Restaurant In de Waag – Amsterdam

Restaurant – Café In de Waag is gehuisvest in het Waaggebouw midden op de levendige Nieuwmarkt in het oude stadscentrum van Amsterdam. Dit karakteristieke, sprookjesachtige monument verrees tussen 1425 en 1488 als stadspoort. Het is hét restaurant Amsterdam voor uw lunch, diner, borrel of vergadering. De imposante historische ruimte is strak, maar informeel ingericht en wordt verlicht door 300 kaarsen in grote kroonluchters; een unieke ambiance.

Restaurant-Café In de Waag is elke dag geopend, al vanaf 09.00 uur ‘s ochtends kan u er terecht, voor bijvoorbeeld een kop koffie met appelschnitt. Tot 16.00 uur serveert men in zowel het café- als het restaurantgedeelte broodjes, soepen, salades en specialiteiten. Taart en borrelhapjes zijn de gehele dag door te bestellen. Om 17.00 uur opent de keuken voor het diner.

In 1488 werd de Sint Anthonispoort opgetrokken, een van de drie stadspoorten van Amsterdam. Tot 1601 vormde de poort onderdeel van de stadsmuur, en fungeerde naast stadsgrens ook als zeewering. In dit jaar werden de stadsmuren afgebroken wegens stadsuitbreidingen. De middeleeuwse Sint Anthonispoort bleef gespaard, maar verloor zijn functie. Pas in 1614 ontstond de Nieuwmarkt, door demping en gedeeltelijke overkluizing van de Geldersekade en Kloveniersburgwal. Onder de poort loopt nog steeds een duiker die de verbinding vormt tussen het water van de twee grachten. In 1617 werd de poort, die tegen die tijd dus op een plein stond, omgebouwd tot waaggebouw door het binnenplein, de ruimte tussen de voor- en hoofdpoort, te overdekken. Amsterdamse kooplieden waren verheugd omdat de oude Waag op de Dam door explosieve groei van de handel overbelast was geraakt.

In de Waag vestigden zich in de periode 1617 – 1820, de gilden van de metselaars, schilders, chirurgijns (artsen), smeden, koekenbakkers en schoenlappers. Gebeeldhouwde poortjes gaven toegang tot de bijbehorende gildenvertrekken in de torens. Het metselaarsgilde, dat met het chirurgijnsgilde het uiterlijk van het gebouw het meest heeft beïnvloed, was medeverantwoordelijk voor onder andere het trappenhuis en de raamkozijnen. Vele details aan de buitenzijde van de Waag herinneren nog aan die periode. Zo bevindt zich boven de toegangsdeur tot het Sint Lucasgilde (gilde van de schilders) een reliëf met de evangelist Lucas met een os aan zijn zijde, en boven de toegang tot het Sint Eloygilde het wapenschild van de smeden. In 1691 kreeg de Waag zijn huidige vorm en interieur: het chirurgijnsgilde bouwde in het pand een achtkantig houten koepelgewelf, met toren. In dit Theatrum Anatomicum werden anatomische lessen georganiseerd.

Op 16 januari 1632 schilderde Rembrandt van Rijn in deze anatomische zaal zijn beroemde Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp, een van zijn eerste grote opdrachten. Het hangt inmiddels in het Mauritshuis, Den Haag. Het lichaam dat door Amsterdamse artsen wordt ontleed is dat van de 41-jarige Aris Kindt, eerder die dag opgehangen voor diefstal. Het Amsterdamse chirurgijnsgilde stond één openbare ontleding toe per jaar. Het daarbij gebruikte lichaam moest dat van een geëxecuteerde crimineel zijn.

Na de ‘liquidatie’ van de gilden en verloor de voormalige Waag zijn functie. In de 19e eeuw deed het gebouw onder andere dienst als stadsschermzaal, brandweerkazerne en gemeentearchief. In de 20e eeuw was er kortstondig het Amsterdams Historisch Museum in gevestigd, van 1932-1987 het Joods Historisch Museum. Sinds 1996, na een ingrijpende restauratie en reconstructie, is op de bovenste verdieping de stichting voor oude en nieuwe media Waag Society gehuisvest, en beneden Restaurant-Café In de Waag.

Tijdens onze lunch opteerden we voor een salade bulgur met ruime portie gerookte zalm, karpertjes, gedroogde tomaat en aspergepunten en een leuke kogelbiefstuk die door chef-kok Nick Schouten mooi rosé” werd gehouden. Als dessert een koffie deal met appeltaart en slagroom en een teadeal met cheesecake en slagroom. De enorme drukte van het moment zorgde wel voor enkele verrassingen, zo kregen we in plaats van de gevraagde cava, een glas water van de kraan als aperitief aangeboden. Misverstandje dat met een gemaakte glimlach werd gecorrigeerd.

Restaurant-Café In de Waag biedt plaats voor vergaderingen in drie sfeervolle ruimtes: De Torenkamer op het Entresol met capaciteit van 8 personen voor vergaderingen en sit-down diner; De Klovenierskamer eveneens op het Entresol met capaciteit van 20 personen voor vergaderingen en 26 personen voor sit-down diner en De Gelderse Kamer. Entresol met capaciteit van 22 personen voor vergaderingen en 30 personen voor sit-down diner

In alle ruimten is draadloos internet beschikbaar en kunnen flip-overs geplaatst worden. De Kloveniers- en Geldersekamer beschikken verder over een ingebouwde beamer en projectieschermen. Bovendien kijken deze ruimten uit over de echt Amsterdamse Kloveniersburgwal en Geldersekade en worden verschillende up-to-date vergaderarrangementen aangeboden.

In de Waag – Nieuwmarkt 4  1012 CR Amsterdam T: 020-4227772 E: info@indewaag.nl – Dagelijks geopend vanaf 09:00.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

historisch monument met mooie eetruimten

overdrukke bedoening

bistro voor een snelle(!!!) hap

bleef kwalitatief beneden de verwachtingen