Wanneer je het drukke station Amsterdam Centraal buitenstapt, merk je aan de overzijde van het plein een 17de eeuws architecturaal buitenbeetje op. In dit mooie gebouw vond het NH Collection Amsterdam Barbizon Palace een onderkomen. Een iconisch hotel met 2 al even iconische uitschieters, nl de St Olofskapel, het symbool van een ruime MICE-infrastructuur en restaurant Vermeer dat alleen reeds met de naamgeving naar een van de Nederlandse grootmeester in de schilderkunst verwijst.
Restaurant Vermeer is zonder meer het pronkstuk van het hotel waar chef-kok Chris Naylor kleurrijke, decoratieve gerechten serveert die uitpuilen van smaken en aroma’s. Het verbaast dan ook niemand dat deze creativiteit met een Michelinster werd bekroond.
Naast de diversiteit in het aanbod van vergaderruimte zorgt het NH Collection Amsterdam Barbizon Palace evenzeer voor een ruim culinair assortiment. Het echte pronkstuk van het hotel is restaurant Vermeer, een meer ingetogen alternatief is Hudson’s Terrace & Restaurant, dat een internationaal menu heeft. Dit is ook de plek om naar toe te gaan voor ons kenmerkende Antiox-buffet – een enorme reeks warme en koude gerechten, waaronder vers fruit, gebak en eieren bereid op bestelling. Voor drankjes is er Bar Mar-Dique, die alles serveert van cocktails tot lichte snacks.
Hudson’s terras en restaurant is gevestigd in een heldere en ruime lobby op de begane grond. Het moderne restaurant zorgt voor een goed begin van de dag met een uitgebreid ontbijtbuffet inclusief vers fruit, yoghurt en zelfs overheerlijke wafels met warme kersen, geserveerd met een glas champagne. ‘s Middags en ‘s avonds wordt het restaurant de perfecte omgeving om te genieten van een lunch of diner à la carte, lichte snacks of Spaanse tapas.
De cuisine biedt een smakelijke keuze uit typische regionale specialiteiten en een internationale cuisine. Hudson’s Terrace & Restaurant dient ook als ontmoetingspunt en is de hele dag open voor gasten om gezellig te kletsen bij een hapje, te genieten van drankje of exclusieve high tea. Voor een aperitiefcocktail of misschien een rustig slaapmutsje, kunt u terecht in de gezellige Bar Mar-Dique. Naast een groot assortiment wijnen, sterke dranken en cocktails, kunt u hier een hapje eten bestellen, als u dit wilt. Het blijft open tot laat in de nacht, waardoor het een uitstekende plek is om te ontspannen na een lange dag.
De trots van het hotel is evenwel restaurant Vermeer, dat reeds voor het 5e jaar op rij zijn Michelinster wist te behouden. Chef de cuisine Chris Naylor tovert een mozaïek van zuivere kleuren, geuren en smaken op tafel. Een ware culinaire sensatie. Een ervaren sommelier kan u alles vertellen over de bijzondere wijnkaart, waarop wijnen uit de hele wereld prijken. De combinatie van haute cuisine en uitstekende bediening olv. maître Bjorn van Aalst zorgt voor een onvergetelijke culinaire ervaring.
Het interieur van het restaurant is tegelijk modern en eigentijds, elegant, cosy en super gezellig. Gasten worden in een aangenaam salon onthaald waar ze van het aperitief kunnen genieten en een keuze uit de menukaart kunnen maken. De kaart biedt geen vaste menu’s, hoewel men voor een 4, 5 of 6-gangen formule kan opteren, resp. aan 65, 75 of 85€, naargelang de gekozen formule. Op de kaart staan alle basisingrediënten lukraak door elkaar, chef-kok Chris Naylor zorgt voor een creatieve en innovatieve invulling door de ingrediënten volgens de ingeving van het moment samen te brengen tot onverwachte culinaire combinaties boordevol succulente smaakervaringen. Tal van ingrediënten zijn afkomstig van de eigen groenten- en kruidentuin die zich op het dakterras van het hotel bevindt. De andere ingrediënten worden betrokken bij telers uit de buurt zodat de ecologische voetafdruk beperkt blijft.
Interieur, een attente service en kleurschakeringen die wedijveren met de bekendste doeken van Vermeer waren uitgesproken gangmakers bij onze proeverij. Als smaakmakers bij het aperitief een fijn assortiment proevertjes met als uitschieters een trio van radijzen met delicaat kaassausje en heerlijke mousse van kervel.
Het voorgerecht werd een creatie van babywortel met crumble van brood, truffel en limoensap. Een zeer fijne bereiding met lekker, stevige saus, botermalse en suikerzoete wortel. Volgde een bereiding van makreel met licht gerookte venkel, quenelle van appel, appelschijfje en avocado. Gewoonweg heerlijk en succulent. De creatie van spitskool en langoustine die een sausje van eigen jus meekreeg was al even lekker en spitsvondig en uiterst decoratief.
De creativiteit van de chef bloeide volledig open bij de St Jans ui. Variatie in feite op een gekend thema met mooie kruidige accenten en meerdere soorten ui, samengevoegd tot een zeer evenwichtige maar vooral subliem lekker gerecht. Als tussendoortje om de smaakpapillen even rust te gunnen geen traditioneel trou normand, maar wel een creatie van rapsteel en artisjok. Gebakken, gerookt en delicaat gekruid een super lekker alternatief.
Het hoofdgerecht werd een verse en hagelwitte mooie kabeljauw, leuk ziltig met extra accenten van Noord-Afrikaanse kruiden en garnituur van Nieuw-Zeelandse spinazie. Succulent. Als afsluiter een smeuïge en romige sabayon met kers, snippers van mascarpone en hollandse aardbei.
Restaurant Vermeer – c/o NH Collection Barbizon Palace – Prins Hanbdrikkade 59-72 – 1012 AD Amsterdam – www.restaurantvermeer.nl
Tel 31- 20 – 556 4564 – nhcollectionbarbizonpalace@nh-hotels.com
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 6 minutes
aaneenschakeling van succulente bereidingen
dagverse ingrediënten
attente bediening
mooi wijnarrangement
absolute aanrader
Michelin: 1 ster – 4 bestekken
moderne keuken
juiste keuze van kwaliteit en combinatie van smaken
heerlijke contrasten en harmonieën
smaak in al zijn intensiteit