Vins de Roussillon – 3 – Wijnhuis Vial Magneres

Familiaal domein van ruim 10 ha dat reeds aan de vierde generatie wijnbouwers toe is. Het domein bestaat uit diverse kleinere percelen op de gemeenten Pont-Vendres en Banuyls-sur-Mer. Net door de diversiteit van de terroirs, waarbij de ondergrond van schiste een belangrijke rol speelt, met zicht op de middellandse zee, worden de druiven op manuele wijze geoogst, het rendement is weliswaar enigszins beperkt wat niet wegneemt dat ze een origineel karakter uitstralen.

De grote versnippering van de percelen, soms omgord door de garrigues en kreupelhout werkt de diversiteit in de hand. Net door deze diversiteit gaat het wijnhuis aldus Olivier Saperas, prat op zijn slogan ‘essayer de partager la vie et le vigne”.

De chai en stockageruimte werden door Oliviers grootouders overgebracht nabij de centraal gelegen percelen in Banuyls. De exploitatie werd naderhand met een ruime familiale woning uitgebreid, die momenteel onder de benaming ‘Clos St André’ als B&B een speciale invulling meekrijgt in een project van oenotoerisme. De omringende boomgaard is niet bijster groot maar biedt wel voldoende variëteit om diverse wijnen een speciaal accentje mee te geven.

Op de percelen overheerst de Grenache noir 65%, terwijl de Grenache gris 15% opslorpt, de Grenache blanc 11%, Syrah 3% en de Vieux Carignan 6% met ranken tussen de 40 en 50 jaar. In totaal iets meer dan 60.000 wijnraken waarvan jaarlijks 1200 tot 1500 nieuwe ranken worden aangeplant. De wijnen worden gekenmerkt door een leuk vettig karakter met uitgesproken finesse van de aroma’s en mooie tannines van Grenache die in de assemblage ruim 90% van het volume voor zijn rekening neemt. www.vialmagneres.com

Op de proeftafel:

Cuvée Banuyls tradition: rijpt in foudres van 25 hl gedurende minstens 5 jaar. Hij biedt in de mond een mooi fruitig karakter van de Grenache noir met erg subtiele oxydatieve toetsen. Perfecte aperitiefwijn die ook een ideale compagnon is bij chocoladedesserten.

Cuvée Rivage 2010: gebotteld na de fermentatie, rijpte deze wijn op fles. Pittig fruitige aroma’s in de neus met gezellige en aangename hints van rijp rood fruit in de mond. Een uitgesproken Banuyls ‘gourmand’ die algemeen wordt geapprecieerd.

Cuvée Rivage blanc 2009: De absolute specialiteit van het wijnhuis sedert zijn oprichting in 1986 door Bernard Saperas. Hij betitelde deze Banuyls als het visitekaartje van het huis. In de kelders zijn nog een aantal flessen van elk wijnjaar beschikbaar die de klanten voor erg speciale gelegenheden kunnen bestellen.

Deze Banuyls is een assemblage van Grenache gris en Grenache blanc met de particulariteit dat de mutage niet gebeurt op basis van de druiven maar wel op basis van de sappen.

Met zijn rijk en fruitig aroma een perfecte aperitiefwijn met hapjes van ganzenlever, maar ook als afsluiter bij patisserie met witte of gele vruchten en een ultieme compagnon bij warme geitenkazen.

Petit Couscouril blanc 2013: assemblage van 90% Grenache gris en 10% Grenache blanc, leuke fruitige neus met toetsen van rijp wit fruit inde mond. Een leuk zomers aperitief of gezel bij diverse visbereidingen.

Banyuls grand cru 2003: rijpte 10 jaar in oude fouders en krijgt eindrijping op fles. Fijne en subtiele aroma’s in de neus met heerlijke wijn met uitgesproken karakter en mooie fruitigheid in de mond, bekoort zonder meer de smaakpapillen. Past perfect bij wild, chocoladedesserts en gekonfijt fruit. www.tourisme-pyrenneesorirntales.co