KOJ, Koshu of Japan, is een organisatie die in juli 2009 in het leven werd geroepen door een 15-al wijnproducenten uit de Yamanashi perfecture, de belangrijkste wijnregio in Japan. De producenten kregen de Koshu Chamber of Commerce, de Kofu Chamber of Commerce & Industry en de Yamanashi prefecture winemakers association als partners. De bedoeling van de nieuwe vereniging is het uniek karakter en de kwaliteit van de Japanese Koshu druiven wereldkundig te maken en het streven om de wijnen op alle wereldmarkten te introduceren.
KOJ heeft op zich drie opdrachten: overzeese promotie, ontwikkelingen van nieuwe teeltmogelijkheden en het verbreden van de afzetmarkt. De Koshudruif is de meest voorkomende wijnrank in Japan. Ze zou volgens insiders afkomstig zijn uit een regio gelegen voor het Kaukasusgebergte, Europa dus, en werd meer dan 1000 jaar terug, via de zijderoute, door handelaars naar Centraal Azië gebracht. Via China zette ze haar reis verder om uiteindelijk in Japan te belanden.
De Koshu wijnrank wordt voornamelijk in het Yamanashi district geteeld waar ze geniet van perfecte klimatologische omstandigheden, lange warme zomerse dagen met intens zonlicht, in tegenstelling tot de zomerse warmte kent de regio eerder koele, frisse nachten maar eveneens goed gedraineerde vulkanische ondergronden.
De meer recente ontwikkeling gaat terug tot 1874 wanneer enkele individuele telers in de buurt van Kofu, de druiven tot wijn verwerken. Het eerste full-scale wijngoed ontstaat in 1879 in Iwaimura, nu de stad Katsunuma-Cho. Dit als gevolg van een missie van de in 1877 gestichte Dainippon Wine Co ltd die 2 jongelui naar Frankrijk stuurt om zich de wijnteelt en wijnproductie eigen te maken. Hun inbreng werd een belangrijk onderdeel van de explosieve groei van de wijnteelt in de regio. Sinds het einde van WOII, besteden de Japanse wijnproducten ook ruime aandacht aan de kwalitatieve verbeteringen en veredeling van de wijncultuur. Momenteel worden in de Yamanashi regio een 80-tal producenten weergevonden.
De Koshu-wijnrank paste zich in de loop der eeuwen perfect aan de klimatologische omstandigheden aan en wordt geteeld op een oppervlakte van 480 ha waarvan 95% in de Yamanashi regio ligt. De Koshudruif, behoort net als een aantal Europese druivenrassen, o.m. Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Blanc, Muscat ea., tot de Vitis Vinifera familie en was jarenlang een onderdeel van het traditioneel Japans dieet. De bessen met roze-lichtgrijsachtige schil, vrij dik, vormen lang uitlopende trossen met erg fruitige toetsen. Het frisse aromatische boeket presenteert een mooie evenwichtige aciditeit.
In samenwerking met internationale experts presenteert de Koshu-druif de laatste jaren een aantal authentieke, droge wijnen en schuimwijnen die het delicate boeket en aroma van de Koshu-druif mooi weten te omkaderen.