Het Consortium van de Parmaham creëert netwerk van ‘specialisten’

De échte Parmaham is herkenbaar aan de bekende vijfpuntige hertogelijke kroon. Parmaham is een 100% natuurlijk product dat een beschermde oorsprongsbenaming draagt. Hierdoor is de productie van Parmaham onderworpen aan bepaalde regels en een strenge controle door de Europese autoriteiten, vanaf de geboorte van het varken tot het eindproduct – de échte Parmaham.

De traditionele productie, de ervaring en de ambachtelijke kennis, maar ook het klimaat dragen bij aan het productiegeheim van de Parmaham. De rijping van de varkensbouten vindt plaats in goed geventileerde ruimtes in de heuvels van Parma, op een hoogte van minder dan 900 meter. Hier waait een droge mediterrane wind, verzadigd van de geuren van pijnbomen, wijngaarden en olijfbomen.

Op het einde van het lange rijpingsproces, dat minimum 12 maanden duurt, worden de hammen gekeurd door een onafhankelijke instantie, het Instituto Parma Qualità. Wanneer de ham aan alle voorwaarden voldoet, wordt deze gebrandmerkt met de hertogelijke kroon, hét officiële kenmerk van de enige échte Parmaham.

Waarom werd een netwerk van ‘Parmaham Specialisten’ opgericht?

Liefhebbers van goede producten zijn steeds op zoek naar plaatsen waar ze hun favoriete kwaliteitsproducten gegarandeerd kunnen vinden. Voor Parmaham zijn dit vooral gastronomische supermarkten, restaurants, slagerijen, delicatessenwinkels … Hier, in deze handelszaken, bevinden zich vaklui, mensen gepassioneerd door smaak, die actief willen bijdragen aan de promotie van de producten die men als fijnproever hoog in het vaandel draagt.

Het Consortium van de Parmaham heeft besloten om hulde te brengen aan deze gepassioneerde adepten, deze ‘smaakspecialisten’ die graag met Parmaham werken. De door het Consortium geselecteerde plaatsen zijn adressen om te ontdekken en te delen. Ze herbergen stuk voor stuk kennis en advies die enkel kunnen worden toegeschreven aan echte experts in de fijne gastronomie.

Al deze ‘specialisten’ hebben een goede kennis over Parmaham en zijn productieproces, rijpingsgraad en bewaring. Ze schenken bijzondere aandacht aan de selectie, presentatie en extreem fijne versnijding, waardoor de typische smaak van de Parmaham nog meer tot uiting komt. Het netwerk van ‘Parmaham Specialisten’ is momenteel al aanwezig in negen landen ter wereld, waaronder ook België. Het zal elk jaar worden uitgebreid en aangevuld.

Hoe kan er een ‘Specialist’ worden gevonden? Om ze gemakkelijk te kunnen vinden, zijn alle ‘Parmaham Specialisten’ geregistreerd op een speciaal hiertoe bestemde website: specialist.prosciuttodiparma.com Hier worden regelmatig animaties en degustaties aangekondigd. U vindt er ook recepten op basis van Parmaham. In de sectie ‘Specialist van de maand’ wordt iedere maand een andere specialist voorgesteld met de animatie die hij op poten zet.

Rob The Gourmets Market plaatst Parmaham in de kijker

Het team van Nicolas Ramon, hoofd van de afdeling fijne vleeswaren, houdt de traditie van de Rob-slagers in stand. Zij beschikken over de juiste knowhow en respecteren de regels van de kunst. De hamkaart bij Rob is uniek: rauwe en gerookte ham uit eigen land, Italië, Frankrijk, Spanje, …– allemaal met herkomstcertificaat. Hetzelfde geldt voor de Parmaham die verkrijgbaar is bij Rob. Deze ham van Italiaanse topkwaliteit heeft minstens 24 maanden gerijpt. Rob plaatst de Parmaham in de kijker en organiseert daarom in de loop van het jaar enkele ontdekkingsdagen met degustatie.