Het domein in de gemeente Montescot in de regio Pyrenées Orientales, werd in 1998 aangekocht en omvatte in totaal 30 ha waarvan 26 ha wijngaarden en 4 ha olijfbomen. De exploitatie werd onmiddellijk afgestemd op de biologische landbouw met als doel te zorgen voor kwalitatieve wijnen door een partiële heraanplanting en aanpassingswerken in de chai.
Aanvankelijk werden enkele rode wijnen in vrac aangeboden maar momenteel loopt de productie uitsluitend in flessen. In 2009 werden 4 ha extra aangekocht in Caudiès-de-Fenouillèdes en 10 ha in Saint-Paul-de-Fenouille in de hogere vallei van de Agly. Beide wijngaarden worden sindsdien eveneens volgens de biologische landbouw uitgebaat.
De ondergrond van Montescot bestaat uit alluvionaires marnes residuen aangevoerd op de terrassen van de vroegere Réart-rivier. In Saint Paul, krijgen de wijngaarden op 325m hoogte een terroir van bruine schiste. Hier genieten ze van een grote luminositeit terwijl de winden er voor een langzame concetratie van de aroma’s zorgen. De wijngaarden Candies liggen op 385m hoogte en rusten op zwarte schiste, eerder uitzonderlijk in de regio Pyrenées Orientales hebben deze wijngaarden af te rekenen met een aantal oceanische invloeden.
De diversiteit van de terroirs zorgt eveneens voor een diversiteit van wijnrassen, voor de witte wijnen zijn dit Grenache blanc, Chardonnay, Roussane, Grenache gris, Viognier, Muscat petits grains; voor de rode wijnen Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache noir en Mourvèdre. De diversiteit uit zich eveneens in een ruim assortiment wijnen. De oogst gebeurt volledig manueel en vindt plaats vanaf het ochtendgloren tot op de middag. Alle trossen worden aangevoerd in cagettes van 10 kg waardoor ze tijdens het transport niet worden beschadigd en de tri aan de chai makkelijk en soepel verloopt.
De meest recente nieuwigheid is een zoektocht verborgen in het ‘parcours des sens’ met dubbel aspect, een parcours olfactif en een parcours toucher. Château de l’Ou is trouwens het enige wijnhuis in de Roussillon dat sinds juni in de degustatieruimte over een dergelijk parcours beschikt. In het ‘parcours des sens’ bestaande uit 3 eiken cuves zitten een 12-tal aroma’s verborgen. De hieraan gekoppelde wedstrijd zorgt aldus verantwoordelijke Séverine Bourrier voor heel wat hilariteit, gezien de resultaten meer dan eens sterk verschillen met de verwachtingen. Het meest verrassende aroma is ongetwijfeld de hint van coca-cola die wordt aangeboden. www.chateau-de-lou.fr
Op de proeftafel:
I love L’Ou – blanc 2015 – IGP Côtes Catalanes
Assemblage van 90% Grenache gris en 10% Viognier. Vinificatie in inox en pre-fermentaire maceratie gedurende 5 dagen bij 5° C, nadien alcoholische fermentatie tussen 14-16° C om fruitigheid en frisheid te bewaren en rijping in inox.
Leuke geelachtige mantel met gouden reflecties. Frisse aroma’s in de neus met toetsen van witte bloemen en agrumes. Volrond in de mond met hints van citroen en abrikoos. Gezellige frisse afdronk met leuk boeket van wit fruit.
I Love l’Ou rood 2014 – IGP Côtes Catalanes
Assemblage 40% Cabernet Sauvignon, 30% Marselan en 30% Syrah. Vinificatie in inox, pre-fermentaire maceratie gedurende 5 dagen aan 8° C. alcoholische fermentatie 16-20° C en rijping in cuves.
Fruitige toets in de neus doorprikt met hints van chocolade en zoethout. Aangenaam in de mond, vettig en volrond met accenten van zwart fruit zoals zwarte bes en moerbei, toch behoudt de wijn een leuke elegantie
Infiniment de l’Ou blanc – 2014 – IGP Côtes Ctalanes
100% Chardonnay met vinificatie in nieuwe barriques van 300l, pelliculaire maceratie gedurende 5 uur bij 5° C, alcoholische fermentatie bij 16-20° C met dagelijkse batonnage. Geen malolactische fermentatie maar wel eindrijping op nieuwe eik.
In de neus een leuke mineraliteit met hints van gegrilde noten. In de mond een delicate aanzet, leuk smaakpalet en toetsen van geglaceerde kastanjes, lange afdronk.
Secret de Schistes 2013 – IGP Côtes Catalanes
100% Syrah, wijn met integrale vinificatie waarbij de bessen na de égrappage onmiddellijk in nieuwe eiken vaten van 300l worden gedropt. De maceratie duurt 3 tot 4 weken, nadien volgt pas de persing, de traditionele fermentatie en de rijping neemt 12 tot 14 maand in beslag.
In de neus leuke toetsen van kreupelhout vermengd met een aangenaam boeket van viooltjes. Krachtige en rijke aanzet in de mond, op het middenpalet hints van thym, rozemarijn en cistus of zomerroosjes. www.tourisme-pyrenneesorientales.co