Lancering van een pizza met chef Sam D’Huyvetter: De BASK Pepperoni
Otomat viert hun tiende verjaardag met de lancering van Friends of Otomat: een reeks culinaire samenwerkingen met chefs die een Otomat pizza ontwikkelen met Otomat’s signature pizzabodem met Duvel biergist. In oktober stelt Otomat in primeur een pizza voor met Sam D’Huyvetter, chef van Bar Bask en Taberna Bask in Gent. De BASK Pepperoni zal vanaf 22 oktober gelanceerd worden, samen met het Otomat herfstmenu.
Otomat werkte eerder al samen met chefs zoals Pieter-Jan Lint, Dominique Persoone en Nicolas Decloedt. Voor hun tiende verjaardag bouwen ze nu hun Friends of Otomat nu verder uit.
Sam D’Huyvetter en Baskenland
Voor Sam D’Huyvetter is Gent meer dan thuis: het is de plek waar hij nieuwe ideeën tot leven brengt. Hij opende er Bar Bask, Taberna Bask en The Dudes, richtte het culinaire branding agency Brand Bites op en werkt regelmatig samen met partners. Binnenkort verschijnt zijn eerste boek, BASK — geen klassiek kookboek, maar een levend verhaal van vuur, vissers, boeren en chefs.
Naast zijn concepten bouwt Sam een sterke community rond pure smaken en comfort food. Geen verpakte romantiek, maar rechttoe-rechtaan goesting in goed eten. Met zijn mix van rock-’n-roll en gastvrijheid doorbreekt hij de klassieke lijnen van hospitality. Een chef met karakter, en dus de perfecte eerste Friend of Otomat.
‘De BASK Pepperoni is gewoon Baskenland op een pizza: txistorra, chorizo, Idiazabal en pipara pepers. Een knipoog naar La Gilda, met pepperoni als guilty pleasure. Sterke smaken, goeie producten, pikant genoeg maar wel juist in balans. Dat we dit samen met Otomat doen, is geen toeval. Hun deegbollen zijn van een ander niveau – mega fluffy en wijs om mee te werken. We kregen carte blanche voor het concept, en Otomat is helemaal mee in het verhaal. Ook in de zoektocht naar ingrediënten: geen shortcuts, gewoon topkwaliteit.’ – Sam D’Huyvetter
De pizza: BASK Pepperoni
De pizza is op het eerste gezicht een klassieke pepperoni – maar wie goed proeft, merkt het verschil in elk ingrediënt. Sam cureerde zelf de producten, rechtstreeks uit Baskenland: Tomatensaus op smaak gebracht met basilicum en piment d’Espelette; Txistorra (Baskisch worstje), fijn gesneden chorizo en gemalen mozzarella: Padron- en piparra-pepers, Idiazabal-kaas en een snuif piment d’Espelette. Het resultaat is krachtig, licht pittig, en perfect in balans – met een pure, ambachtelijke toets. De pizza is vanaf het herfstmenu verkrijgbaar in alle Otomat-restaurants.
Otomat voorziet bij elke pizza een biersuggestie, en voor de BASK Pepperoni selecteerde Sam het Belgische Fourchette-bier, dat vanaf nu in de Otomat restaurants zal verkocht worden.
Friends of Otomat?
Friends of Otomat is Otomat op zijn best: Otomat nodigt chefs uit die ze bewonderen en laten hen experimenteren met hun ondertussen iconische Duvel biergist deeg. De chefs krijgen carte blanche om hun hart, stijl en signatuur te vertalen naar een pizza. Zo ontstaat er een dialoog tussen fast casual en fine casual, tussen street credibility en hospitality branding.
Otomat trapt Friends of Otomat af met Sam D’Huyvetter en voegt daar binnenkort ook een pizza met Kasper Stuart van Black Smoke aan toe. Meer Friends of Otomat worden later dit jaar aangekondigd.
‘Al 10 jaar focussen we met veel passie in onze restaurants Otomat op het serveren van de meest kwaliteitsvolle en creatieve pizza’s, pizza’s met een hoek af, zoals de vol-au-vent pizza, pizza met asperges à la Flamande, enz… We vinden het dan ook fantastisch om samen met Belgische topchefs met een sterke persoonlijkheid nieuwe creatieve en uiteraard vooral lekkere pizza’s te lanceren. Pizza’s van onze Friends of Otomat’ – Daniel Krug, founding partner Otomat
Over Otomat: een Belgische pizzabeleving met een hoek af Otomat is een pizzarestaurant, maar niet zoals je het gewend bent. Ze hebben het concept ‘pizzeria’ heruitgevonden en er een eigen, unieke en Belgische twist aan gegeven. Met Duvel biergist in het deeg en drie dagen rijstijd, uitgesproken toppings van hoge kwaliteit en bierpairings kom je bij Otomat voor een geheel nieuwe pizzabeleving. Met locaties in verschillende Belgische steden en een sterke focus op lokale samenwerkingen, blijft Otomat experimenteren en vernieuwen, zonder concessies te doen aan kwaliteit en smaak. Otomat heeft restaurants in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen.