzondere aandacht voor de biodiversiteit en de duurzame ontwikkeling van het domein. De Haute Valeur Environnementale Franse milieucertificering voor duurzame wijnbouw staat centraal in onze aanpak en illustreert ons engagement voor een duurzame wijngaard die zijn omgeving respecteert. We werken volgens doordachte wijnbouw, met als doel het gebruik van externe middelen (zoals gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen) tot een minimum te beperken en prakrijken te verkiezen die bodem, lucht, water, biodiversiteit maximaal respecteren.

De wijngaard ligt binnen een beschermd natuurgebied. Die inbedding helpt ons van nature weerstand te bieden tegen bepaalde wijnstokplagen. Het uitbouwen van een echt biodiversiteitsreservoir midden in onze wijngaard is dan ook een belangrijke troef. Bodembeheer is eveneens een sleutelelement in de HVE aanpak. De volledige wijngaard is begroeid of ingezaaid met vlinderbloemigen om de bodemstructuur te verbeteren en het bodemleven te stimuleren. Ook het snoeibeheer is een belangrijk aandachtspunt.

We onderhouden een hechte band met de wijngaardbeheerder en voelen een diepgewortelde verbondenheid met de bodem. Die harmonie maakt een teelt op maat mogelijk, van de organisatie van de oogst tot het perfecte tijdstip voor afzonderlijke vinificatie. Zo ontstaan de feilloze assemblages die de cuvée Riviera vormen.

In het hart van Chateau La Gardonne, een emblematisch wijndomein van de Provençaalse wijnwereld, genesteld zonovergoten heuvels die door de zeebries worden gestreeld, werd Riviera geboren. Meer dan een gamma aan wijnen belichaamt Riviera een levenskunst: een lichte, stralende filosofie die de eenvoudige en authentieke geneugten van het Zuiden viert. Geïnspireerd door de natuurlijke schoonheid van de mediterrane kust zijn Riviera Rosé en Riviera Blanc een echte uitnodiging om van het moment te genieten.

Hun verfijnde aroma’s en subtiele frisheid roepen een tijdloze pauze op – die een zomernamiddag op het terras met uitzicht op zee, tussen gedeelde lachmomenten en de zachte warmte van de zon. Elk glas is een belofte van ontsnapping, een onderdompeling in de elegantie van de Côte d’Azur.

Riviera Rosé 2024:

Bleekroze kleur met parelmoerachtige reflecties. In de neus eerst tonen van witte bloemen, gevold door aroma’s van geel fruit. In de mond elegant, fris en zijdezacht met mooie mondvulling en lengte. Heerlijk bij de mediterrane keuken, bij bourride of boullaibaisse van rotsvissen, maar ook bij vleesgerechten en kazen. Deze rosé past uitstekend bij kruidige gerechten.

Riviera Blanc 2024:

Mooie, heldere en glanzende kleur, zeer lichtgeel met levendige groene reflecties. Intense neus met zowel complexiteit als verfijning, op tonen van exotisch fruit volgen aroma’s van citrus (zoals limoen) en kamperfoelie. In de mond krijgen we in navolging van de neus een aanzet van frisse, energieke aanzet met tonen van pompelmoes en witte bloemen, die overgaat in een harmonieus evenwicht. De aangename, levendige afdronk onthult de verfijning van een boeket witte bloemen. Uitstekend bij zeevruchten, komt ook mooi tot zijn recht bij een verfijnd voorgerecht van rivierkreeftjes in saus, of bij een nage (lichte bouillon) van sint-jakobsschelpen.

Het Wijnfestival: 3 weken genieten

Van 18 september tot en met 8 oktober staat de wijnwereld in alle Delhaize-winkels en online in het teken van ontdekking: 200 wijnen, sprankelwijnen en alcoholvrije alternatieven in 2+1 gratis (Pick & Mix), één van de meest eenvoudige en populaire promoties op de markt. Daarbovenop zijn er wekelijks twee 1+1 gratis-aanbiedingen en een inspirerende festivalgids waarin Delhaize’s wijnexperts hun 10 topfavorieten presenteren, van vernieuwende ontdekkingen tot prestigieuze Bordeaux-wijnen.

Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid.