Soixante viert tweede verjaardag

focus op Poolse keuken en de roots van chef Jakub Blogowski

 

Restaurant Soixante blaast twee kaarsjes uit en viert dat met een menu dat dichter dan ooit bij de roots van chef Jakub “Kuba” Blogowski ligt. De Poolse chef, die zijn carrière begon bij Belcanto (Lissabon, 2 * Michelin), Bibendum (Londen, 2 * Michelin) en Le Pristine (Antwerpen, 1 * Michelin), zet sinds kort volop in op de smaken van zijn thuisland – op zijn eigen, eigentijdse manier.

In de keuken van Soixante vinden Poolse gerechten een nieuwe vorm in een verfijnde bistronomische context. Denk aan pierogi met kaviaar, kopytka (aardappelgnocchi) en łazanki met kool en paddenstoelen – vertrouwde smaken, vertaald naar een hedendaags, seizoensgebonden menu. Ook het gerecht mizeria – een typisch Poolse bereiding die binnenkort op het menu verschijnt – krijgt een moderne interpretatie binnen Kuba’s signatuurstijl. Ook de azijngelei op het menu verwijst subtiel naar aspic, een hartig gerecht op basis van gelatine dat diep verankerd zit in de Poolse eetcultuur.

“Ik heb lang gekookt volgens Franse en Belgische tradities, maar het voelde pas echt juist toen ik mijn Poolse roots begon te volgen,” vertelt Kuba. “En het waren juist enkele stemmen uit de culinaire sector die me aanmoedigden om die Poolse invloeden een plek te geven in mijn menu. De smaken waarmee ik opgroeide – eenvoudige ingrediënten, volle smaken, veel gevoel – dat is wie ik ben. En dat wil ik laten zien in mijn keuken.”

De Poolse keuken draait sterk rond bewaren en inmaken, wat ook bij Soixante zichtbaar is: bijna elk gerecht bevat een gepekeld element. In de herfst spelen kool (zoals gevulde koolrolletjes, zuurkool of rauwe koolsalade) en paddenstoelen een hoofdrol, terwijl de winter draait rond wortelgroenten. Momenteel test Kuba een gerecht dat traditioneel op de Poolse kersttafel verschijnt – een combinatie van wortel en peterseliewortel met gember, die hij hoopt te introduceren als nieuw voorgerecht.

Soixante is in korte tijd uitgegroeid tot een culinaire hotspot in Antwerpen. Onder leiding van de Poolse chef Jakub Blogowski – wiens parcours hem van Lissabon via Londen naar België bracht – combineert het restaurant seizoensgebonden bistronomie met een speelse, persoonlijke toets. Denk aan pierogi met Poolse kaviaar of heilbot met garnalen en saffraansaus: vertrouwde smaken, verrassend gebracht.

Met een 13,5/20-score in Gault&Millau en een vermelding in de Michelin Gids, bevestigt Soixante zijn plaats in het Antwerpse culinaire landschap. De zaak wordt geroemd om zijn verfijnde keuken, focus op groenten en zeevruchten, en gewaagde smaakcombinaties. Ook de setting draagt bij aan de ervaring: een intiem interieur met retro details en een uitgesproken gevoel voor sfeer.

Chef Kuba  : “ Hoi, ik ben Jakub Blogowski, maar al mijn vrienden noemen me Kuba/Cuba (zoals Cuba Libre ✌). Ik ben CrossFit-liefhebber, loper en momenteel volop in mijn matcha era. Sinds ik een kleine jongen was droom ik ervan om chef te worden. Mijn carrière begon met een korte periode bij Restaurant Belcanto (2 Michelin)* in Lissabon. Het was een ongelooflijk gevoel om deel uit te maken van het team toen ze hun tweede ster behaalden. Daarna deed ik waardevolle ervaring op bij Bibendum (2 Michelin)* in Londen en Le Pristine (1 Michelin)* in Antwerpen, waar ik deel uitmaakte van het openingsteam.

In mijn keuken draait alles om smaak; dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik streef ernaar om seizoensgebonden, door de Poolse keuken geïnspireerde gerechten te maken die eerlijk en speels zijn. Ik hou ervan mensen te verrassen met mijn eten en verschillende kooktechnieken te combineren om de best mogelijke culinaire ervaring te creëren. Kwaliteit staat altijd centraal. Laat me via eten goede vibes en geluk bij je brengen. Samen verspreiden we de liefde voor koken! #keeptesting ”

Praktisch : Soixante – Guldenvliesstraat 60 – Antwerpen – www.soixanteantwerp.be – Openingsuren Woensdag 18.00 – 23.30 – Donderdag 12.00 – 15.00 // 18.00 – 23.30 – Vrijdag 12.00 – 15.00 // 18.00 – 23.30 – Zaterdag 13.00 – 16.00 // 18.00 – 23.30 – Foto’s © Marjorie Romeijn

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *