Châteauneuf-du-Pape: een wijn met geschiedenis

Le Cellier des Princes, een van de actiefste leden van de appellatie Châteauneuf-du-Pape, organiseert in samenwerking met de Federatie van producenten van deze appellatie in haar lokalen een unieke tentoonstelling onder de titel “Châteauneuf-du-pape, un cru au fil du temps”

Deze tentoonstelling in de proeflokalen van Cellier des Princes is gratis toegankelijk voor het grote publiek van 8u30 tot 19 uur en op zon -en feestdagen van 9 tot 18 uur. Een initiatief dat meteen de belangrijke rol van deze wijnen en de creaties van de AOC’s toelicht. Ze boeit doet haar interactief karakter een zeer breed publiek, terwijl de proeverijen anderzijds zowel de wijnamateur als de gepassioneerde wijnliefhebber aanspreken.

De driedelige tentoonstelling is leuk thematisch en boeiend opgebouwd. In een eerste luik wordt de geschiedenis van de cru Châteauneuf-du-Pape toegelicht. Vertrekkend van de eerste aanplantingen in de Oudheid met evoluties naar moderne tijden, ontdekt de bezoeker in een van Frankrijks meest toeristische regio’s, tal van geheimen en wetenswaardigheden. De Paapse periode toen de paus in Avignon verbleef maar ook meermaals te gast was in zijn buitenverblijf in Châteauneuf-du-Pape zorgde voor een forse ontwikkeling van de wijngaarden en de bekendheid van de wijnen. Maar ook de uitbouw van de AOC, ontstaan in Châteauneuf-du-Pape, is een belangrijk facet. Hier werden immers de basisregels van de Europese wijnbouw van vandaag vastgelegd.

Een tweede luik benadrukt de terroirs van de Châteauneuf-du-Pape en de verschillende productiemethodes. De wijngaarden situeren zich op drie karakteristieke ondergronden, zand, ronde galetten en keien, en kalkachtige residuen en sedimenten. Diversiteit en particulariteiten van elk van de terroirs komen perfect tot uiting tijdens de degustatie gezien wijnen van elk terroirtype naast elkaar kunnen worden geproefd.

Het laatste luik legt de link met meerdere BV’s uit diverse middens: sportlui, zakenlui, artiesten, chefs, … BV’s die mede verantwoordelijk zijn voor de bekendheid van deze gerenommeerde wijnen.

De tentoonstelling loopt in de lokalen van Cellier des Princes, gelegen langsheen de RN7, op amper 5 minuten rijden van de afrit Orange-Sud. Ze is gratis toegankelijk op weekdagen van 8u30 tot 19 uur en op zon- en feestdagen van 9 tot 18 uur.

 

.