Een uitzonderlijk domein niet alleen vanwege de bijzonder vruchtbare terroirs die van een microklimaat genieten omwille van de talrijke omheinde percelen, maar evenzeer door een gans aparte geografische omschrijving. Het feit dat het domein over drie aangrenzende gemeenten is uitgespreid is in feite niet zo bijzonder, maar wel het feit dat Carmes Haut-Brion het enige domein is dat wijngaarden bezit op het grondgebied van de stad Bordeaux en dus ook rechtstreeks toegang heeft tot de stad. De overige gemeenten in het verhaal zijn trouwens Merignac en Pessac.
De geschiedenis van het domein gaat terug tot de 16de eeuw. Vast staat dat de gebouwen en wijngaarden in 1584 in handen kwamen van de orde Grande Carmes. De eigenlijke uitbouw gaat dus zeker nog meerdere jaren terug. De Grande Carmes exploiteerden het domein tot in 1789. Na de Franse revolutie kwam het geheel in handen van de familie Chantecaille die het in 2010 doorverkocht aan de Groupe Pichet. Op het domein vinden we een prachtig kasteel uit de vroege XIXde eeuw omgeven door een park van 3 ha dat door architect Fischer werd uitgetekend.
Het domein beslaat ruim 13.3 ha met 40% Merlot, 45% Cabernet Franc en 15% Cabernet Sauvignon. De wijngaarden worden uitgebaat volgens de principes van een verantwoorde landbouw en meerdere percelen worden nog volgens oude methodes met paard geploegd wat voor een unieke natuurlijke begroeiing zorgt.
Even merkwaardig is de nieuwe chai, een ontwerp van designer Philippe Starck die vooral naambekendheid verwierf door een unieke benadering van de badkamers. De chai werd opgebouwd midden een riviertje dat door het domein stroomt en geeft bij de eerste blik de indruk van een omgekeerde duikboot die kapseisde. De ark is maar liefst 90 m lang en creëert een duidelijk gezichtsbedrog mede door de reflecterende buitenwand die naargelang de gekozen positie anders kleurt. Met deze creatie legt Philippe Starck een figuurlijke link met Bordeaux, de havenstad die beroemd werd omdat de wijnen via het water makkelijk konden worden geëxporteerd en de wereld veroverden.
In de ruime en zorgvuldige uitgebouwde ondergrondse rijpingskelders vinden we 23 barriques waarvan 13 in beton, één ervan werd trouwens door Phillipe’s dochter Ara beschilderd in groen, rood en wit, en symboliseert de natuur, de warmte en de ruimte. Hoewel we hier een erg moderne uitrusting weervinden, vormen een aantal manuele tussenkomsten zoals de batonnages een aanvulling die de eindkwaliteit ontegensprekelijk ten goede komt. Het unieke terras dat zich bovenop de ark bevindt zorgt niet alleen voor een leuke ontmoetingsplaats maar biedt een leuk uitzicht over een deel van de wijngaarden en het kasteel met omringend park.
Op de proeftafel:
Clos de Carmes Haut-Brion 2012:
Assemblage van 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon, mooie kersenrode kleur met geurige en fleurige aroma’s en leuke frisse toetsen. In de mond een aangename volronde aanzet die in een lange afdronk uitmondt.
Château Carmes Haut-Brion 2012:
Assemblage van 44% Merlot; 38% Cabernet Franc en 18% Cabernet sauvignon. Geteeld op argilo-kalkachtige ondergrond met de duidelijke aanwezigheid van graves günziennes met nadien vinificatie in thermogereguleerde inox-cuves. De sappen rijpten achteraf gedurende 14 maand op eik waarvan 80% nieuwe vaten en 20% tweedejaars. Goed voor een productie van zowat 35.000 flessen.
In het glas ontdekken we een prachtige stevige robijnrode mantel met uitgesproken fruitige aroma’s van rijp rood fruit. In de mond een licht vettige wijn met karakter en leuke tannines. Een mooie kwalitatieve volle wijn die zowel in de huiskamer als op restaurant de fijnproevers kan verwennen