Restaurant L’Hostal – Castelnou

Castelnou is een klein onooglijk dorpje dat net als 5 andere pittoreske plaatsjes in het departement Pyrenées Orientales tot de mooiste dorpjes van Frankrijk behoort. De geschiedenis gaat alleszins terug tot de XIVde eeuw toen de Viconte van Castelnou van het graafschap Vallespir besloot om zichzelf en het dorpje te beschermen , door het met verdedigingswallen te omgorden. Een deel hiervan, net als het kasteel behoren tot het historisch erfgoed en zijn trotse toeristische ontdekkingspolen.

Het dorpje amper 1187 ha groot ligt in de schaduw van de mytische pic Canigou, een indrukwekkende berg die figuurlijk overal in de regio opduikt. Indertijd was Castelnou trouwens de hoofdstad van het graafschap Vallespir, maar door de stadsvlucht daalde het aantal inwoners bijzonder sterk. Dankzij een nieuwe verkaveling steeg het aantal inwoners opnieuw tot een kleine 1900 en dit ondanks het feit dat het dorpje jaarlijks ruim 400.000 bezoekers over de vloer krijgt.

In het dorpje zijn naast enkele boetieks en kunstenaarsateliers ook een bar, een creperie en 2 restaurants terug te vinden. L’Hostal, uitgebaat door Stephane en Nathalie, vond een onderkomen in een erg traditionele woning met veel houtwerk, kleine pittoresk e en gezellige ruimtes maar ook een zomers terras van waarop men de prachtige natuurlijke omgeving kan bewonderen.

De keuken is het werkdomein van chef Paul Bourret die een 7-tal jaren terug zijn eigen zaak, niet eens zo ver van Casteloun, sloot en in L’Hostal een onderkomen vond. Een figuurlijk godsgeschenk aldus Stephane die toen nauwelijks een degelijke service aan zijn gasten kon garanderen. Door de komst van Paul is er meer ruimte om de authentieke bereidingen uit de regio de nodige aandacht te geven, maar kunnen eveneens nieuwe initiatieven zoals zomerse grillades, extra barbecues en verrassingsevents worden georganiseerd. Bovendien kan de keuken zich tevens op seizoenproducten accentueren waardoor de aantrekkingskracht van het restaurant, niet alleen bij de toeristen, maar ook bij de lokale bevolking uit de  grote regionale omgeving wordt verruimd. L’Hostal moet aldus Stephane gemiddeld 250 maaltijden per dag verwerken wat een precieze werkorganisatie en voor het keukenteam en voor het zaalteam impliceert.

Hoewel de nadruk op de Catalaanse keuken ligt worden ook enkele traditionele suggesties aangeboden. Naast de à la carte suggesties zijn er menu’s van resp. 20.9€ en 26.9€ waarbij seizoenproducten worden verwerkt. Vlees à la plancha en zelfs dagverse vis zijn zomerse suggesties waarop L’Hostal prat gaat. ’s Winters worden civet van everzwijn, gebraden varkenswangetjes, tartiflettes, een stevige herfst-winterschotel waarin naast diverse vleessoorten ook aardappelen, kaas, spek en witte wijn worden verwerkt, geserveerd maar behoren ook de boles de picolat tot de suggesties. Chef Paul bereidt deze boles  de picolat op traditionele wijze al zorgt hij met extraatjes van wild en een assortiment paddenstoelen alvast voor een persoonlijk accentje. Het open haardvuur dat de degustatiezaaltjes tijdens de wintermaanden opwarmt geeft een uitzonderlijk sfeervol gevoel.

Als introductie bij onze proeverij serveerde Paul een leuk sla-garnituur getooid met fiere partjes tomaat, paté van wild en een smeuïge pastei van sardientjes. Krokante broodjes en een stevige huiswijn konden deze historische aanzet alleszins appreciëren. Ook voor het hoofdgerecht bleven we in Catalaanse sferen, met een heerlijk carbonade van everzwijn opgevrolijkt door aardappel in de schil, prachtige wildsaus, een geheel dat rustte  op een fijn bedje van verse spinazie. De chocoladetoetjes als afsluiter waren een leuk slotakkoord van een uitzonderlijke maaltijd die je moeilijk als ‘topgastronomie’ kan omschrijven, maaltijd die door het uniek decor, gemoedelijke sfeer en perfecte Catalaanse creaties alleszins en volwaardig element vormt in de ontdekking van de Catalaanse cultuur een gastronomie.

L’Hostal – Carrer de la Patora 13- 66300 Castelnou

www.lhostal.com

Variabele openingsuren naargelang het seizoen, vanaf midden juni tot eind september is het restaurant alleszins alle dagen nog stop toegankelijk van 12 tot 21.30uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

spetterend terras met panoramische vergezichten

authentieke Catalaanse bereidingen

uniek interieur en decor

gemoedelijke sfeer

attente bediening